Δραστηριότητες για μικρά παιδιά – Απλοί τρόποι για να απολαύσετε τη ζωή με το παιδί σας -Thisisus.gr

Δραστηριότητες για μικρά παιδιά – Απλοί τρόποι για να απολαύσετε τη ζωή με το παιδί σας -Thisisus.gr

Έχετε αγοράσει ποτέ στο παιδί σας ένα καινούργιο ακριβό παιχνίδι και στο τέλος να ανακαλύψετε ότι ξοδεύει περισσότερο χρόνο παίζοντας με το κουτί στο οποίο ήρθε;

Τα μικρά παιδιά έχουν μια καταπληκτική ικανότητα να βυθίζονται στα απλά πράγματα της ζωής και να δημιουργούν κόσμους με τη δική τους φαντασία. Σε αυτή τη φάση της ζωής τους, σχεδόν όλα είναι καίνουργια και θα πρέπει, ως γονείς, να κατανοήσουμε ότι η αλληλεπίδρασή με τα παιδιά μας, ειδικά μέσω απλών, επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, ενισχύει την ανάπτυξή τους και την αγάπη τους για μάθηση. Το κλειδί βρίσκεται στην απλότητα και στο να περνάμε πολύ χρόνο με τα παιδιά, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν τον κόσμο με τον δικό τους ρυθμό.

Ακολουθούν μερικές απλές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε με το παιδί σας:

Υπαίθριες δραστηριότητες για μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να είναι έξω. Συχνά, τα μικρά παιδιά θα θέλουν (και χρειάζονται) χρόνο για να παίξουν ελεύθερα, αλλά εδώ είναι μερικές ιδέες για εκείνες τις στιγμές που το παιδί σας θέλει να ασχοληθεί με το παιχνίδι:

Παιχνίδι με σαπουνόφουσκες. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να κυνηγούν και να φυσούν σαπουνόφουσκες. Παρακολουθούν με δέος καθώς από το τίποτα δημιουργείτε κάτι και στη συνέχεια παρασύρεται από το αεράκι. Δοκιμάστε να μετρήσετε τις σαπουνόφουσκες που είναι στον αέρα. Προκαλέσετε το παιδί σας για να δείτε πόσες μπορεί να πιάσει.

Σχέδια με κιμωλία στο πεζοδρόμιο. Τα χοντρά κομμάτια κιμωλίας είναι ιδανικά για τα μικρά χέρια των παιδιών. Είναι επίσης κατάλληλα για την ανάπτυξη της  λεπτής κινητικότητάς τους. Αφήστε το παιδί σας να δημιουργήσει τα δικά του σχέδια ή γράψτε το όνομα του με κεφαλαία γράμματα και καλέστε το να το χρωματίσει. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια ιστορία καθώς περπατάτε στο πεζοδρόμιο για ένα παιδί που είναι έξω για μια περιπέτεια στον κόσμο και να απεικονίσετε διαφορετικά μέρη της ιστορίας σας καθώς πηγαίνετε.

Βόλτα στη γειτονιά. Ένας απλός περίπατος στη γειτονιά θα δώσει στο παιδί σας την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τον κόσμο έξω από το σπίτι του. Καθώς ακολουθεί την ίδια διαδρομή ξανά και ξανά, θα αρχίσει να διαμορφώνει μια ιδέα της γειτονιάς του. 

Εσωτερικές δραστηριότητες

Διάβασμα. Η ανάγνωση ανοίγει τη φαντασία ενός μικρού παιδιού και καλλιεργεί την αγάπη του για τα βιβλία. Διαβάστε στο παιδί σας όποτε έχετε την ευκαιρία. Κάντε εβδομαδιαίες εκδρομές στη βιβλιοθήκη για να διαλέξετε νέα βιβλία και να απολαύσετε παρέα. Εισαγάγετε το παιδί σας στα βιβλία που θυμάστε από τη δική σας παιδική ηλικία.

Τραγούδι. Τραγουδήστε μαζί με το παιδί σας απλά τραγούδια όπως το τραγούδια της αλφαβήτου ή δικά σας τραγουδάκια που μιλούν για την καθημερινότητά σας. Τα παιδιά λατρεύουν να έχουν και τα δικά τους μοναδικά τραγούδια. 

Εκκίνηση ιστοριών. Ξεκινήστε μια ιστορία και, στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί σας να συμπληρώσει τα κενά. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με, “Κάποτε υπήρχε ένα σκυλί με το όνομα: ____” (Ρωτήστε το παιδί για το όνομα του σκύλου.). Και ο σκύλος πήγε στο ____ “.

Μην φοβάστε να κάνετε το ίδιο πράγμα δύο φορές. Το κλειδί στα εκπαιδευτικά παιχνίδια σε αυτήν την ηλικία είναι η επανάληψη. Το μυαλό των παιδιών αναπτύσσει συνδέσεις κάνοντας, βλέποντας και ακούγοντας κάτι ξανά και ξανά. Γι’ αυτό τα παιδιά θέλουν να παρακολουθούν το ίδιο βίντεο, να ακούνε το ίδιο τραγούδι στο αυτοκίνητο και να έχουν την ίδια ρουτίνα ύπνου κάθε βράδυ.

Καλή Διασκέδαση!

Διαβάστε επίσης:

Εκτυπώστε Δωρεάν το Ασπρόμαυρο Βιβλίο Montessori

Φτιάχνω το δικό μου παιχνίδι με Φακό

Η Καλύτερη συνταγή για Slime χωρίς βόρακα με 3 Υλικά

Πως θα γίνετε μικροί καλλιεργητές (φακή σε σφουγγαράκια)

About Author