5 τρόποι να εκφράζουμε τρυφερότητα στα παιδιά, εμπνευσμένοι από το σύστημα Μοντεσσόρι -Thisisus.gr

5 τρόποι να εκφράζουμε τρυφερότητα στα παιδιά, εμπνευσμένοι από το σύστημα Μοντεσσόρι -Thisisus.gr

Ως μέρος της εκπαίδευσής μου για να γίνω δασκάλα της μεθόδου Μοντεσσόρι, έμαθα ότι δίνουμε έμφαση στο χτίσιμο των σχέσεων με τα παιδιά. Όταν ένα παιδί μπει στην τάξη, «κατεβαίνουμε» στο ύψος του, κάνουμε χειραψία και έχουμε οπτική επαφή (αν είναι δεκτικό σε αυτή), λέγοντας κάτι ευχάριστο, όπως «Είμαι τόσο χαρούμενη που είσαι εδώ σήμερα». Αυτό οφείλεται στο ότι η Μοντεσσόρι εστιάζει στο παιδί ολιστικά και περιλαμβάνει την σωματική και συναισθηματικά ευεξία του. Επίσης είναι ευκολότερο ένα παιδί να έχει καλές επιδόσεις αν νιώθει άνεση και σύνδεση με όλα τα μέλη της τάξης.

Οπότε, παρά την πολυάσχολη ζωή που έχουμε, πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι εκφράζουμε αρκετή τρυφερότητα στα παιδιά μας; Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι νιώθουν την αγάπη μας; Μπορούμε να δοκιμάσουμε τις παρακάτω φράσεις και να τις προσαρμόσουμε ώστε να ταιριάζουν στο στυλ και στην οικογένειά μας.

5 τρόποι να εκφράζουμε τρυφερότητα στα παιδιά, εμπνευσμένοι από το σύστημα Μοντεσσόρι

1. Είμαι τόσο χαρούμενος/η που σε βλέπω

Όταν έγινα δασκάλα, άρχισα να το λέω κάθε πρωί που έμπαινα στην τάξη ως μέρος του χαιρετισμού μου προς τα παιδιά. Είναι δύσκολο να μην ξεκινήσει κανείς τη μέρα του με γκρίνια, από τη στιγμή που όλοι ξυπνάμε τόσο νωρίς, αλλά είναι σημαντικό να τους δείχνουμε ότι είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που είμαστε μαζί τους και τα φροντίζουμε.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

2. Θες να κάτσουμε λίγο εδώ αγκαλιά;

Μπορείτε να βάζετε το ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα και να κάνετε συνήθειά σας λίγες αγκαλιές, όταν ξυπνάτε το παιδί για το σχολείο. Ή ίσως, αν βιάζεστε τόσο πολύ, να επιλέξετε καλύτερα ένα Σάββατο πρωί να κάνετε όλοι μαζί για ώρες ένα πάρτι αγκαλιών.

3. Μου αρέσει πολύ που είσαι τόσο γενναιόδωρος/η

Ένα μέρος της εκπαίδευσης Μοντεσσόρι είναι η αναγνώριση των θετικών ποιοτήτων. Είναι μια στρατηγική ιδιαίτερα αποτελεσματική με παιδιά που αναζητούν αρνητική προσοχή. Πιάστε τα όταν κάνουν κάτι θετικό, όσο μικρό κι αν είναι, και δείξτε πόσο σημαντικό είναι το ότι το έκαναν.

Μήπως το παιδί σας παίρνει συνέχεια τα παιχνίδια από τον μικρότερο αδερφό, αλλά ύστερα συνειδητοποιείτε ότι έχει κάτσει μαζί του κάτω και του διαβάζει παραμύθια; Δείξτε τους ότι έχετε παρατηρήσει το θετικό και ότι είναι πολύ σημαντικό και υπέροχο αυτό που κάνει.

4. Υπάρχει κάτι που να θες να συζητήσουμε;

Συχνά ρωτάω τον 3χρονο γιο μου μόλις ξαπλώνει στο κρεβάτι του. Συνήθως δεν έχει κάτι να πει ειδικά εκείνη τη στιγμή της ημέρας, αλλά είναι πολύ σημαντικό για μένα να γνωρίζει ότι είμαι εκεί για να τον ακούσω. Φαντάζομαι ότι μια μέρα θα με εκπλήξει με μια απάντηση που θα αποκαλύψει μέρος της σοφίας που κρύβει στην καρδιά του.

5. Σε αγαπώ ό,τι κι αν γίνει

Είναι εύκολο να δείξουμε στο παιδί μας ότι το αγαπάμε όταν είναι ευχάριστο και αξιολάτρευτο, αλλά είναι δυσκολότερο όταν μπλέκουν στο σχολείο ή μας φωνάζουν. Ό,τι και αν έχει κάνει στο σχολείο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πως το αγαπάτε και ότι αυτή η αγάπη δεν έρχεται υπό όρους.

Christina Clemer, δασκάλα με ειδίκευση στο σύστημα Μοντεσσόρι

Πηγή: enallaktikidrasi.com

About Author