«Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή» ένα ντοκιμαντέρ στο Ertflix. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός Ιστορικού σχολείου -Thisisus.gr

«Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή» ένα ντοκιμαντέρ στο Ertflix. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός Ιστορικού σχολείου -Thisisus.gr

Η ιστορία ενός σχολείου που σφράγισε την ελληνική εκπαίδευση

To 1824, ο Ιωάννης Βαρβάκης αφήνει 700.000 ρούβλια στο κράτος προκειμένου να δημιουργηθεί «εν κεντρικόν εθνικόν σχολείον» προκειμένου να «ανακαλεσθώσιν αι τέχναι και αι επιστήμαι εις την Ελλάδα».

Στην εκπομπή παρουσιάζεται η ιστορία του Βαρβάκειου πρότυπου σχολείου που ακολουθεί την πορεία της χώρας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.


Το Βαρβάκειο ιδρύθηκε το 1860, στην οδό Αθηνάς και σύντομα ξεχώρισε, όχι μόνο για την πρωτοποριακή διδασκαλία του αλλά και για την εξαιρετική αρχιτεκτονική του.

Η πορεία της Βαρβακείου Σχολής ακολουθεί την πολυτάραχη ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Φιλοξένησε πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής φιλοξένησε αντιστασιακούς κύκλους, επειδή ο πρώτος νεκρός αντιστασιακός μαχητής, Μάθιος Πόταγας, ήταν φοιτητής στο Βαρβάκειο.


Το λαμπρό κτίριο στην οδό Αθηνάς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και κατεδαφίστηκε το 1955. Ωστόσο, το σχολείο δεν έπαψε να λειτουργεί, μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια.
Από το 1983, η Σχολή στεγάζεται στο Παλαιό Ψυχικό, όπου συνεχίζει τη λαμπρή πορεία της, παρά τις τεχνικές δυσκολίες.

Δείτε το στο Ertflix πατώντας εδώ.

About Author