Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν φέτος το καλοκαίρι – Thisisus.gr

Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν φέτος το καλοκαίρι – Thisisus.gr

«Η βαρεμάρα είναι σημαντική για την ανάπτυξη ενός εσωτερικού ερεθίσματος που αναπτύσσει την πραγματική δημιουργικότητα»

Teresa Belton

Ναι καλά διαβάσατε: “Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν φέτος το καλοκαίρι”.

Τα σχολεία έκλεισαν και οι καλοκαιρινές διακοπές μόλις άρχισαν. Το φετινό καλοκαίρι με τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες από την πανδημία θα φέρει στην επιφάνεια ακόμα πιο έντονα λόγω των περιορισμένων επιλογών το γνωστό σε όλους τους γονείς πρόβλημα της βαρεμάρας των παιδιών. 

Οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε να γεμίζουμε ασφυκτικά ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών τις μέρες και τις ώρες των παιδιών μας, αποφεύγοντας να έρθουμε αντιμέτωποι με τη λέξη που φαντάζει εφιάλτης για κάθε γονιό «ΒΑΡΙΕΜΑΙ»

Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν δεν κάνει κακό

Κι εδώ έρχονται για άλλη μια φορά οι ψυχολόγοι να μας ταρακουνήσουν: «Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν δεν κάνει κακό», υποστηρίζουν. 
«Ο ρόλος του γονιού είναι να προετοιμάσει τα παιδιά να πάρουν τη θέση τους στην κοινωνία. Ο ενήλικας απασχολεί τον εαυτό του και γεμίζει τα κενά του ελεύθερου χρόνου με πράγματα που τον κάνουν χαρούμενο», λέει ο Lyn Fry Βρετανός παιδοψυχολόγος ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης και συνεχίζει: «Αν οι γονείς γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τον παιδιών τους, τότε τα παιδιά δεν θα μάθουν να το κάνουν αυτά από μόνα τους». 

Η Teresa Belton καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο East Anglia υπογραμμίζει στο BBC: «Η βαρεμάρα είναι σημαντική για την ανάπτυξη ενός εσωτερικού ερεθίσματος που αναπτύσσει την πραγματική δημιουργικότητα».

Ήδη από το 1993 ο ψυχαναλυτής Adam Phillips έγραφε πως «η ικανότητα του παιδιού να βαριέται αποτελεί αναπτυξιακό επίτευγμα για το ίδιο». «Η βαρεμάρα είναι η ευκαιρία να συλλογιστούμε τη ζωή, απέναντι στο να βιαστούμε μέσα από τη ζωή», έγραφε στο βιβλίο του ¨On Kissing, Tickling, and Being Bored: Psychoanalytic Essays on the Unexamined Life”.
«Είναι μια από τις πιο καταπιεστικές απαιτήσεις των ενηλίκων ότι το παιδί πρέπει να έχει ενδιαφέροντα, παρά να πάρει χρόνο για να βρει αυτό που το ενδιαφέρει. Η πλήξη είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας «παίρνω τον χρόνο μου», επεσήμανε.

Ο Fry προτείνει στις αρχές του καλοκαιριού οι γονείς μαζί με τα παιδιά να γράφουν μία λίστα με τα πράγματα που θέλουν τα παιδιά να απολαύσουν: από παιχνίδια με τράπουλα μέχρι μια βόλτα με το ποδήλατο, ή η προετοιμασία ενός γεύματος. Τις στιγμές της βαρεμάρας προτρέπει στους γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους την ύπαρξη αυτής της λίστας.

 Κι αν βαρεθούν;

«Υπάρχει μία πιθανότητα, τα παιδιά, ν’ αρχίσουν να μελαγχολούν και μετά να αρχίσουν να βαριούνται. Εμείς οι γονείς πρέπει ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό δεν είναι χαμένος χρόνος, ούτε αμαρτία. Τα παιδιά πρέπει να βαριούνται με σκοπό να παρακινούν τον εαυτό τους για να κάνουν πράγματα. Η πλήξη είναι ένα ένας τρόπος ώστε να νιώσουν τα παιδιά αυτάρκη».

Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, ας απενοχοποιήσουμε και τη βαρεμάρα και ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν μόνα τους τι τα κάνει χαρούμενα και δημιουργικά. 

ΠΗΓΗ

About Author