10+1 ερωτήσεις στη συγγραφέα/εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη – Thisisus.gr

10+1 ερωτήσεις στη συγγραφέα/εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη – Thisisus.gr

Τη Μαρίνα Γιώτη την γνώρισα μέσα από το πρώτο της βιβλίο κάποια χρόνια πριν. Οι κόρες μου είχαν ενθουσιαστεί μαζί της κι έχουμε παραστεί στις περισσότερες παρουσιάσεις της. Η ηρεμία, ο λόγος και το μόνιμο χαμόγελό της είναι ο πρώτος λόγος να την συμπαθήσεις. Τα βιβλία της ο δεύτερος ( ή μήπως ο πρώτος τα βιβλία της και ο δεύτερος η παρουσία της; Χμ…). Όπως και να ‘χει η Μαρίνα είναι ένας γλυκός άνθρωπος, που μέσα απο τα βιβλία της περνάει, κάθε φορά, κι ένα διαφορετικό μήνυμα δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να ακονίσουν τόσο το μυαλό τους ώστε να σκεφτούν πέρα και έξω από το συνηθισμένο και τετριμμένο. Το τελευταίο της βιβλίο “Γέτι, η δύναμη του ακόμη” κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Διόπτρα.

Εμείς την ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε στις 10+1 ερωτήσεις μας (η έξτρα μία, βλέπετε γεννήθηκε ένα πρωί και δεν μπορούσαμε να μην την κάνουμε! Ε, και η Μαρίνα μιας και την έβλεπα στον ύπνο μου δεν μπορούσε να μου χαλάσει χατήρι χα).

Απολαύστε την!

ΕΡ: Μια στιγμούλα έγινε τόσο δυνατή που κατάφερε να μετατρέψει κλασσικά παραμύθια σε … παραμύθια αλλιώς. Στη συνέχεια η αγάπη κόρης-μάνας αποτυπώθηκε σε μια καρδιά που έγινε αγκαλιά για τον πατέρα-κόρη και μια στιγμή για την σχέση μάνας – γιου. Ένα μελίσσι ήρθε να επαναφέρει την τάξη στη ζωή και τώρα πια μαθαίνουμε ότι δεν είδαμε τίποτα… ακόμη! Βέβαια αναφέρομαι στα βιβλία σου. Μίλησε μας λίγο για αυτά. Έχεις κάπου ιδιαίτερη αδυναμία;

ΑΠ: Πώς κατάφερες να τα βάλεις όλα σε μια πρόταση! Αγαπώ όλα τα βιβλία μου. Η κάθε σειρά έχει κάτι να πει και παραμένουν επίκαιρα. Χαίρομαι που τα έχει αγαπήσει τόσο πολύ ο κόσμος. Ίσως να αγαπώ λίγο περισσότερο το «Μια Καρδιά» και το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» γιατί τα μηνύματα που έχω λάβει για αυτά τα βιβλία είναι συγκλονιστικά.

Το «Μια καρδιά» γιατί είναι ένα βιβλίο που βασίστηκε σε ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν δυο ετών. Έχει κάνει 7 ανατυπώσεις, έχει μεταφραστεί σε δυο γλώσσες και έχει φτάσει στο No1 του Amazon στην κατηγορία του στα Αγγλικά. Έχει αγαπηθεί από χιλιάδες μαμάδες και κόρες και έχω πάρει τα πιο συγκινητικά σχόλια γι’ αυτό το βιβλίο. 

Το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» που μόλις κυκλοφόρησε, όχι μόνο επειδή είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο μου, αλλά πιστεύω την θεωρία πίσω από αυτό. Έχω αγαπήσει το Γέτι και λαμβάνω ήδη πολλά μηνύματα με παιδιά που κοιμούνται αγκαλιά με το βιβλίο. 

