Ένα κείμενο της Χριστίνας Γκίκα Parent Coaching για τις εκρήξεις θυμού των γονιών –Thisisus.gr

Ένα κείμενο της Χριστίνας Γκίκα Parent Coaching για τις εκρήξεις θυμού των γονιών –Thisisus.gr

Στη δουλειά μου συναντώ πολλούς γονείς που θέλουν να δουλέψουν τις εκρήξεις θυμού τους με τα παιδιά. Συχνά, αυτές οι εκρήξεις θυμού, μπορεί να είναι δυσανάλογες, ανεξέλεγκτες, σιγά σιγά να κλιμακώνονται ή και να γίνονται άμεσα.

Και έχω νιώσει ως γονέας πολλές φορές έτσι.

Και θέλουμε να εστιάσουμε στο θυμό, να μην συμβαίνει, να μην θυμώνουμε. Δουλεύουμε ενάντια στο θυμό.

Συχνά θα θυμώσουμε γιατί ερμηνεύουμε κάπως τις συμπεριφορές των παιδιών.

Ο Εκχαρτ Τολλε λέει “the physiology of the body reacts to the mind’. Και το αγαπώ αυτό το quote. Η συναισθηματική μας κατάσταση δηλαδή είναι μια αντίδραση σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και όχι σε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό με βοηθάει πολύ.

Συχνά λέμε:

“Με αγνοεί”
“Δεν με σέβεται”
“Δεν με εκτιμά”
“Δεν γίνομαι κατανοητός”
“Χάνω τον έλεγχο”

Συνήθεις ερμηνείες της πρόθεσης των παιδιών που μπορεί να προκαλέσουν θυμό δυσανάλογο.

Ο θυμός είναι συνήθως μια άμυνα μας σε κάτι επώδυνο. Σε κάτι δικό μας. Είμαι μήνυμα, ότι κάτι υπάρχει εκεί. Μας προστατεύει από το να το νιώσουμε. Δεν δουλεύουμε ενάντια στο θυμό, δουλεύουμε μαζί του.

Θα το χάσουμε σίγουρα, θα επανορθώσουμε με το παιδί (πάντα είναι δική μας ευθύνη το repair. Δεν έχει “Αν δεν πεις συγνώμη δεν σου μιλάω”. Αλλά μετά θα βοηθήσει αν κάνουμε και την άσκηση που βάζω στην εικόνα. Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ. Χωρίς πολύ ενοχή που το χάσαμε.

Προσπαθούμε να μην ερμηνεύσουμε τις συμπεριφορές (η ερμηνεία “με αγνόησε, δεν με άκουσε, δεν με σεβάστηκε” γίνεται “του είπα να κάνει κάτι και δεν το έκανε” . Το γεγονός, και απλά να εστιάζουμε στο συναίσθημα και την ερμηνεία μας.

Όσο περισσότερο φτάνουμε στο βασικό συναίσθημα και το αποδεχθούμε και το δουλέψουμε, θα μαλακώνει και ο θυμός, δεν θα χρειάζεται να αμύνεται, να νιώθει ότι μας προστατεύει.

Γράφει η Χριστίνα Γκίκα Parent Coaching. Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί της στο facebook εδώ και στη σελίδα της εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Άγχος αποχωρισμού και πως να το διαχειριστείτε

Παιδική Σεξουαλικότητα

Βοηθάμε τα παιδιά μας να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.