Αυτισμός! Ο καθένας μας είναι μοναδικά διαφορετικός! -Thisisus.gr

Αυτισμός! Ο καθένας μας είναι μοναδικά διαφορετικός! -Thisisus.gr

Ονομάζομαι  Τσαταλίδου Ιωάννα και είμαι μητέρα 4 παιδιών. Τα 3 πρώτα παιδιά μου είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Η  προσωπική μου διαδρομή, εξελίχθηκε σε έναν πολύ δυναμικό οργανισμό, με σκοπό και στόχο. Ως πρόεδρος της ΑΜΚΕ Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους εθελοντές. Η πραγματική μας δύναμη όμως είναι τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους γονείς που μας τα εμπιστεύονται.

Πολλές φορές με ρωτάνε σχεδόν όλοι γύρω μου …πως είσαι τόσο αισιόδοξη …από που αντλείς δύναμη?

Η απάντηση είναι πολύ απλή για μένα. Από τα πάντα γύρω μου, από την ζωή την ίδια, την εξέλιξη του εαυτού μου, των παιδιών μου, των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ΑΜΚΕ. Είναι υπέροχο να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την προσπάθεια που κάνει το κάθε παιδί, ο κάθε άνθρωπος! Να εκτιμάς την κάθε στιγμή , το κάθε βήμα προόδου. Όπως είπε και ο Ελύτης…

Γιατί αγαπώ εκείνους που αγαπούν τη ζωή….

Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ!

Το να μεγαλώνεις μονή σου 4 παιδιά δεν είναι εύκολο ….αλλά ούτε και ακατόρθωτο . Είμαστε κάτω από πρόγραμμα, που τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά και το ακολουθούμε ευλαβικά. Όσο πιο οργανωμένοι είμαστε …τόσο καλύτερα νιώθουμε όλοι. Φυσικά το σπίτι μας δεν είναι ένα συνηθισμένο σπίτι έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των παιδιών. Σαν ένα μεγάλο εργοθεραπευτήριο …με κούνιες, τραμπολίνο , μπάλες πιλάτες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Για μένα το βασικό θέμα πάντα ήταν τα παιδιά να έχουν να ασχολούνται και να μην κουράζονται μέσα στο σπίτι. Γενικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε στο να είμαστε πιο διαλεκτικοί, να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας τους αστάθμητους παράγοντες.

Η πιο ουσιαστική βοήθεια μου μέχρι στιγμής, είναι από τον αδερφό μου. Δυστυχώς για να έχεις ουσιαστική βοήθεια θα πρέπει να υπάρχει αποδοχή της καταστάσεις από τους οικείους σου. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι …η αποδοχή! Το να αρνούμαστε να δεχτούμε την πραγματικότητα μπορεί να μας κρατά καθηλωμένους στην δυστυχία, την πίκρα, τον θυμό, τη θλίψη και πολλά άλλα άσχημα συναισθήματα που μπορούμε να σκεφτούμε και να αισθανθούμε. Μόνο η αποδοχή μπορεί να φέρει την απελευθέρωση και την ουσιαστική ηρεμία.

Αποδέχομαι σημαίνει αγαπώ και αγκαλιάζω το πρόβλημα με όλο μου το είναι.

Αποδέχομαι σημαίνει αγαπώ και αγκαλιάζω το πρόβλημα με όλο μου το είναι. Η αποδοχή θα πρέπει να είναι ουσιαστική, ριζική, σε βάθος και ολιστική. Δέχομαι την όλη κατάσταση με το μυαλό μου, την ψυχή μου, την καρδιά μου και το σώμα μου. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι δείχνω λεκτικά και μη λεκτικά , με τις πράξεις μου και τη θετική στάση μου, με καρδιά και μυαλό ανοιχτό ότι αγκαλιάζω και αφουγκράζομαι  το κάθε πρόβλημα.

Δεν είναι εύκολη η αποδοχή, γι’ αυτό και πιστεύω ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τις οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Με το που πάρει την γνωμάτευση μια οικογένεια, θα πρέπει να μπει στην διαδικασία της ενίσχυσής και της ουσιαστικής στηρίξης όλη η οικογένεια.  Με προγράμματα πρώιμης παρεμβάσης και ουσιαστική βοήθεια στο σπίτι από ειδικούς φροντιστές, που θα εκπαιδεύσουν το παιδί και τους γονείς σε νέα δεδομένα και πρακτικά θέματα, που θα κάνουν την καθημερινή ζωή στο σπίτι εύκολη.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν και να μεγαλώνουν στα σπίτια τους, τα ΚΔΑΠ και παρεμφερείς χώροι θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί .

Τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, έχουν την τάση να κλείνονται στον εαυτό τους, να επιστρέφουν στον πυρήνα τους, θα πρέπει να το σεβόμαστε αυτό όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι και να δείχνουμε κατανόηση και υπομονή. Επίσης όμως και το άτομο με αυτισμό πρέπει να κατανοήσει τα όρια. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να οριοθετεί τον εαυτό του. Να μην κάνουμε σε κανέναν , αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνουν …αυτό με μια λέξη είναι η ενσυναίσθηση!

Αυτό που θα ήθελα να πω στις μητέρες που έχουν παιδί στο φάσμα του αυτισμού είναι τα έξής:

Να μην σταθούν στην γνωμάτευση που θα πάρουν στα χέρια τους!

Απέναντί τους εξακολουθεί να βρίσκεται το παιδί τους, αυτό που το ονειρεύτηκαν όσο το κυοφορούσαν, αυτό που θαύμασαν την ώρα που το γέννησαν, είναι το ίδιο παιδί που περιμένει, ν ανακαλύψει τον κόσμο με τους γονείς του, ειδικά με την μητέρα του. Ότι του μεταφέρεται εσείς ότι είναι ο κόσμος έξω , αυτό θα είναι.

Η γνώση είναι δύναμη

Η γνώση είναι δύναμη ! Ενημερωθείτε , διαβάστε για τον αυτισμό αλλά μην σταθείτε στην βιβλιογραφία. Παρατηρήστε το παιδί σας, μην το υποτιμήσετε , πιστέψτε σε αυτό, να είστε πάντα ο μεγαλύτερος θαυμαστής και υποστηρικτής του. Αν εσείς που είστε η μητέρα του, του βάλλεται ταμπέλα και όριο ανάπτυξης τότε η κοινωνία θα το ευνουχίσει. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας είναι ο μισό σας εαυτός! Ταυτιστείτε μαζί του , δείτε ξεκάθαρα και χωρίς εγωισμό, ποια είναι τα κοινά σας χαρακτηριστικά. Για όσο θα κατανοείτε  και θα ανακαλύπτετε τον εαυτό σας, θα μπορέσετε να καταλάβετέ ακόμα περισσότερο το παιδί σας.

Θα κατανοήσετε πλήρως, ότι ο αυτισμός δεν είναι θηρίο που μας κυνηγάει , αλλά ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων. Αν τον αγκαλιάσουμε και τον αγαπήσουμε τότε θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε με ηρεμία. Θα νιώσουμε την ανάγκη να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε.

Τότε μόνο ένα αυτιστικό άτομο, όταν νιώσει πλήρη αποδοχή,  μπορεί να ανθήσει και να δείξει στους άλλους τις δυνατότητές του. Μέχρι τότε απλά θα επιστρέφει στον πυρήνα του, θα κλείνεται στον εαυτό του και το χάσμα θα μεγαλώνει. Γι’ αυτό φίλες μου δεν πρέπει να τα διαχωρίζετε από τα νευροτυπικά παιδιά σας. Δώστε τους πρωτοβουλίες και δεν θα χάσετε, επιτρέψτε τους να κάνουν πράγματα και ας τα κάνουν λάθος. Μέσα από αυτά θα ωριμάσουν και θα μεγαλώσουν. Πιστέψτε σε αυτά. Να χαίρεστε την κάθε στιγμή μαζί μοναδικά, μην αγχώνεστε για το αύριο . Ζήστε και μοιραστείτε με τα παιδιά σας το τώρα, γιατί η στιγμή περνάει και χάνεται και αύριο, θα είναι μια άλλη μέρα που κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει. Αφουγκραστείτε την στιγμή , δώστε της την σημασία που της πρέπει!

Ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης

Ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης …το άτομο που είναι στο φάσμα του αυτισμού αντιλαμβάνεται πολύ διαφορετικά τον κόσμο γύρω του από τον μέσο άνθρωπο. Αν πραγματικά θέλω να αλληλεπιδράσω με ένα τέτοιο άτομο, τότε θα πρέπει να εκπαιδευτώ στο να χτίζω γέφυρες, στο να παρατηρώ τις λεπτομέρειες, όταν πραγματικά θέλω να αλληλεπιδράσω τότε θα ψάξω και θα βρω τον τρόπο!