ΕΡ: Το τελευταίο σου βιβλίο με τίτλο «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» στο έχω πει και κατ’ιδίαν για μένα είναι το καλύτερό σου. Μου άρεσε πολύ τόσο η εικονογράφηση όσο και η ιστορία. Τελικά δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για να πεις ότι ακριβώς χρειάζεται. Τι μηνύματα λαμβάνεις από τους αναγνώστες σου;

ΑΠ: Το «Γέτι» είναι ένα βιβλίο που σε μόλις 4 μήνες κυκλοφορίας αγαπήθηκε πολύ! Λαμβάνω πολλά μηνύματα καθημερινά για το πόσο αυτή η τόσο δα λεξούλα έχει βοηθήσει και ενδυναμώσει τα παιδιά. Το διαβάζουν μια φορά και αμέσως αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την αποτυχία ή τις δυσκολίες. Η διαφορά στην σκέψη των παιδιών είναι εμφανής αμέσως και αυτό κάνει μεγάλη εντύπωση στους γονείς και τους δασκάλους. Οι λέξεις, όσες και να είναι αυτές, όταν τις βάλεις στη σωστή σειρά έχουν τεράστια δύναμη. 

ΕΡ: Σε πρόσφατο ποστ σου στην ομάδα σου στο Facebook, είδα τον προβληματισμό σου σε κάτι που αφορούσε μια εικόνα σου. Πόσο σοβαρά λαμβάνεις την γνώμη και τα σχόλια του κόσμου; Σε επηρεάζουν;

ΑΠ: Με επηρεάζουν τόσο όσο. Προσπαθώ να έχω ανοιχτό μυαλό και να ακούω προσεκτικά τις απόψεις των αναγνωστών μου, των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, αλλά κρατάω αυτά με τα οποία συμφωνώ και μπορούν να με πάνε παρακάτω. Όταν ένα βιβλίο κυκλοφορεί γίνεται κτήμα όλων, μέρος της συλλογικής συνείδησης. Ο κάθε αναγνώστης το βλέπει μέσα από το πρίσμα των δικών του αντιλήψεων και εμπειριών και γι’ αυτό το ερμηνεύει διαφορετικά. Αυτό είναι η ομορφιά του βιβλίου. Όσο και να προσπαθήσεις να προβλέψεις κάθε αντίδραση, οι αναγνώστες συχνά σε εκπλήσσουν. Ειδικά οι πιο μικροί! 

ΕΡ: Αλήθεια, όταν σου έρχεται μια ιδέα στο μυαλό πρώτα δημιουργείς την εικόνα του ήρωα και μετά την γράφεις ή πρώτα γράφεις;

ΑΠ: Πρώτα γράφω την ιστορία. Κάθε χαρακτήρας για να αποκτήσει εικόνα που να ανταποκρίνεται στην ουσία του, θα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία βγαίνουν από την ιστορία. Ο χαρακτήρας τους υπαγορεύει την εμφάνισή τους. Οι προσιτοί, θετικοί χαρακτήρες για παράδειγμα συχνά έχουνε περισσότερες καμπύλες, ενώ οι πιο μοχθηροί μπορεί να έχουν γωνίες,  τρίγωνα και φιδίσια χαρακτηριστικά.

ΕΡ: Όλο αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο έχει κοστίσει διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Πως σε επηρέασε εσένα η νέα μας «κανονικότητα»;

ΑΠ: Σε γενικές γραμμές ως οικογένεια το έχουμε πάει καλά. Αν και πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν οι πρώτοι που σταματήσαμε τις παρουσιάσεις, διακόπτοντας την περιοδεία μου για προληπτικούς λόγους τότε, συνέχισα να είμαι σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τους αναγνώστες μου μέσω την κλειστής ομάδας αναγνωστών μου και  των άλλων μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Προσπάθησα να κάνω αυτό που ζούμε, κάπως πιο εύκολο για τα παιδιά και τους γονείς που μένουν ακόμη και σήμερα σπίτι με live, αναγνώσεις βιβλίων, παιχνίδια και δραστηριότητες σχετικές με τα βιβλία μου. Στην πορεία γρήγορα κατάλαβα ότι όλο αυτό έδινε χαρά και δύναμη και σε εμένα. Τα σχόλια, η αγάπη που έχω εισπράξει, μου έδωσαν ώθηση να συνεχίσω να δημιουργώ και να ονειρεύομαι.

