10 Τρόποι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας –Thisisus.gr

10 Τρόποι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας –Thisisus.gr

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα συναίσθημα που καλλιεργείτε! Η αυτοπεποίθηση είναι σπουδαία για τα παιδιά όσο και για έναν ενήλικά. Καθορίζει πολλά στη ζωή μας και επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας και στους μαθητές μας για να μπορέσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, με όλη τη δυναμική που της αξίζει! Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με τους παρακάτω απλούς τρόπους και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να σας δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό!

Αφιερώστε χρόνο για παιχνίδι:

Δώστε στα παιδιά τον χρόνο και την προσοχή σας και κάντε τα με αυτόν τον τρόπο να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το παιχνίδι για τα παιδιά για να αναπτυχθούν και να νιώσουν σπουδαία και αξιαγάπητα! Καθίστε στο πάτωμα μαζί με τα παιδιά σας και αφήστε τα να πάρουν τα ηνία του παιχνιδιού! Αφήστε τα να σας ξεναγήσουν στον δικό τους μαγικό κόσμο και τα οφέλη που θα αποκομίσετε αμφότεροι είναι πολλαπλά!

Αγάπη δίχως όρους:

Ο τρόπος που βλέπουμε τα παιδιά μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στο πως βλέπουν τα ίδια τον εαυτό τους. Τα παιδιά σχηματίζουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους παίρνοντας πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους την κριτική των γονιών τους. Γι’ αυτό το λόγο φροντίστε να μην βάζετε ταμπέλες στα παιδιά και να μην είστε συνεχώς επικριτικοί. Φροντίστε να καταλάβουν καλά πως όλοι μας κάνουμε λάθη και αυτά τα λάθη δεν μας χαρακτηρίζουν. Ανοίξτε την καρδιά και την αγκαλιά σας και δείξτε τους ότι τα αγπάτε δι΄χως όρους και όρια!

Δώστε τους ευθύνες:

Οι μικρές δουλειές του σπιτιού και τα καθήκοντα που αρμόζουν σε κάθε ηλικία κάνουν τα παιδιά υπεύθυνα και τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους. Τα παιδιά χρειάζονται την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να ολοκληρώσουν μια δουλειά! Ειδικά όταν αυτή η δουλεία είναι δουλειά που την κάνουν και οι γονείς γίνεται στα μάτια τους ακόμα πιο σημαντική και η ολοκλήρωση της τα γεμίζει χαρά και αυτοπεποίθηση.

Ενθαρρύνετε τις καινούργιες εμπειρίες:

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν καινούργιες εμπειρίες! Δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθηση τους και τα κάνει πάντα να νιώθουν ακόμα πιο δυνατά. Δώστε τους ευκαιρία χωρίς όμως να τα πιέζετε να ζήσουν καινούργια μονοπάτια και να καταλάβουν πως η ζωή έχει πάντα καινούργιες εκπλήξεις να μας προσφέρει. Δοκιμάστε καινούργια φαγητά, καινούργια μέρη για εξερεύνηση και καινούργιους ανθρώπους για να δώσετε την φιλία σας! Δοκιμάστε καινούργιες δραστηριότητες και καινούργια παιχνίδια!

Ζητήστε τη γνώμη τους:

Δείξτε στα παιδιά πόσο σημαντικά είναι και τονώστε την αυτοπεποίθηση τους ζητώντας πάντα την γνώμη τους ακόμα και σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με τα ίδια. Στα ζητήματα που τα αφορούν όπως τα ρούχα που θα φορέσουν, τα παιχνίδια που θα επιλέξουν και τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν, η δική τους γνώμη θα πρέπει να έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Η γνώμη τους είναι σημαντική και μετράει. Βοηθήστε τα να το καταλάβουν όταν την λαμβάνετε υπ’ όψιν σας και την εφαρμόζετε.

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη:

Δείξτε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνουν λάθη και πόσο σπουδαία είναι στην εξέλιξή μας. Μην γίνεστε επικριτικοί με τα λάθη τους και μην απαιτείτε από τα παιδιά τέλειες επιδόσεις. Το να είστε πάντα δίπλα τους και να τα αποδέχεστε παρά τα λάθη τους θα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή και αποδεκτά και θα τονώσει στο έπακρο την αυτοπεποίθησή τους. Αφήστε τα να κάνουν λάθη και να χαράξουν τον δικό τους μοναδικό δρόμο που θα αναπτύξει τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα τους.

Μην συγκρίνετε:

Μην συγκρίνετε ποτέ. Με την σύγκριση να θυμάστε ότι αφαιρείτε κάθε φορά ένα κομμάτι από την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Μην συγκρίνετε και μην μειώνετε το παιδί. Αντιθέτως βοηθήστε το να δει τα ξεχωριστά ταλέντα του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του που το κάνουν αξιαγάπητο και μοναδικό.

Αφήστε τα να σας ακούσουν να μιλάτε θετικά για κείνα σε τρίτους:

Η εμπειρία μου έχει δείξει πως τα παιδιά φουσκώνουν από υπερηφάνεια και ξεχειλίζει η δεξαμενή της αυτοπεποίθησης τους όταν μας ακούν να μιλάμε για κείνα με όμορφα και τρυφερά λόγια. Μην αναδεικνύεται γεγονότα αλλά ποιότητες στο παιδί. Αφήστε το να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για σας και πόσο πολύ το θαυμάζετε για όλα αυτά τα ωραία

Βοηθήστε τα να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους:

Τα παιδιά μας νιώθουν γεμάτα δύναμη και αυτοπεποίθηση όταν κάτι το καταφέρνουν καλά. Κάθε ξεχωριστός άνθρωπος, έχει και ξεχωριστά ενδιαφέροντα, ξεχωριστές κλίσεις και ξεχωριστά ταλέντα. Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν τις κλίσεις τους και να βρουν αυτό που αγαπούν!

Δοκιμάστε το θεατρικό παιχνίδι:

Το θεατρικό παιχνίδι είναι για τα παιδιά τρόπος έκφρασης και τα βοηθάει να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις εμπειρίες τους. Μέσα από το παιχνίδι και τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να παίξουν τα παιδιά αποκτούν ανθεκτικότητα! Καλλιεργούν την κοινωνικότητα και δυναμώνουν την αυτοπεποίθησή τους! Μπορώ να σας πω με σιγουριά πως έχω δει παιδιά να μεταμορφώνονται. Να δοκιμάζουν τα όρια τους και να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους χωρίς επικρίσεις και λογοκρισία.

Δοκιμάστε με σταθερότητα τις παραπάνω στρατηγικές και προσαρμόστε τες στα δεδομένα της δική σας οικογένειας ή της τάξης σας! Τα αποτελέσματα θα σας αποζημιώσουν.

Με αγάπη Σοφία

Διαβάστε επίσης:

Φτιάξτε ένα λαβύρινθο και μάθετε τα πολλαπλά οφέλη του για τα παιδιά!

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν τα παιδιά επιτυχημένα και ευτυχισμένα

29 λόγοι για τους οποίους το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό σε περιόδους κρίσης και άγχους – Εκτυπώστε Δωρεάν την αφίσα 

Τα ισχυρά αποτελέσματα της ζωγραφικής στη μάθηση

Θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι!

About Author