Διαβάζουμε παρέα! Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού -Thisisus.gr

Διαβάζουμε παρέα! Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού -Thisisus.gr

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ)

Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Στάση μετρό: Πανόρμου

Στο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό θα γιορτάσουμε και φέτος, για τέταρτη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου (17.00 — 21.00) και απευθύνεται σε παιδιά 0 –12 ετών και στις οικογένειές τους.

ηγ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγαλόφωνες και διαδραστικές αναγνώσεις σε 6 γλώσσες, αναγνωστικό δρώμενο, εικαστικό εργαστήρι και συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Οι αναγνώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 17.00 έως τις 20.00 και το εικαστικό εργαστήρι από τις 17.00 έως τις 18.00. Το αναγνωστικό δρώμενο θα ξεκινήσει στις 19.00, ενώ  η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας θα πραγματοποιηθεί μετά την δύση του ηλίου.

Από τις 17.00 έως τις 20.00 θα λειτουργεί χαριστικό παζάρι με ελληνικά και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία, καθώς και  έκθεση με βιβλία για τη μουσική, τον χορό, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το θέατρο.  

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων που στεγάζονται στο κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου θα είναι ανοικτές μέχρι τις 20.30.

Για τα παιδιά 0 — 3 ετών

Τα μικρότερα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους έναν όμορφο δικό τους χώρο στο Πάρκο, στον οποίο θα πραγματοποιούνται αναγνώσεις από τις 17.00 έως τις 19.00. Στον χώρο των μικρών παιδιών θα υπάρχουν, επίσης, βιβλία για να τα χαρούν ελεύθερα στην  αγκαλιά και με την φωνή των δικών τους ανθρώπων, καθώς και χαριστικό παζάρι από το οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να διαλέξει ένα βιβλίο για την προσωπική του βιβλιοθήκη. Σε διπλανό σημείο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων για τη βρεφική και την πρώτη παιδική ηλικία και οι γονείς που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τους τίτλους που ανταποκρίνονται στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού, καθώς και για τα κριτήρια επιλογής τους, μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ που θα βρίσκονται στο χώρο.

Για τα παιδιά 4 –12 ετών

Οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις για τα μεγαλύτερα παιδιά θα γίνονται παράλληλα σε πέντε  σημεία του Πάρκου, κάτω από τα δέντρα. Οι αναγνώστες που θα ζωντανέψουν με τη φωνή τους τα βιβλία προέρχονται από την μεγάλη και εξαιρετικά δραστήρια κοινότητα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην Ανάγνωση και την Γνώση και τα βιβλία που θα διαβάσουν είναι εκείνα που οι ίδιοι αγαπούν να μοιράζονται με τα παιδιά.

Τα παιδιά που προτιμούν να διαβάσουν μόνα τους, με την οικογένεια ή με την παρέα τους, θα έχουν στη διάθεσή τους ειδικά διαμορφωμένο χώρο με σημαντικό αριθμό ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων για όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις, ενώ σε διπλανό χώρο θα λειτουργεί το χαριστικό παζάρι από το οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να διαλέξει ένα βιβλίο για να το πάρει μαζί του στο σπίτι. 

  

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, του library4all, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και του  Myrtillo Café

Οι δίγλωσσες αναγνώσεις (αλβανικά – ελληνικά, αραβικά – ελληνικά και ρουμάνικα – ελληνικά) οργανώνονται από την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του ΠαιδιούΟι αναγνώσεις στα ουκρανικά θα γίνουν από τον Σύλλογο Ενίσχυσης και Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Trembita, ενώ οι αναγνώσεις στα φαρσί θα γίνουν από την ομάδα  Αφγανών και Ιρανών γυναικών Hidden Goddess.

Την ευθύνη για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης θα έχουν οι εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Χορηγοί επικοινωνίας: Αναγνώστης, Κόκκινη Αλεπού, Elniplex, Taλκ

About Author