Πως να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βλέπουν τη θετική πλευρά της κάθε κατάστασης.
Στις σημερινές καταστάσεις που βιώνουμε, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για όλους, πολλά παιδιά νιώθουν ανήσυχα. Επιπλέον, πολλά είναι αυτά που τους λείπουν πολύ οι φίλοι τους και είναι απογοητευμένα που δεν μπορούν πλέον να παίξουν μαζί τους.
Πώς λοιπόν μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν χαρά και να θετικότητα παρά τα όσα συμβαίνουν; Παίζοντας το παιχνίδι του «Δυστυχώς – Ευτυχώς».
Πως παίζεται; Μην ανησυχείτε είναι πολύ εύκολο και πολύ απλό.
Όταν το παιδί σας νιώθει λυπημένο και αρχίσει να διαμαρτύρεται, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του με το «Δυστυχώς» και ΜΕΤΑ βοηθήστε το να βρει κάτι θετικό στα όσα συμβαίνουν με το «Ευτυχώς».
Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε:
- Δυστυχώς, δεν μπορείς να δεις τον καλύτερό σου φίλο σήμερα. Θα πρέπει να είναι πολύ λυπηρό για’ σένα το ότι δεν μπορείς να παίξεις μαζί του. Ευτυχώς, μπορούμε να κανονίσουμε μια βιντεοκλήση με τον φίλο σου και να του πεις τα νέα σου.
- Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πάμε στην παιδική χαρά και να παίξουμε με άλλα παιδιά. Ευτυχώς, υπάρχουν τόσα πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε στο σπίτι, όπως (….λέτε ένα αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού)
- Δυστυχώς, δεν μπορώ να παίξω μαζί σου αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς, θα είμαι ελεύθερη σε περίπου μια ώρα και τότε μπορούμε να ζωγραφίσουμε μαζί.
Χρησιμοποιώντας το «Δυστυχώς – Ευτυχώς», καταφέρνετε χωρίς να απορρίπτετε τα αρνητικά τους συναισθήματα και την απογοήτευσή τους, να τα βοηθάτε να δουν τη θετική πλευρά μιας κατάστασης.
#Tip: Και μην ξεχνάτε ότι το μυαλό μας είναι όπως οι μυς.
Όσο πιο πολύ εκπαιδεύσουμε το παιδί να βλέπει τα θετικά, τόσο καλύτερο θα γίνει σε αυτό.
Γράφει η Φώτια Παναγίδου, Clinical Psychologist / Play Therapist