Δίγλωσσα παιδιά: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε – Thisisus.gr

Δίγλωσσα παιδιά: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε – Thisisus.gr

Aν είστε γονιός και θέλετε να ενδυναμώσετε τα δίγλωσσα παιδιά σας , τότε αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει! Αν πάλι είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να υποστηρίξετε γονείς και παιδιά όσων αφορά την ανάπτυξη κάθε γλώσσας του παιδιού και πάλι σας ενδιαφέρει.

Σχετικά με το PEaCH

Το PEaCH πρεσβεύει τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς της Ευρώπης μέσω της ενδυνάμωσης των δίγλωσσων παιδιών και των οικογενειών τους και είναι ένα πρότζεκτ χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το PEaCH προσφέρει καθοδήγηση στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για το πώς να υποστηρίξουν, να διατηρήσουν και να αναπτύξουν όλες τις γλώσσες ενός παιδιού και αυξάνει την επίγνωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με τη διγλωσσία.

Στον ιστότοπο του PEaCH είναι διαθέσιμα τα παρακάτω:

Δύο δωρεάν οδηγοί:

“How to raise a bilingual child” (Πώς να μεγαλώσετε ένα δίγλωσσο παιδί): ένας οδηγός για γονείς που μεγαλώνουν δίγλωσσα παιδιά ηλικίας 0 έως 12 ετών, με εύκολες συμβουλές, ταξινομημένες σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.

“How to support multilingual children” (Πώς να υποστηρίξετε τα πολύγλωσσα παιδιά): ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς, ο οποίος εξηγεί πόσο σημαντικές είναι όλες οι γλώσσες με τις οποίες μεγαλώνει ένα παιδί και προτείνει τρόπους ώστε να δημιουργηθεί μια θετική εκπαιδευτική εμπειρία για δίγλωσσα παιδιά.

Βίντεο

Πέντε βίντεο τα οποία συνοδεύουν τον οδηγό των γονέων, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό σε διάφορες γλώσσες της Ε.Ε., είναι επίσης διαθέσιμα στον ιστότοπο.

200+ πρεσβευτές του PEaCH σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο βοηθούν στη διάδοση του θετικού μηνύματος της διγλωσσίας.

Υπάρχουν Έλληνες πρεσβευτές του PEaCH;

Υπάρχουν 19 πρεσβευτές του PEaCH ανά τον κόσμο οι οποίοι είτε είναι ελληνικής καταγωγής, είτε μιλούν ελληνικά. Μιλήσαμε με τη Χρύσα Οικονομίδου, εκπαιδευτικό με ειδίκευση σε multilingual παιδιά και την Ελισάβετ Αρκολάκη, συγγραφέα παιδικών βιβλίων για δίγλωσσα παιδιά, οι οποίες μας έδωσαν τις παρακάτω συμβουλές για την ανατροφή ενός δίγλωσσου παιδιού.

5 συμβουλές για την ανατροφή ενός δίγλωσσου παιδιού

Επειδή ίσως να αποτελεί πρόκληση το να βρεθεί χρόνος ανάμεσα σε εργασιακές, κοινωνικές και γονεϊκές υποχρεώσεις για να εξασκήσετε τις γλώσσες της οικογένειας με το παιδί σας, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς να ενσωματώσετε την εκμάθηση γλώσσας στην καθημερινότητά σας.

1. Συνέπεια

Φροντίστε να χρησιμοποιούνται καθημερινά όλες οι γλώσσες του παιδιού σας. Τα βρέφη μπορούν να διακρίνουν ήχους ομιλίας από διαφορετικές γλώσσες από νωρίς – υποστηρίξτε αυτήν την ικανότητα κατά τη διάρκεια καθημερινών αλληλεπιδράσεων. Ανεξάρτητα από το είδος της έκθεσης σε μία γλώσσα, τα παιδιά σίγουρα θα επωφεληθούν από την ανάγνωση, τη γραφή, την ομιλία ή την ακρόαση των γλωσσών του σπιτιού καθώς και διαφορετικών διαλέκτων.​ Το να διαβάζετε βιβλία μαζί, να ακούτε ηχητικά βιβλία και ραδιοφωνικά προγράμματα, να βλέπετε ταινίες με υπότιτλους ή μεταγλωτισμένες, να ανταλλάσσετε γράμματα με φίλους και να ασχολείστε με παιχνίδια ρόλων είναι εύκολες και εξαιρετικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί στο σπίτι και που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του ενδιαφέροντος του παιδιού και την ενίσχυση του κινήτρου της μάθησης.

