«Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ με» η αφίσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2023 -Thisisus.gr

«Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ με» η αφίσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2023 -Thisisus.gr

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People – Διεθνής Οργάνωση για τη Νεότητα) ενέκρινε την πρότασή μας και ανέθεσε στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τη δημιουργία του μηνύματος και της αφίσας για τον εορτασμό της 2ας Απριλίου – Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2023.
Το μήνυμα «Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ με» που έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος (υποψήφιος για το H. C. Andersen Award 2018 για τη συγγραφή) και το εικαστικό της αφίσας 2023 που ζωγράφισε η Φωτεινή Στεφανίδη (υποψήφια για το H. C. Andersen Award 2004 για την εικονογράφηση) θα μεταφέρουν σε όλον τον κόσμο την αγάπη για την ανάγνωση, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι πανανθρώπινες αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον «άλλο».


Η ελληνική συμμετοχή στο παρελθόν
Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου αναλαμβάνει, για τρίτη φορά στην ιστορία του, να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Το 1991 το μήνυμα έγραψε η Ρένα Καρθαίου και το εικαστικό δημιούργησε η Βάσω Ψαράκη.
Το 2004 το μήνυμα έγραψε η Αγγελική Βαρελλά και το εικαστικό δημιούργησε ο Νικόλας Ανδρικόπουλος.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο εγκρίνεται η πρόταση ενός διαφορετικού εθνικού τμήματος της οργάνωσης, το οποίο δημιουργεί ένα μήνυμα και μια αφίσα για να διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
“Αγαπητοί φίλοι, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι δημιουργοί εργάζονται εντατικά και εθελοντικά για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής διεθνούς δράσης. Η διάδοση του μηνύματος και της αφίσας χρειάζεται τη συνέργεια όλου του κόσμου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Αθήνα, Οκτώβριος 2022
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ –
Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου”


About Author