Ξεκίνησε «ο μεγάλος περίπατος» για την Άλκη Ζεη. Πόσα και πόσα βιβλία της δεν έχουμε διαβάσει. Πόσες φορές δεν μας έκανε να συγκινηθούμε και να βυθιστούμε βαθιά στις Ιστορίες της.
Η Μεγάλη συγγραφέας και πεζογράφος έφυγε για πάντα από κοντά μας. Θα ζει όμως όπως όλοι οι μεγάλοι που μας συντροφεύουν μέσα από τα βιβλία της.
Το αξεπέραστο «Το Καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» είναι βιβλία που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και συνεχίζουν να διαβάζονται. «Ο Ψεύτης παππούς», ένα βιβλίο συγκλονιστικό που είναι αδύνατον να το διαβάσει κανείς χωρίς να συγκινηθεί. Μέσα από τις ιστορίες της η Άλκη Ζέη μας διδάσκει ήθος και δύναμη και κάνει με τον τρόπο της τον κόσμο μας καλύτερο.
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στην Σάμο. Στα σχολικά της χρόνια γνώρισε και δέθηκε με στενή φιλία με την Ζωρς Σαρή. Σε αυτήν την ηλικία είναι και που ξεκινάει να γράφει και τα πρώτα της κείμενα για κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του κουκλοθέατρου “Μπάρμπα Μητούσης”. Αργότερα η γυναίκα του θείου της θα είναι η Διδώ Σωτηρίου, και θα είναι αυτή που θα της ανοίξει τον δρόμο στην λογοτεχνία.
Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Εκεί γνώρισε τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1945 και μαζί απόκτησαν δυο παιδιά.
Μαχητική και ανθρωπίστρια στάθηκε στο πλευρό της αριστεράς στον εμφύλιο και ήρθε αντιμέτωπη με την εξορία. Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Επέστρεψε στην Ελλάδα, για να ξαναφύγει και πάλι με τον ερχομό της χούντας το 1967.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.