«Αγόρια στο Ντους»: Δικαίωση για την δασκάλα που πρόβαλε την ταινία στους μαθητές της -Thisisus.gr

«Αγόρια στο Ντους»: Δικαίωση για την δασκάλα που πρόβαλε την ταινία στους μαθητές της -Thisisus.gr

Μετά από πολύμηνη ΕΔΕ, η αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δικαίωσε τη δασκάλα που πρόβαλε στους μαθητές της την ταινία «Αγόρια στο Ντους».

Στα τέλη του Μαΐου που μας πέρασε, μια δασκάλα δημοτικού ενδιαφέρθηκε να κάνει το κάτι παραπάνω και να δείξει στους μαθητές της μια ταινία μικρού μήκους, που εδώ και πολύ καιρό προβάλλεται με εκπαιδευτικό πρόσημο και έχει κερδίσει βραβεία σε φεστιβάλ παιδικού και εκπαιδευτικού κινηματογράφου.

Η ταινία ήταν το «Shower Boys» του Σουηδού Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ από το 2021, ένα σχόλιο πάνω στα στερεότυπα του ανδρισμού που ξεκινούν από πολύ νωρίς στη σχολική ηλικία των αγοριών, μια καίρια και τρυφερή απεικόνιση μιας πρώτης συζήτησης γύρω από τις έμφυλες ταυτότητες που όλα τα παιδιά από την αρχή της σχολικής τους ζωής θα έπρεπε ήδη να αποτελούν μέρος της.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Στην Ελλάδα του 2023 αυτό μεταφράστηκε από «έγκριτα» κανάλια εθνικής εμβέλειας αλλά και μεγάλα ειδησεογραφικά sites ως «Δασκάλα έδειξε ερωτική ταινία σε μαθητές δημοτικού».Και ακολούθησε ο γνωστός οχετός που τρέφει τρέφει σε καθημερινή σχεδόν βάση τα πιο φτηνά αισθήματα ενός βαθιά συντηρητικού και υποκριτικού λαού. Αλλά και ένας άνευ προηγούμενου θόρυβος, φυσικά προς την λάθος κατεύθνση.

Διαβάστε στο flix όλα όσα συνέβησαν με αφορμή την επίμαχη προβολή το Μάιο του 2023.

Σήμερα, πέντε περίπου μήνες μετά, η αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δικαίωσε την καθηγήτρια που πρόβαλε στους μαθητές της την ταινία «Αγόρια στο Ντους», θεωρώντας, όπως ήταν προφανές πως η καθηγήτρια επέλεξε την ταινία με ειδικούς κωδικούς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών CINEDU του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου η δημουργία της οποίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους και ήταν κατάλληλη για όλες τις ηλικίες αφού στην Ελλάδα δεν είχε λάβει δείκτη καταλληλότητας και στην Σουηδία είχε κριθεί κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Και κάπως έτσι, το μόνο που έμεινε, ήταν ακόμη μια άσχημη όψη του έτσι κι αλλιώς άσχημου κοινωνικού υποκριτικού προσώπου της ελληνικής κοινωνίας. Που σήμερα, διαβάζει το νέο στο περιθώριο των μεγάλων ειδήσεων και σχεδόν το αγνοεί. Ο,τι δηλαδή ακριβώς έπρεπε να είχε συμβεί και από την πρώτη στιγμή, αφού κανείς δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με το τι προβάλλει μια δασκάλα στους μαθητές της όταν αυτή χρησιμοποιεί ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Οπως αναφέρει το News247 στο ρεπορτάζ του:

«Η αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λοιπόν κατέληξε ότι τα πάντα έγιναν σύννομα και ότι δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος για την πειθαρχική δίωξη της εκπαιδευτικού η οποία όμως πρόλαβε να βιώσει ένα διαδικτυακό- και όχι μόνο πογκρόμ- από αγνώστους που την κατηγόρησαν άδικα και χωρίς να έχουν ιδέα για το αντικείμενο, αφού στην αρχή δεν είχαν καν δει την ταινία.

Η καταγγελία των γονέων, από την οποία άρχισε το όλο ζήτημα, σύμφωνα με την οποία ένας από τους μαθητές επέστρεψε στο σπίτι του σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεν έπεισε.

Η εκπαιδευτικός, αν είχε επιλέξει να εργαστεί και φέτος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα είχε κανενός είδους μισθολογική ή άλλη ποινή αλλά η αμηχανία του υπουργείου στο να την υπερασπιστεί άμεσα απέναντι στη σφοδρότητα των επιθέσεων και των απειλών κατά την προεκλογική περίοδο του Μαϊου, την έκαναν να νιώσει αναλώσιμη τη θέση που ο εκπαιδευτικός έχει στην Ελλάδα και να επιλέξει να μην εργαστεί φέτος στην εκπαίδευση.»

Πηγή: Flix

About Author