Αποδέχομαι τον αυτιστικό άνθρωπο σημαίνει ότι αποδέχομαι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που τον αποκλείουν από την τυπική ανάπτυξη.  Αποδέχομαι τα αυτιστικά χαρακτηριστικά του. Ενημερώνομαι ώστε να μπορώ να τα αναγνωρίσω, δεν τα επικρίνω, δεν τα σχολιάζω αρνητικά μα προσπαθώ με κατανόηση και σεβασμό στη μοναδικότητα του να τον κατανοήσω, να τον σεβαστώ και να συνυπάρχω μαζί του.

Η δράση Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια μέσα από την ανάγκη των παιδιών μου να εκφραστούν, δημιουργικά. Στην αρχή ξεκινήσαμε με τον πηλό, ως ένα πιο φιλικό για της αισθήσεις τους υλικό.

Αυτισμός

Πριν από 1 ½ χρόνο  πήραμε επίσημα μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση. Απευθυνόμαστε σε παιδιά και εφήβους  που  αντιμετωπίζουν κοινωνικές  και επικοινωνιακές δυσκολίες, δηλαδή παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με  ΔΕΠΥ και γενικά παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και μαθησιακές δυσκολίες.

Προσπαθούμε να “κοινωνήσουμε” τον Αυτισμό, γι’ αυτό και συμμετέχουμε σε φεστιβάλ και Workshop. Για εμάς ο Αυτισμός δεν είναι ασθένεια αλλά ένας άλλος τρόπος σκέψης

Στους νέους χώρους μας είναι σε εξέλιξη,  πολύ πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα! Στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο , ώστε να εκπαιδευτούν και να κατακτήσουν χρήσιμα για την ζωή τους εφόδια.

Στόχος του οργανισμού

Στόχος του οργανισμού μας είναι η εκπαίδευση παιδιών και εφήβων, ώστε να αποκτήσουν γνώση και αγωγή σε βασικά για τη ζωή τους θέματα. Για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους και να επιτύχουμε την μετάδοση της γνώσης αξιοποιούμε την τέχνη. Στο χώρο μας που βρίσκεται στην Χρίστου Πίψου 16, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής προγράμματα

  • Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα
  • ¨Ιστορίες Μαγειρικής¨
  • Παίζω Κομμωτήριο
  • Εργαστήριο αφήγησης ¨Αιρητω¨
  • ¨Με ένα Μι και ένα Σι παίζω μουσική¨
  • Πηλός/Εικαστικά
  • Aerial Yoga
  • Zumba & Hip Hop
  • Υποστηρικτικές ομάδες γονέων
  • Πρώιμη παρέμβαση

Με θετική στάση , απέναντι στα παιδιά επικεντρωνόμαστε στις δυνατότητες τους και τις καλλιεργούμε. Με αγάπη και ενσυναίσθηση προωθούμε την αποδοχή και την ισότιμη μεταχείριση.

Το μήνυμα μας δεν αφορά μονο τους αυτιστικούς. Αφορά όλους όσους έχουν επικοινωνιακά θέματα. Όσους νιώθουν διαφορετικοί και έξω από την αγέλη. Εμείς είμαστε εδώ, να αγκαλιάσουμε όλα αυτά τα υπέροχα, μοναδικά παιδιά και να τα οδηγήσουμε με υπομονή, επίμονη και πίστη να πιστέψουν στον εαυτό τους και της δυνατότητες τους.

Με οδηγό και άξονα την τέχνη κατανοώ τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα!!

Μοναδικός είναι ο κάθε άνθρωπος.. Οφείλεις  στον εαυτό σου να ανακαλύψεις , να  στηρίξεις και να αναδείξεις την μοναδικότητα σου , την διαφορετικότητα σου!

Πόσο κουραστικός θα ήταν ο κόσμος αν όλοι και όλα ήταν ίδια!!  Αν όλα έμοιαζαν το ίδιο , μύριζαν το ίδιο!! Αγκαλιάστε και αποδεχτείτε την διαφορετικότητα!! Ο καθένας μας είναι μοναδικά διαφορετικός  και αυτό είναι υπέροχο και  μοναδικά  μαγικό στον κόσμο.  Παρατηρείστε την φύση γύρω σας, τα αντίθετα έλκονται και αλληλοσυμπληρώνονται τόσο όμορφα.

Η αποδοχή είναι η μισή λύση, σε ό,τι κι αν μας συμβεί στη ζωή μας!

About Author