Αφήστε την διατροφή στα χέρια του μωρού σας -Thisisus.gr

Αφήστε την διατροφή στα χέρια του μωρού σας -Thisisus.gr

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το baby led weaning.

Πάντα ήξερα οτι κάποια πράγματα δεν είναι για μένα. Το να ταίζω, ας πούμε, με το κουτάλι ένα μωρό που κλαίει, είναι ένα από αυτά τα πράγματα.

Εγινα λοιπόν μάνα και ήρθε η ώρα να αρχίσει το παιδί τις στέρεες τροφές. Και ενώ δεν έψαχνα για κάτι συγκεκριμένο, μου εμφανίστηκε η κατάλληλη πληροφορία την κατάλληλη στιγμή.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

baby led weaning

Αναφέρομαι στο baby led weaning (blw), το οποίο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εισαγωγής των στερεών τροφών.

Στο blw, το ίδιο το μωρό παίρνει την πρωτοβουλία να εισάγει την τροφή στο στόμα του και στην κυριολεξία παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Επιλέγει το ίδιο πόσο, αλλά και τι θα φάει, από τις τροφές που του έχουμε προσφέρει σε κομμάτια.

Δεν υπάρχει βιασύνη ή τάισμα με το κουτάλι και η εισαγωγή των στερεών τροφών γίνεται σταδιακά, χωρίς άγχος να φάει συγκεκριμένη ποσότητα από συγκεκριμένη διατροφική ομάδα.

Ρώτησα και τον παιδίατρο, λοιπόν, σαν καλή ελληνίδα μάνα, και ήταν θετικός. Ετσι, ξεκινήσαμε σιγά-σιγά με την μέθοδο.

Δεν είχα ποτέ άγχος αν θα πνιγεί το παιδί και ίσως αυτό να βοήθησε. ‘Οσο πιο ήρεμος είσαι στην όλη διαδικασία, τόσο πιο ομαλά κυλάει, κατά κανόνα.

Την πρώτη βδομάδα το παιδί μου αρνιόταν να δεχτεί οτι υπάρχει και διαφορετικό φαγητό από το γάλα που θήλαζε τόσο καιρό. Ακουμπούσε κάτι στα χείλια του και μεμιάς ξίνιζε τα μούτρα του.

Εκεί πάνω στη βδομάδα όμως, άρχισε να το δέχεται, και σιγά-σιγά να το απολαμβάνει. Σχεδόν μέρα με τη μέρα έβλεπα αλλαγή, από το πως κρατούσε το κάθε  φαγώσιμο που της έβαζα μπροστά της, μέχρι στο πως μασούσε.

Μπορούν να μασήσουν τα παιδιά χωρίς δόντια;

Ναι, τα μωρά 6 μηνών μπορούνε να μασήσουν χωρίς δόντια. Η δικιά μου έβγαλε το πρώτο 9+ μηνών και μέχρι εκείνη τη στιγμή καταβρόχθιζε οτιδήποτε της έβαζα στο πιάτο.

Η όλη διαδικασία χρειάζεται επιμονή και υπομονή και κυρίως να μάθεις να εμπιστεύεσαι και να σέβεσαι το μωρό σου. Οι αλλαγές που θα δεις μπορεί να είναι ραγδαίες ή να κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Σκοπός είναι το παιδί να είναι αυτόνομο στο φαγητό και να εισαχθεί στην διατροφή της οικογένειας, αλλά και να του παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινές τροφές. Η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούμε σαν χώρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος σίτισης και δεν χρειάζεται να συμπληρώνεται με βρεφικές κρέμες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ενθάρρυνση αλλά και έμπνευση μπορείτε να γίνετε μέλος στο group στο Facebook Baby Led Weaning ελληνική ομάδα. Εκεί θα βρείτε πολλά αρχεία με βασικές πληροφορίες για να ξεκινήσετε με τη μέθοδο, αλλά και συνταγές και πολλή υποστήριξη από τα μέλη της ομάδας.

Αν από την άλλη προτιμάτε το Instagram, μπορείτε να ακολουθήσετε την @littlehands_blw για υγιεινές συνταγές παρουσιασμένες με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Γράφει για το thisisus η Μαριαλένα Καροφίλη

Διαβάστε επίσης:

“Οδηγός διατροφής για Βρέφη, παιδιά και εφήβους”

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Παιδική Παχυσαρκία

About Author