Πως να φτιάξετε μοναδικές Δημιουργίες με χαρτοπολτό -Thisisus.gr

Πως να φτιάξετε μοναδικές Δημιουργίες με χαρτοπολτό -Thisisus.gr

Δημιουργίες με χαρτοπολτό -Η κυρία Ελπίδα και ο Κόσμος-

Με απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε χρηστικά, εκπαιδευτικά ή διακοσμητικά αντικείμενα που θα σας φτιάξουν τη διάθεση. Κατάλληλο για πολύ μικρά έως πάρα πολύ μεγάλα παιδιά!

Άδεια μπουκάλια μπορούν να γίνουν κούκλες , κουτιά από γάλα σπιτάκια , μπαλόνια μεταμορφώνονται σε αερόστατα,  κύλινδροι από χαρτί υγείας γίνονται μολυβοθήκες ή αυτοκινητάκια, γάντια  γίνονται βάση για μαριονέτες  και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Σίγουρα τα παιδιά θα σας εκπλήξουν με τη δημιουργικότητα τους!!!

Πρώτη πρόταση : Να σας συστήσουμε την κυρία Ελπίδα !

Σίγουρα δεν είναι η πιο όμορφη κούκλα που έχετε δει, αλλά αν σκεφτείτε ότι από κάτω κρύβεται ένα άδειο μπουκάλι από ξύδι ,  αποκτά ενδιαφέρον!

Για να φτιάξετε την δική σας κυρία Ελπίδα θα χρειαστείτε  ένα άδειο μπουκάλι  από ξύδι ή μπύρα ή κρασί ή ότι άλλο έχετε. Καλύπτετε το μπουκάλι με χαρτοπολτό, πλάθοντας  ένα μπαλάκι για κεφάλι (μην ξεχάσετε τη μύτη) και τα χέρια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκια και να τα καλύψετε με χαρτοπολτό). Όταν στεγνώσει της ζωγραφίζετε το σώμα , τα χαρακτηριστικά και τα ρούχα. Της φτιάχνετε τα μαλλάκια με κορδόνια, μαλλί ή ότι άλλο σας είναι εύκαιρο και αν έχετε κομμάτια ύφασμα την ντύνετε όπως θέλετε! Το καπελάκι της κυρίας Ελπίδας είναι από καπάκι κολλημένο σε ένα στρογγυλό χαρτόνι και  καλυμμένο με ύφασμα.

Δεύτερή πρόταση: Μάθημα γεωγραφίας

Πόσο πιο ωραίος θα ήταν ο κόσμος αν τον έφτιαχναν τα παιδιά! Ας τον δημιουργήσουμε λοιπόν από την αρχή μαζί με τα παιδιά!

Αν κοιτάξετε στα παιχνίδια των παιδιών, σίγουρα θα βρείτε μια παλιά μπάλα που δεν την παίζει κανείς, αυτή μπορεί να γίνει η βάση. Καλύπτετε τη μπάλα με χαρτοπολτό και την αφήνετε  να στεγνώσει. Όταν είναι έτοιμη, οι μικροί καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τις ηπείρους και η υδρόγειος είναι έτοιμη !!! Αν η μπάλα είναι μεγάλη μπορούν να προστεθούν  ζωάκια, ψαράκια , δεντράκια κτλ

Για το χαρτοπολτό θα χρειαστείτε :

  • Ένα ρολό  χαρτί υγείας
  • Ζεστό νερό
  • Μια μικρή λεκάνη
  • Σουρωτήρι
  • Κόλλα PVA 100-150ml (μια ρευστή λευκή κόλλα για χαρτί)
  • Τέμπερες και πινέλα

1.Ξετυλίγετe το χαρτί υγεία και το βάζετε μέσα σε μια λεκάνη.

2.Γεμίζετε με ζεστό  νερό τη λεκάνη , τόσο ώστε να καλυφθεί το χαρτί και το αφήνετε ένα βράδυ.

3. Σε σουρωτήρι στραγγίζετε καλά το νερό   και προσθέτετε την κόλλα. Βάζετε  όση κόλλα χρειάζεται ώστε  να γίνει ένα εύπλαστο υλικό.

4. Καλύπτετε το καλούπι που έχετε επιλέξει με χαρτοπολτό και το αφήνετε να στεγνώσει. Συνήθως Χρειάζεται περίπου 24-48 ώρες.

5 Με τέμπερες δίνετε χρώμα στη δημιουργία σας.

Αν έχετε μικρά παιδάκια αντί για κόλλα μπορείτε να φτιάξετε αλευρόκολλά, με  υλικά φιλικά για τα χεράκια τους.

Συνταγή για αλευρόκολλα :

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 4 φλιτζάνια  νερό
  • Αλάτι  1 κουταλιά της σούπας
  • Κατσαρολάκι

Σε χαμηλή φωτιά βάζετε το νερό με το αλεύρι (προσοχή δεν πρέπει να βράσει ) και ανακατεύετε συνεχώς. Όταν πήξει το κατεβάζετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει και η κόλλα είναι έτοιμη για χρήση! Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί άμεσα γιατί αν μείνει παίρνει μια δυσάρεστη μυρωδιά , διαφορετικά προσθέστε λίγο ξύδι και αποθηκεύστε την σε βάζο για λίγες μόνο ημέρες.

Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να δημιουργήσετε ότι βάζει ο νους σας !

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και μαθαίνει στους μικρούς καλλιτέχνες πως κάτι που οι μεγάλοι θα πετούσαν στα σκουπίδια, στα χέρια των παιδιών  μπορεί να ξαναπάρει ζωή! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή και πολλή φαντασία!

Γράφει για το Thisisus.gr η Βασιλική Παπαδοπούλου

About Author