5 Αποτελεσματικές Τεχνικές Μελέτης και Μάθησης για παιδιά- Τι δείχνουν οι Έρευνες -Thisisus.gr

5 Αποτελεσματικές Τεχνικές Μελέτης και Μάθησης για παιδιά- Τι δείχνουν οι Έρευνες -Thisisus.gr

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καθοδηγήσουν τους μαθητές ώστε να αποφύγουν τις αναποτελεσματικές συνήθειες μελέτης και να αυξήσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα. Γράφει ο Edward Kang.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι φαντάζονται ότι οι πολλές ώρες μελέτης είναι ο καλύτερος δρόμος για να είσαι επιτυχημένος μαθητής ή φοιτητής. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι εξαιρετικά επιτυχημένοι μαθητές ξοδεύουν στην πραγματικότητα λιγότερο χρόνο μελετώντας από τους συνομηλίκους τους—απλά μελετούν πιο αποτελεσματικά.

ekdoseis_papadopoulos

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν όλους τους μαθητές να μάθουν να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά το χρόνο που ξοδεύουν μελετώντας, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που μας δείχνουν οι έρευνες.

Μελετήστε Λιγότερο, με Μεγαλύτερη Ένταση
Στην εποχή των social media και των ψηφιακών περισπασμών, πολλοί μαθητές—και ενήλικες—κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking). Αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως το επιτυχημένο multitasking, επειδή μεγάλο μέρος του χρόνου που δαπανάται χάνεται στην αλλαγή περιβάλλοντος, όπου ο εγκέφαλος πρέπει να επανεκκινήσει και να επανεστιάσει.

Εξετάστε τον εξής τύπο ” εργασία που επιτεύχθηκε = ένταση εστίασης Χ χρόνος που δαπανάται.”Ένας φοιτητής που σπουδάζει βιολογία ελέγχει επίσης τα κείμενα του και τσεκάρει συνεχώς το Instagram έχει χαμηλή ένταση εστίασης—ας πούμε ένα 3. Αν και ξοδεύει 3 ώρες “μελετώντας”, το έργο του είναι μόνο 9.

Από την άλλη πλευρά, ένας φοιτητής που λαμβάνει μέτρα για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη βιολογία έχει υψηλή ένταση εστίασης 10. Αν και ξοδεύει μόνο μια ώρα μελετώντας, επιτυγχάνει περισσότερα από ό, τι ο αποσπασμένος συμμαθητής που διάβασε 3 ώρες.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένοι μαθητές έχουν γενικά μάθει να αποφεύγουν το multitasking. Αντί να ξοδεύουν πολύ χρόνο κάνοντας εργασία χαμηλής έντασης με πολλούς περισπασμούς, αυτοί οι μαθητές εργάζονται λιγότερο χρόνο αλλά σε υψηλότερη ένταση, χωρίς περισπασμούς από το περιβάλλον τα social media κ.τλπ. Η μελέτη τους είναι πιο αποτελεσματική και οδηγεί σε μεγαλύτερα κέρδη επίτευξης του στόχου τους.

Αναποτελεσματικές Τεχνικές Μάθησης
Πολλοί μαθητές χρησιμοποιούν τεχνικές μάθησης που είναι χρονοβόρες και δίνουν την ψευδαίσθηση της επιτυχίας. Εξοικειώνονται με ιδέες και πληροφορίες κατά την προετοιμασία για μια εξέταση, αλλά τα ξεχνούν όλα μια εβδομάδα αργότερα, επειδή οι τεχνικές μάθησης τους δεν οδήγησαν ποτέ σε μακροπρόθεσμη μάθηση.

Οι αναποτελεσματικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

Μελετώντας για μεγάλες χρονικές περιόδους
Μελετώντας ένα μόνο θέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και επαναλαμβάνοντας φράσεις ξανά και ξανά για να τις απομνημονεύσετε (γνωστή ως μαζική πρακτική)
Επανεξέταση ενός θέματος επανειλημμένα πριν από τη μετάβαση σε ένα άλλο θέμα
Ανάγνωση και ξαναδιάβασμα ενός κειμένου
Επισήμανση ή υπογράμμιση σημαντικών εννοιών σε ένα κείμενο και στη συνέχεια αναθεώρηση
Ανασκόπηση σημειώσεων

5 Συνήθειες Μελέτης Υψηλής Έντασης
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ακόλουθες τεχνικές αυξάνουν τη βιώσιμη μάθηση και τη διατήρηση όταν ενσωματώνονται στις καθημερινές συνήθειες μελέτης των μαθητών. Αυτές οι τεχνικές είναι δύσκολες και απαιτούν προσπάθεια και επιβραδύνουν τη μάθηση. Αρχικά τα κέρδη μάθησης φαίνεται να είναι μικρότερα από ό, τι με ορισμένες αναποτελεσματικές πρακτικές. Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές οδηγούν σε μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Το βιβλίο Make It Stick εντοπίζει διάφορες τεχνικές μελέτης που έχουν αποδειχθεί από την έρευνα.