Στο σπίτι προσπαθούμε να κρατάμε ένα πρόγραμμα που να τα έχει όλα, δουλειά, άθληση, διάβασμα, ταινίες, επιτραπέζια. Μπορώ να πω ότι ένα χρόνο μετά από το ξεκίνημα της πανδημίας έχω αρχίσει να κουράζομαι ψυχολογικά όπως όλοι, αλλά το χειρότερο μου θα ήταν να νιώσω ότι ήταν ένας χρόνος χαμένος.  Δεν μπορώ όμως να έχω παράπονο. Μέσα στην πανδημία εκδόθηκαν δυο βιβλία μου τα οποία πάνε εξαιρετικά, αλλά χρειάζομαι για την δικιά μου ψυχική ισορροπία να παραμένω συνεχώς ενεργή και δημιουργική. Τώρα έχω να αρχίσει να μαθαίνω νέες δεξιότητες μέσω web μαθημάτων!

ΕΡ: Με κόρη στην εφηβεία, πως είναι η μαμά Μαρίνα; Τι νομίζεις προβληματίζει τους εφήβους σήμερα;

ΑΠ: Παίρνω ανάσες. Ευτυχώς έχω κάνει στο παρελθόν yoga και κάτι έχει μείνει. Συνειδητοποιώ ότι έχω ένα καλό παιδί και ότι αυτά τα νεύρα είναι απολύτως φυσιολογικά. Υπάρχουν όμως στιγμές που έχεις και εσύ τα όριά σου. Δεν είμαστε και όλοι πάντα στην καλύτερη φάση.

Νομίζω ότι τους εφήβους , τους προβληματίζει ότι τους προβλημάτιζε πάντα, οι φίλοι τους, οι παρέες, τα αγόρια ή τα κορίτσια αντίστοιχα (ή αναντίστοιχα, έχω μπερδευτεί τελευταία με τους ορισμούς). Και έτσι πρέπει. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ζουν τις δικές μας αγωνίες. Τα παιδιά πρέπει να είναι παιδιά και είναι ευθύνη μας να προστατέψουμε αυτά τα χρόνια, ώστε να είναι οι βαλίτσες τους γεμάτες ήλιο και φως αύριο μεθαύριο, στις οποίες θα ανατρέχουν όταν μεγαλώσουν.     

ΕΡ: Θα έγραφες ποτέ βιβλίο για ενήλικες; Κι αν ναι, ποιο είδος θα προτιμούσες;

Αγαπώ πολύ την εικονογράφηση και δύσκολα θα ήθελα να πάω σε άλλου είδους βιβλία. Μπορεί να σκεφτόμουν να γράψω για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, ίσως μυστηρίου, αλλά δεν έχω κάτι αυτήν την στιγμή που να με ενθουσιάζει.

ΕΡ: Τι δεν έχουμε δει … ΑΚΟΜΗ… από τη Μαρίνα Γιώτη;

ΑΠ: Δεν ξέρω… ακόμη! Έχω φυσικά πλάνο, αλλά προσαρμόζομαι στις ευκαιρίες και τις συνθήκες. Πολύ συχνά ανοίγω μια πόρτα που με πάει σε κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ. Οπότε συνεχίζω να δουλεύω, να φαντάζομαι, να ονειρεύομαι και να ανοίγω όσες περισσότερες πόρτες μπορώ.

ΕΡ: Έστω ότι πρέπει να ζήσεις 6 μήνες σε ένα νησί ΜΟΝΗ ΣΟΥ, ποια θα ήταν τα πέντε πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου και γιατί;

ΑΠ: Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, θα έπαιρνα Skethbook, Laptop, καλό Wifi, τα βιβλία μου και την οικογένειά μου. 

ΕΡ: Σταματούν τα όνειρα ποτέ;

ΑΠ: Όχι. Αν πάψεις να ονειρεύεσαι, παύεις να ζεις.

ΕΡ: Αν σου λέγαμε ότι το thisisus.gr είναι μια ιστορία. Τι τίτλο θα μας έβαζες και πως θα έμοιαζε το εξώφυλλό μας;

ΑΠ: Δυο φίλες με τα παιδιά τους σε μια σφιχτή αγκαλιά, σαν μια γροθιά. Λίγο τρελούτσικες, αλλά τις βλέπω να γελάνε. Δυνατά και με την καρδιά τους. Πολλά χρώματα, κοτσιδάκια και φως. «This is us και σε όποιον αρέσουμε!»

Βιογραφικό:

Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» με τίτλο «Το Κάτι τι;» και πριν λίγες ημέρες το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη».

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα, τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr

Μπορείτε να την ακολουθήσετε στα socia media πατώντας απλά στα πιο κάτω:

Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook

Facebook

Instagram

About Author