Διαδραστική εφαρμογή ρωτάει τους εφήβους για τις εξαρτήσεις και τα συναισθήματά τους -Thisisus.gr

Διαδραστική εφαρμογή ρωτάει τους εφήβους για τις εξαρτήσεις και τα συναισθήματά τους -Thisisus.gr

Εφαρμογή «ρωτάει» τους εφήβους για τη σχέση τους με το αλκοόλ ή το κάπνισμα, ακόμη και για τα συναισθήματά τους και τους δίνει συμβουλές για το πού μπορούν να απευθυνθούν ή να μιλήσουν online με κάποιον ειδικό.

Πρόκειται για την εφαρμογή Qteen που βγήκε εδώ και λίγες μέρες στον «αέρα» από το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΠΕΘΕΑ) ΑΡΓΩ και είναι μια διαδραστική εφαρμογή δομημένη γύρω από ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης της χρήσης νόμιμων (αλκοόλ, τσιγάρο, ενεργειακά ποτά, καφές) και παράνομων ουσιών, αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών (διαδίκτυο, τζόγος κ.α).

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο που οι ίδιοι οι πιτσιρικάδες χρησιμοποιούν αφού στοχεύουμε σε εφήβους και νέους ενήλικες, σε ηλικίες δηλαδή από 12 έως 20 χρόνων» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Γκιουζέπας, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ.

Κατεβάζοντας την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS στην ιστοσελίδα https://qteen.gr ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε μία αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, χωρισμένη σε θεματικά δωμάτια και να αντλήσει σχετικές πληροφορίες, να παρακολουθήσει video και να απαντήσει σε ερωτηματολόγια με βάση τις συνήθειές του, ώστε να αξιολογήσει τυχόν κίνδυνο που διατρέχει. Τα δωμάτια στα οποία «μπαίνει» ο χρήστης είναι έξι, με «ταμπέλες» όπου αναγράφονται οι ακόλουθες κατηγορίες: Παράνομες ουσίες, Αλκοόλ, Διαδίκτυο / Gaming, Τζόγος, Κάπνισμα, Καφές / Ενεργειακά ποτά.

Η εφαρμογή «ρωτάει» ακόμη τον χρήστη «πώς νιώθει σήμερα», δίνοντας διάφορες απαντήσεις για να επιλέξει, όπως θυμό, θλίψη, βαρεμάρα και φόβο. Αν επιλέξει για παράδειγμα ότι αισθάνεται φόβο, η απάντηση είναι «είναι εντάξει να φοβάσαι». «Θα δίνουμε και τη δυνατότητα, σε όποιον το επιθυμεί, να μιλήσει ανώνυμα με έναν ειδικό του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ σε online chat ενώ, αν το επιτρέψει ο χρήστης, γίνεται χρήση γεωεντοπισμού για τα κοντινότερα θεραπευτικά κέντρα προκειμένου να απευθυνθεί» λέει ο κ. Γκιουζέπας.

Το ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, είναι ένα ελεύθερο ουσιών (στεγνό), εξωτερικής διαμονής (ανοιχτό) θεραπευτικό Πρόγραμμα, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στο Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου-Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Πηγή

About Author

Προσθέστε Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.