Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία των μικρών εκδοτικών οίκων και ένα μίνι αφιέρωμα στις εκδόσεις Πουά -Thisisus.gr

Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία των μικρών εκδοτικών οίκων και ένα μίνι αφιέρωμα στις εκδόσεις Πουά -Thisisus.gr

Γράφει για το Thisisus η αγαπημένη μας Γεωργία Σουβατζή

Πολλοί θα σκέφτονται πόσο όμορφο είναι να δουλεύεις σε έναν εκδοτικό οίκο και μπορώ, με σιγουριά, να το επιβεβαιώσω! Είναι απολαυστικό να δουλεύεις σε έναν εκδοτικό οίκο αλλά κάπου εδώ, αξίζει να προσθέσω ότι το να εργάζεσαι σε έναν μικρό, πολύ μικρό εκδοτικό, ίσως να είναι ακόμη ομορφότερο!

Δεν μπορώ με βεβαιότητα να απαντήσω τι κάνει αυτό το «μικρό» να είναι τόσο γοητευτικό. Είναι η μικρή ομάδα, αυτός ο μικρός πυρήνας ανθρώπων που καλείται να αποφασίσει για όλα, που δένεται κάθε μέρα και πιο στενά με σχέσεις αγάπης, που συμπορεύεται σε κάθε μικρή και μεγάλη απόφαση; Είναι η χαρά πως το τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχει μεγάλο κομμάτι του κόπου σου σε όλα τα στάδια της παραγωγής του; Ή απλώς μου αρέσει να γοητεύομαι από οτιδήποτε μικρό; Δεν είμαι σίγουρη.

Οι εκδόσεις Πουά είναι ωστόσο μία απάντηση που δέχεται αυτό το ερώτημα! Ένα μικρός, πολύ μικρός εκδοτικός οίκος, με έναν κατάλογο μόλις 11 τίτλων, που ξεκίνησε στις αρχές του 2021 και απολαμβάνει όσο τίποτα την εξέλιξή του.

Δύο γυναίκες, η μία στην Θεσσαλονίκη και η άλλη στην Αθήνα, εκατοντάδες mails, βιβλία επάνω στα γραφεία μας, πακέτα που πάνε και έρχονται, βιβλία ανοιγμένα και τηλεφωνικές συνεννοήσεις, τιμολόγια, αποδείξεις, εξώφυλλα, όλα κομμάτι της φωτεινής καθημερινότητάς μας. 

«Τι θα κάνουμε με αυτό το βιβλίο;», «Αυτό το διάβασες;», «Απάντησες σε αυτό το mail;», «Πήρες τηλέφωνο την Μαρία;», ερωτήσεις που διαπλέκονται, που παίρνουν απαντήσεις (ή και όχι!) και γεμίζουν τον χρόνο μας με ενθουσιασμό για όσα ετοιμάζονται και για όσα θα έρθουν στο προσεχές μέλλον.

Μπορεί για κάποιους το πιο γοητευτικό πράγμα μιας τέτοιας εργασιακής καθημερινότητας να είναι η μυρωδιά του χαρτιού που πλανάται στον αέρα από τις στοίβες των φρεσκοτυπωμένων βιβλίων ή τα δεκάδες χρώματα που αντικρίζει κάποιος ξεφυλλίζοντας ένα παιδικό βιβλίο.

Για μένα, το πιο γοητευτικό πράγμα είναι αυτή η τόσο μικρή ομάδα ανθρώπων που δημιουργείται σχεδόν από το πουθενά και πορεύεται σε ένα χαώδες εκδοτικό σύμπαν, ανάμεσα σε μεγαθήρια που θαυμάζουμε και εκατοντάδες, χιλιάδες βιβλία.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι εκδόσεις Πουά μετρούν οκτώ παιδικά βιβλία και δύο βιβλία για ενήλικες. Βιβλία που διαλέχτηκαν επειδή τα αγαπήσαμε από την πρώτη τους σελίδα, βιβλία που απάντησαν σε ερωτήματά μας, που ακούμπησαν στα τραύματά μας και θελήσαμε να εκδώσουμε γιατί πιστέψαμε ότι μπορούν να δώσουν πολλά σε μια κοινωνία που παλεύει συνεχώς με τον κακό λύκο.

Το μέλλον προδιαγράφεται πλούσιο, νέα βιβλία προετοιμάζονται πυρετωδώς, σελίδες πετιούνται και ξαναγράφονται από την αρχή και νέοι, σπουδαίοι συνεργάτες μας βοηθούν να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας!

Δεν είναι εύκολο να είσαι μια μικρή εκδοτική επιχείρηση στην Ελλάδα του σήμερα και τίποτα, τίποτα δεν είναι τόσο ειδυλλιακό όσο θα φάνταζε σε μια άψογα σκηνοθετημένη ταινία. Αν μπορεί όμως έστω και ένα βιβλίο μας να δώσει κάτι σε έναν αναγνώστη, τότε αξίζει κάθε κόπος και για αυτό, είμαι απολύτως σίγουρη!

Λίγα λόγια για τα νέα βιβλία των εκδόσεων Πουά:

Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω

Ένα συναρπαστικό βιβλίο – ύμνος στην ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα των ανθρώπινων σωμάτων. Συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τα 10 καλύτερα φεμινιστικά βιβλία του 2022 για μικρούς αναγνώστες, από το πρόγραμμα Rise: A Feminist Book Project List της Ένωσης Βιβλιοθηκών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Πόλεμος

Το πολυβραβευμένο και τόσο ξεχωριστό αυτό βιβλίο, με την ιδιαίτερη, συχνά σουρεαλιστική εικονογράφηση και τον λιτό λόγο του, μας αποκαλύπτει τις πολυάριθμες πλευρές του πολέμου.

Βρέχει φύλλα

Το Βρέχει φύλλα, είναι μια ιστορία για την αξία που δίνει η φύση στην ζωή μας αλλά και την δύναμη που έχουν οι πράξεις μας.

Δύο μικροί ιππότες

Οι δύο μικροί ιππότες είναι ένα βιβλίο για το θάρρος και τις ηρωικές πράξεις, για το να φοράς τα ρούχα που σου αρέσουν και λίγο για το να μην σε ενδιαφέρουν και τόσο οι πριγκίπισσες – η τα κορίτσια γενικά.

 Αναζητήστε όλα μας τα βιβλία, εδώ: https://pouabooks.gr/biblia/

About Author