14χρονος μαθητής δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος -Thisisus.gr

14χρονος μαθητής δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος -Thisisus.gr

Δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος -Είναι μόλις 14 ετών

Ένας 14χρονος μαθητής από τη Βιρτζίνια ανακηρύχθηκε ως «ο κορυφαίος νεαρός επιστήμονας της Αμερικής» αφού κατάφερε να δημιουργήσει ένα σαπούνι για τη θεραπεία του μελανώματος.

Όπως μεταδίδει το ertnews.gr, ο Χέμαν Μπέκελε κέρδισε το βραβείο επικρατώντας εννέα άλλων φιναλίστ.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Θεραπεύοντας τον καρκίνο με ένα σαπούνι! Πάντα με ενδιέφερε η βιολογία και η τεχνολογία και αυτή η πρόκληση μού έδωσε την τέλεια πλατφόρμα για να παρουσιάσω τις ιδέες μου», δήλωσε κατά την απονομή.

Ο μαθητής παρασκεύασε το σαπούνι από ενώσεις που θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν τα δενδριτικά κύτταρα που προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα, επιτρέποντάς τους να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Στο βίντεο που έστειλε στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge, ο Μπέκελε είπε «πως τα φρέσκα μυαλά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο».

Ο 14χρονος εμπνεύστηκε την ιδέα από την Αιθιοπία όπου έζησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Όπως δήλωσε στην Washington Post, είχε δει ανθρώπους να εργάζονται συνεχώς κάτω από τον καυτό ήλιο και ήθελε να κάνει και για να τους βοηθήσει.

«Ήθελα η ιδέα μου να μην είναι μόνο σπουδαία από επιστημονική άποψη, αλλά να είναι και προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACA), ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους, με το μελάνωμα να αποτελεί μόνο το 1%, αλλά να προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι τα ποσοστά του μελανώματος αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 50 ετών, και είναι πάνω από 20 φορές πιο συχνό στους λευκούς από ό,τι στους μαύρους.

Ταυτόχρονα, τα ποσοστά θνησιμότητας από μελάνωμα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της προόδου στη θεραπεία.

Ο Μπέκελε δήλωσε στην κριτική επιτροπή που του απένειμε το βραβείο ότι ελπίζει να μετατρέψει το σαπούνι σε «σύμβολο ελπίδας και προσβασιμότητας σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι προσιτή σε όλους».

About Author