2. Εμπειρίες

Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να εξασκήσει όλες τις γλώσσες του με ουσιαστικό τρόπο. Το να χρησιμοποιεί τις γλώσσες και τις γνώσεις του σε δραστηριότητες, θα το βοηθήσει να μπορέσει να μιλήσει και να γράψει για αυτές, να μάθει νέες λέξεις και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσει σε διαφορετικά πλαίσια. Ζητήστε στο παιδί να σας μιλήσει για τις εμπειρίες του.

3. Γραφή & Ανάγνωση

Μιλήστε πολύ με το παιδί σας. Ο προφορικός λόγος έχει ισχυρή συσχέτιση με μεταγενέστερα επιτεύγματα ανάγνωσης και γραφής. Η δημιουργία λεξιλογίου στην καθημερινή ζωή, όπως το μπάνιο, οι αγορές, η συζήτηση με τη γιαγιά ή η παρασκευή φρουτοσαλάτας μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την ανάπτυξη της δίγλωσσης ανάγνωσης και γραφής. Η παρατήρηση συμβόλων/πινακίδων είναι μια καλή αρχή για να βρείτε τη σχέση μεταξύ γραμμάτων και ήχων σε διαφορετικές γλώσσες. Παίξτε αστεία παιχνίδια με γράμματα και λέξεις. Κάντε το σπίτι σας πλούσιο σε ερεθίσματα έχοντας πολλά βιβλία, φυλλάδια και περιοδικά διαθέσιμα σε όλες τις γλώσσες του παιδιού σας.

4. Πολιτιστική έκθεση

Γίνετε ένα σπουδαίο πολιτιστικό πρότυπο: είστε ο ειδικός του πολιτισμού σας. Για να υποστηρίξετε την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του παιδιού σας, δημιουργήστε ένα διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον στο σπίτι, μοιραστείτε τις δραστηριότητες που κάνετε στο σπίτι με τους δασκάλους του παιδιού σας και συνεργαστείτε με το σχολείο.

5. Θετική στάση

Μιλάτε πάντα θετικά για όλες τις γλώσσες, τους πολιτισμούς και τις χώρες. Επαινέστε όλη τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας και ακολουθήστε την πρόοδό του, ώστε να μπορέσετε να προσαρμόσετε προληπτικά την προσέγγισή σας σε περίπτωση που κάποια από τις γλώσσες του χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, αλλά ενταχθείτε επίσης σε ομάδες γονέων και ειδικών για υποστήριξη και συμβουλές.

Η ανατροφή δίγλωσσων παιδιών είναι ένα ταξίδι που φέρνει διαφορετικές εμπειρίες σε κάθε οικογένεια. Ωστόσο, η χρήση οικείων γλωσσών για τη μετάδοση ουσιαστικών συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών για τον κόσμο αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τη διγλωσσία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του PeaCH Project, πατώντας εδώ.

Χρύσα Οικονομίδου

Η Χρύσα Οικονομίδου ζει στη Δανία τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι εκπαιδευτικός προσχολικής ηλικίας με ειδίκευση σε πολύγλωσσα παιδιά και παρέχει συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς πολύγλωσσων παιδιών. Είναι ιδρύτρια του paidokipos.com και του bilingualmus.com και έχει δύο υπέροχα δίγλωσσα παιδιά.

Ελισάβετ Αρκολάκη

Η Ελισάβετ Αρκολάκη ζει στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια και τα τελευταία έξι έχει τη βάση της στη Νορβηγία μαζί με την οικογένειά της. Ασχολείται με διάφορα πράγματα τα οποία έχουν ως κοινό παρανομαστή τις λέξεις και τις γλώσσες, ενώ τα τελευταία χρόνια γράφει και εκδίδει κυρίως δίγλωσσα παιδικά βιβλία όπως τα «Cousins Forever – Ξαδέρφια για πάντα» και «Happiness Street – Οδός Ευτυχίας». Θα την βρείτε στο www.maltamum.com

About Author