Αυτόματος πωλητής για βιβλία σε κεντρικό σταθμό τρένων στη Βρετανία -Thisisus.gr

Αυτόματος πωλητής για βιβλία σε κεντρικό σταθμό τρένων στη Βρετανία -Thisisus.gr

Αυτόματος πωλητής για βιβλία σε κεντρικό σταθμό τρένων στη Βρετανία. Ο σταθμός Exeter St Davids έχει τον δικό του αυτόματη πωλητή βιβλίων.

Ένας αυτόματος πωλητής βιβλίων τοποθετήθηκε στον σταθμό Exeter St Davids, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης του Exeter στο Devον, δίνοντας τη δυνατότητα στους βιβλιοφάγους επιβάτες να αγοράσουν τα βιβλία τους.

Ο αυτόματος πωλητής τοποθετήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House και προς το παρόν διαθέτει τίτλους όπως τα «Taste» του Stanley Tucci και το «Daisy Jones and the Six» του Taylor Jenkins Reid.

Ο αυτόματος πωλητής βιβλίων λειτουργεί όπως ακριβώς και τα αυτόματα μηχανήματα όπου πωλούνται σνακ και ποτά. ενώ τα βιβλία πωλούνται στη  τιμή λιανικής που διατίθενται στα βιβλιοπωλεία.

Οι διαθέσιμοι τίτλοι θα αλλάζουν σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού νέων βιβλίων και παλαιότερων τίτλων, με έμφαση σε ημερομηνίες κλειδιά όπως ο Μήνας Ιστορίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ο Μήνας της Μαύρης Ιστορίας και η σύνοφος για το κλίμα, Cop28.

Ο αυτόματος πωλητής έχει εγκατασταθεί χάρη της συνεργασίας μεταξύ Penguin, Exeter (Πόλη Λογοτεχνίας από την Unesco) και του Great Western Railway.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα στηρίξουν το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Bookbag και τον οργανισμό Exeter City of Literature, το οποίο προωθεί τον αλφαβητισμό. 

Η εγκατάσταση του μηχανήματος, από την εταιρεία μηχανημάτων αυτόματης πώλησης Graddon Vending με έδρα τα νοτιοδυτικά, θυμίζει τη δημιουργία του βιβλίου τσέπης από τον ιδρυτή της Penguin, Allen Lane.

Καθώς πήγαινε στο Λονδίνο το 1934, μετά από μια επίσκεψη στην Αγκάθα Κρίστι, ο Lane σταμάτησε στον πάγκο βιβλίων του σταθμού κεντρικόυ σταθμού και αξιολόγησε τα βιβλία που πωλούνταν -περιοδικά και ανατυπώσεις βικτωριανών μυθιστορημάτων- ως κακής ποιότητας και υπερτιμημένα.

Αποφασίζοντας ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν καλά βιβλία σε μια τιμή που ο καθένας μπορούσε να αντέξει οικονομικά, μέσα σε ένα χρόνο ίδρυσε την Penguin Books.

Η Penguin Random House είπε ότι επέστρεψε στις ρίζες της με το νέο μηχάνημα ώστε να «διασφαλίσει ότι οι επιβάτες του σταθμού δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον το ίδιο πρόβλημα καθώς θα έχουν τον αυτόματο πωλητή Βιβλίων Penguin».

Ο Zainab Juma, επικεφαλής του οίκου Penguin, είπε ότι το αυτόματο μηχάνημα είναι αυτό που ο Lane «θα ήθελε να δει καθώς ξεκινούσε για το ταξίδι του».

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής βιβλίων

Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης βιβλίων δεν είναι νέα εφεύρεση. Ο πρώτος αυτόματος πωλητής βιβλίων Penguin εγκαταστάθηκε στο Charing Cross Road το 1937 και ονομάστηκε “Penguincubator”. Εκείνη την εποχή τα βιβλία κόστιζαν έξι πένες το καθένα.

Ορισμένες εμπορικές εταιρείες προσφέρουν επίσης μηχανήματα αυτόματης πώλησης βιβλίων, ειδικά σχεδιασμένα για σχολεία, ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη τα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγή: Lifo

Με πληροφορίες του Guardian

About Author