  1. Pre-test: όταν οι μαθητές εξασκούνται απαντώντας σε ερωτήσεις, ακόμη και λανθασμένα, πριν μάθουν το περιεχόμενο, η μελλοντική τους μάθηση ενισχύεται. Η έρευνα έχει δείξει ότι η προ-δοκιμή βελτιώνει τα αποτελέσματα μετά τη δοκιμή περισσότερο από το να ξοδεύει το ίδιο χρονικό διάστημα μελετώντας.
  2. Πρακτική σε απόσταση: η απόσταση από τις συνεδρίες μελέτης—εστιάζοντας σε ένα θέμα για μια σύντομη περίοδο σε διαφορετικές ημέρες-έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διατήρηση και την ανάκληση πληροφοριών, περισσότερο από τη μαζική πρακτική. Το βιβλίο How we Learn εξηγεί ότι η πρακτική μπορεί να φαίνεται δύσκολη —επαναλαμβάνοντας ότι η γνώση απαιτεί προσπάθεια. Η δημιουργία flash cards που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρακτική και self-quizzing είναι αποτελεσματική. Οι μαθητές θα πρέπει να δημιουργήσουν διαφορετικούς σωρούς κατά την αναθεώρηση των καρτών. Οι κάρτες που είναι σε θέση να απαντηθούν αμέσως θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα σωρό για να αναθεωρηθούν τρεις ημέρες αργότερα., ενώ εκείνες που απαντήθηκαν με κάποια δυσκολία θα πρέπει να αναθεωρηθούν δύο ημέρες αργότερα. Και εκείνες που απαντήθηκαν εσφαλμένα θα πρέπει να αναθεωρηθούν την επόμενη μέρα.
  3. Self-quizzing: Τα τεστ έχουν αρνητική σημασία στην εποχή των τυποποιημένων διαγωνισμάτων και των τεστ, αλλά είναι μια ενεργή μορφή πρακτικής ανάκτησης. Ενθαρρύνετε τους μαθητές να κάνουν δοκιμαστικές ερωτήσεις στον τον εαυτό τους καθώς μαθαίνουν μια νέα ιδέα, σκεπτόμενοι τους τύπους ερωτήσεων που μπορείτε να ζητήσετε σε ένα κουίζ ή σε ένα τεστ. Θα πρέπει να ενσωματώσουν αυτά τα κουίζ στις συνεδρίες μελέτης τους, απαντώντας σε κάθε ερώτηση, ακόμη και σε εκείνες που πιστεύουν ότι γνωρίζουν καλά.
  4. Πρακτική παρεμβολής: οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν πρακτικές με εμπόδια, μελετώντας ένα σύνολο προβλημάτων—όπως προβλήματα πολλαπλασιασμού—ως ομάδα μέχρι να αισθανθούν δυνατοί να τα επιλύσουν μόνοι τους. Μια πιο αποτελεσματική μέθοδος μελέτης είναι να δουλέψουμε σε ένα σύνολο προβλημάτων που σχετίζονται μεταξύ τους αλλά δεν είναι του ίδιου είδους-για παράδειγμα, ένα σύνολο μαθηματικών προβλημάτων που απαιτούν προσθήκη, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ή διαίρεση. Τα διαδοχικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το να κάνεις το ένα πρόβλημα πολλαπλασιασμού μετά το άλλο.
  5. Παραφράζοντας και αντανακλώντας τους προβληματισμούς και τις ερωτήσεις: πολλοί από εμάς έχουμε διαβάσει μερικές παραγράφους σε ένα βιβλίο μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν διατηρήσαμε μια ενιαία έννοια ή ένα βασικό σημείο που παρουσιάστηκε σε αυτές τις παραγράφους. Για να δείξετε στους μαθητές σας πώς να το καταπολεμήσουν αυτό, μπορείτε να τους μάθετε να χρησιμοποιούν διεθνώς αναγνωρισμένες στρατηγικές μάθησης. Αυτές περιλαμβάνουν τη συσχέτιση του τι μαθαίνουμε ανά πάσα στιγμή με την πρότερη γνώση των μαθητών, τη σκέψη για το πώς θα εξηγούσαμε το περιεχόμενο που διαβάζουμε σε ένα 5χρονο παιδί και προβάλλοντας τον προβληματισμό και τις ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο.

Πηγή: Edutopia

About Author
ekdoseis_papadopoulos