Tο παιχνίδι προσποίησης, που ονομάζεται επίσης παιχνίδι φαντασίας, είναι μια μορφή παιχνιδιού που περιλαμβάνει το παιχνίδι ρόλων, τη μη κυριολεκτική συμπεριφορά και την υποκατάσταση αντικειμένων. Εάν βλέπετε το παιδί σας να προσποιείται ότι μαγειρεύει, ότι είναι η “μαμά” που φροντίζει τις κούκλες της ή ότι είναι γιατρός, υπερήρωας, πυροσβέστης και τα παρόμοια, αυτό είναι ένα φανταστικό παιχνίδι.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το παιχνίδι ρόλων είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά καθώς συμβάλλει στην κανονική ανάπτυξη τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία
Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το πρώιμο παιχνίδι βοηθά στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της γνωστικής ευελιξίας ενός παιδιού. Παίζοντας ένα παιχνίδι φαντασίας, ανεξάρτητα από το τι είναι, τα παιδιά εκπαιδεύονται να σκέφτονται δημιουργικά, να ασκούν τη σκέψη και τις ευφάνταστες δεξιότητές τους και το πιο σημαντικό, την ανεξαρτησία.
Είναι σαν το διάσημο ρητό του Albert Einstein «Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού».
Ενθαρρύνει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη
Τα παιδιά ασχολούνται με τους συναισθηματικούς και κοινωνικούς ρόλους της ζωής όταν παίζουν διαφορετικούς ρόλους ή ελέγχουν τα πράγματα στο δικό τους περιβάλλον κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η συμμετοχή σε ένα παιχνίδι ρόλων βελτιώνει την αίσθηση του εαυτού του παιδιού, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος και τον τρόπο με τον οποίο ταιριάζουν στο περιβάλλον γύρω τους. Επιπλέον, βλέπουν πως είναι να «μπαίνουν» στα παπούτσια κάποιου άλλου.
Όταν παίζουν με άλλα παιδιά, μαθαίνουν ακόμα περισσότερο-ανακαλύπτουν την ευθύνη και πώς να τη μοιραστούν με άλλους. Μαθαίνουν τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και τα όρια.
Βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων
Όλα φαίνονται απλά για εμάς τους ενήλικες, αλλά η απλή πράξη του προσποιημένου παιχνιδιού παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες επίλυσης προβλημάτων σε μικρά παιδιά. Πρέπει να αποφασίσουν ποιο παιχνίδι θα παίξουν, ποια παιχνίδια ή υλικά χρειάζονται για να παίξουν, ποιος ρόλο θα αναλάβει ο καθένας, ποιος άλλος θα συμμετάσχει, ποιοι κανόνες θα ισχύουν για το παιχνίδι και πολλά άλλα.
Περαιτέρω, θα συναντήσουν “προβλήματα” που θα πρέπει να λύσουν ή σενάρια που θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά. Ο μικρός εγκέφαλός τους θα είναι συνεχώς σε εγρήγορση αναδημιουργώντας αυτό που παρατηρούσαν από την πραγματική ζωή.
Για παράδειγμα, το μικρό σας προσποιείται ότι είναι μια μαμά που μαγειρεύει ένα γεύμα για τα παιδιά της. Ασχολείται με την αφηρημένη σκέψη, προσπαθώντας να παίξει σενάρια που βασίζονται στη με τον ίδιο τρόπο.
Μην ξεχάσετε να αφιερώσετε χρόνο για να παίξετε με τα παιδιά σας, ώστε να μάθουν περισσότερα και να τα καταλάβετε περισσότερο! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί!