Απολυμαντικά και αντισηπτικά στο δέρμα μας – Thisisus.gr

Απολυμαντικά και αντισηπτικά στο δέρμα μας – Thisisus.gr

Πώς επηρεάζουν τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά το δέρμα μας;

Τις τελευταίες εβδομάδες τα απολυμαντικά προϊόντα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελούν έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό COVID-19.

Τι συνέπειες μπορεί όμως να έχουν στο δέρμα μας τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε;

Πρώτα ας, έχουμε υπόψη μας μερικα σημαντικά σημεία:

Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούμε στα χέρια και στις επιφάνειες συνήθως περιέχουν οινόπνευμα (αιθανόλη ή αλκοόλ) σε διάφορες πυκνότητες, διάφορες άλλες αλκοόλες, χλώριο σε ποικίλες μορφές και συγκεντρώσεις ή διάφορα άλλα χημικά συστατικά.

Τα αντισηπτικά χεριών με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα ιδανικά πάνω 67% —70% θεωρούνται αποτελεσματικά και εναντίον του νέου ιού. Τα προϊόντα με χλώριο ενδείκνυνται μόνο για τις επιφάνειες γιατί είναι πολύ ερεθιστικά για το δέρμα, ενώ το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιείται κυρίως ως απολυμαντικό πληγών (οξυζενέ) και επιφανειών.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν όλ’ αυτά τα απολυμαντικά στο δέρμα;

Με τα αλκοολούχα αντισηπτικά των χεριών μία πιθανή επίπτωση μπορεί να είναι η ξηροδερμία, η οποία συνήθως παρατηρείται είτε με κακής ποιότητας αντισηπτικά είτε σε άτομα με ευαισθησία στο δέρμα. Τα καλής ποιότητας αλκοολούχα αντισηπτικά συνήθως δεν προκαλούν ξηροδερμία, διότι περιέχουν μαλακτικούς παράγοντες όπως γλυκερίνη, που τα καθιστούν πιο “φιλικά” προς το δέρμα.

Αν, όμως, ένα άτομο έχει προδιάθεση και ευαισθησία στο δέρμα όχι μόνο μπορεί να εκδηλώσει ξηροδερμία με αυτά, αλλά ακόμα και δερματίτιδα με ήπιες ή έντονες εκδηλώσεις.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το πλύσιμο των χεριών με καυτό νερό και το συνεχές στέγνωμα με κακής ποιότητας χάρτινες πετσέτες. Η δερματίτιδα είναι επίσης πιθανότερη σε όσους δεν χρησιμοποιούν τακτικά ενυδατικές κρέμες χεριών.

Τι μπορούμε να κάνουμε τελικά;

Σας έχω κάποιες συμβουλές :

* Προτιμήστε το σαπούνισμα απο τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά. Το πρώτο και κυριότερο μέσον καθαρισμού και απολύμανσης των χεριών και των επιφανειών είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

* Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης των απολυμαντικών και των αντισηπτικών.

* Να φυλάτε τα αντισηπτικά και απολυμαντικά προϊόντα μακριά από την υγρασία και τη ζέστη, πάντα σε θερμοκρασία δωματίου,

* Να διατηρείτε κλειστά (σφικτά) τα μπουκάλια όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

* Κρατήστε τα μακριά απο μικρά παιδιά. Μπορεί κατά λάθος να τα καταπιούν και να κινδυνέψει η υγεία τους.

* Μην τα χρησιμοποιείτε σε μεγάλες επιφάνειες του σώματός σας. Ούτε να χρησιμοποιείτε φωτιστικό οινόπνευμα ως αντισηπτικό χεριών, επειδή δεν έχετε βρει αντισηπτικό ή λοσιόν οινοπνεύματος (και αυτή περιέχει μαλακτικούς παράγοντες). Με το φωτιστικό οινόπνευμα υπάρχει κίνδυνος σοβαρού δερματικού ερεθισμού και εγκαύματος.

* Να θυμάστε ότι τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα. Επομένως μην τα χρησιμοποιείτε δίπλα σε φωτιά. Οι καπνιστές δεν πρέπει να ανάβουν τσιγάρο πριν στεγνώσουν εντελώς στο δέρμα τους τα αντισηπτικά.

* Να φοράτε ελαστικά γάντια και να έχετε ανοιχτά όλα τα παράθυρα όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Ιδανικά πρέπει να φοράτε και μάσκα. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν το κάνετε αυτό, φροντίστε να μην πεταχτούν σταγόνες προς το πρόσωπό σας.

* ΔΕΝ αναμιγνύουμε την χλωρίνη με άλλα καθαριστικά, ούτε με οινόπνευμα. Αναμιγνύετε μόνο με κρύο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης. Να θυμάστε ότι το ζεστό νερό διαλύει το δραστικό συστατικό της χλωρίνης και την καθιστά αναποτελεσματική.

* Μην κάνετε κατάχρηση στο οξυζενέ και μην το χρησιμοποιείτε ως αντισηπτικό χεριών.

* Μετά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό να τα αλείφετε με μια καλή ενυδατική κρέμα, όσο πιο συχνά μπορείτε. Προτιμήστε κρέμες χεριών ή γαλάκτωματα πλούσια σε “φιλικά” συστατικά όπως πανθενόλη, ουρία, αλόη, αλκάνα, καλεντούλα, κερί μέλισσας, βαλσαμόλαδο και άλλα ενυδατικά, αναπλαστικά και επουλωτικά, φυσικά συστατικά.

Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για να σας συστήσει την ιδανική κρέμα για το δέρμα σας.

Φιλική συμβουλή : Χρησιμοποιείτε την κρέμα χεριών, σε κάθε ευκαιρία και κυρίως το βράδυ.

Να θυμάστε: #Μένουμεσπίτι και φροντίζουμε την υγεία μας και των αγαπημένων μας με ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους ειδικούς.

Αργυρώ Μπέσιου

Η Αργυρώ Μπέσιου με τον Πάνο Ρεντίφη, φαρμακοποιό, κρύβονται πίσω από την καινοτόμα σειρά δερμοκαλλυντικών Filia, που μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα Φαρμακεία και χώρους ομορφιάς.

Περισσότερες πληροφορίες στο Instagram @filia_care

About Author