Αποτελεί ίσως από το πιο δύσκολο στοίχημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Και μια τυχαία ανακάλυψη σε έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κάρντιφ μας φέρνει πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου και μάλιστα όλων των μορφών του.
Σύμφωνα με το BBC η ανακάλυψη ενός νέου κυττάρου του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορεί να ξεκλειδώσει τη θεραπεία του καρκίνου.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελεί τη φυσική άμυνα απέναντι σε λοιμώξεις, ενώ επιτίθεται και σε καρκινικά κύτταρα.
Στο πλαίσιο έρευνας των επιστημόνων για τον τρόπο που το ανασοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους καρκινικούς όγκους , βρήκαν ένα κύτταρο το λεγόμενο Τ-cell το οποίο βρίσκεται στο αίμα και το οποίο σκανάρει τον οργανισμό για να βρει καρκινική απειλή που πρεπει να αντιμετωπιστεί.
Η μόνη διαφορά όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Andrew Sewell στο BBC είναι πως το συγκεκριμένο κύτταρο μπορεί να επιτεθεί και να εξουδετερώσει όλες τις μορφές καρκίνου.
Το συγκεκριμένο κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως σήμερα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα.
Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες πρόκειται για μια μια τυχαία ανακάλυψη, καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε.
Η ανακάλυψη σταθμός όπως χαρακτηρίζεται στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον.