Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece -Thisisus.gr

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece -Thisisus.gr

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων,

ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και του «Junior Achievement Greece» (JA Greece) και διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι δράσεις και τα προγράμματα του JA για την εκπαίδευση των νέων στις αρχές και αξίες της επιχειρηματικότητας. Απώτερος στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη από τις διοικήσεις των δύο οργανισμών στα Γραφεία του ΣΕΒ, την Παρασκευή 23/09/22, είναι να συμβάλει στην καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες μιας οικονομίας που μετασχηματίζεται και μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει, για καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και μια ανταγωνιστική ελληνική οικονομία στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το JA Greece έχει αναπτύξει, από την ίδρυσή του το 2005, εκπαιδευτικές δράσεις επιχειρηματικότητας σε πάνω από 6.000 Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια. Σκοπός του JA Greece είναι η στήριξη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών εννοιών της οικονομίας, με την  υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την εθελοντική προσφορά των επιχειρηματικών στελεχών-μεντόρων. Η συνεργασία με το JA Greece διενεργείται στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας του ΣΕΒ για τη διασύνδεση μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης με την πολύτιμη συνδρομή των επιχειρήσεων μελών του. Εντάσσεται στη σειρά στοχευμένων δράσεων του Συνδέσμου, όπως, είναι η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας για την ανάπτυξη της πρακτικής άσκησης, της καινοτομίας και της έρευνας για την παραγωγή και τη βιομηχανία, η πρωτοβουλία Skills4Jobs, η δημιουργία της ακαδημίας AI Minds σε συνεργασία με την SAS κ.ά.

Η συνεργασία ΣΕΒ-JA Greece ξεκινάει άμεσα με επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες σε 2 πυλώνες:

  1. Στήριξη των προγραμμάτων και των δράσεων του JA Greece που βοηθούν τους νέους να κατανοήσουν έννοιες συνδεδεμένες με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους ως μελλοντικοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με σεβασμό προς το κοινό καλό και το περιβάλλον.

Σχεδιασμός και εφαρμογή νέων κοινών δράσεων, ώστε να προσφέρονται στους νέους περισσότερες ευκαιρίες να ανακαλύψουν τον κόσμο της εργασίας, να γνωρίσουν τα επαγγέλματα, να εξοικειωθούν με την έννοια της επιχειρηματικότητας και να αντιληφθούν τη σημασία της οικονομίας και την αξία της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας.

Ως άμεσα υλοποιήσιμες ενέργειες, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, ΣΕΒ και JA Greece ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για τη συστηματική προώθηση του καθιερωμένου θεσμού των εθελοντών επιχειρηματικών συμβούλων-μεντόρων στην επιχειρηματική κοινότητα και για τη στήριξη του νέου θεσμού των Inspirational Mentors. Ο θεσμός των Inspirational Mentors δημιουργήθηκε από το JA Greece το 2021 για να εμπνεύσει και να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που δηλώνουν συμμετοχή στο δημοφιλές πρόγραμμα / πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Εικονική Επιχείρηση”.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ο Πρόεδρος του JA Greece, κ. Μάρκος Βερέμης, δήλωσε: «Η ραχοκοκαλιά μιας δυτικής χώρας είναι οι θεσμοί που την στηρίζουν. Ο ΣΕΒ και το Junior Achievement έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου πως είναι ακριβώς τέτοιοι θεσμοί. Μοιράζονται τις ίδιες αρχές της αξιοκρατίας, της αποτελεσματικότητας και την φιλοδοξία για ένα πολύ καλύτερο αύριο για την χώρα. Η συνεργασία μας ξεκίνησε επί προεδρίας ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου που υπήρξε και ιδρυτής του Junior Achievement στην Ελλάδα. Το όραμά του ήταν εξαρχής η νέα γενιά, από τα σχολικά χρόνια, να αποκτήσει την γνώση, τον ενθουσιασμό και τις αρχές που καθορίζουν την ποιότητα των επιχειρήσεων του μέλλοντος». Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, δήλωσε: «Η δημιουργία καθώς και η επιτυχημένη πορεία του JA Greece επιβεβαιώνει τη βούληση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ να προσφέρει στην ανάπτυξη των νέων μας. Ο ΣΕΒ αγκάλιασε την νεανική επιχειρηματικότητα με πρωτοπόρο τον αείμνηστο πρόεδρό του Οδυσσέα Κυριακόπουλο, που πίστευε στους νέους και ο οποίος εργάστηκε με πάθος για να φέρει νωρίς στη ζωή τους την ιδέα και τις αξίες της επιχειρηματικής δημιουργίας. Σήμερα, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναβαθμίζεται η συνεργασία ΣΕΒ και JA Greece. Με το σχεδιασμό των νέων κοινών μας πρωτοβουλιών και δράσεων δίνουμε ευκαιρίες στους νέους μας να εξοικειωθούν με την επιχειρηματικότητα και να γνωρίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, που αλλάζουν καθοριστικά το τοπίο της εργασίας».

Σημειώνεται ότι παρόντες και συνυπογράφοντες το Μνημόνιο Συνεργασίας ήταν ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece κ. Αργύρης Τζικόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Λίγα λόγια για το Junior Achievement Greece

Το Junior Achievement Greece αποτελεί το ελληνικό παράρτημα του Junior Achievement Worldwide, του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιείται σε 120 χώρες και υποστηρίζει πάνω από 12 εκ. παιδιά κάθε χρόνο με περισσότερα από 450.000 στελέχη επιχειρήσεων ως εθελοντές μέντορες. Σε διεθνές επίπεδο, το 57% νέων 16-25 ετών από διάφορες χώρες που συμμετείχαν σε έρευνα για λογαριασμό του JA θεωρούν την «καθοδήγηση από επαγγελματίες σε ρόλο μέντορα» έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους βελτίωσης της εκπαίδευσης ΕΥ, 2021. Το JA Greece (ως «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων») ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του αείμνηστου, τότε Προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Μέχρι σήμερα, 116.000 και πλέον μαθητές και σπουδαστές έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα με τις ελληνικές μαθητικές και φοιτητικές ομάδες να διακρίνονται συστηματικά στους διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Φέτος, η ελληνική μαθητική «start-up» Microgreens Magicgreens από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, κατέκτησε το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο του Junior Achievement στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας GEN-E 2022 του JA Europe.

Σχετικά με τον ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει και προωθεί με συνέπεια την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα από το 1907. Είναι η ανεξάρτητη φωνή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας περισσότερο από το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Ως κοινωνικός εταίρος, συμμετέχει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει σταθερά και με συνέπεια τη συνεργασία με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση και υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών. Ο ΣΕΒ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υποστηρίζεται αποκλειστικά από συνδρομές και χορηγίες των μελών του. Τα μέλη του είναι δυναμικές επιχειρήσεις που προέρχονται από όλους τους κλάδους και μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αντιπροσωπεύουν το 12% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το 41% των εταιρικών κερδών, το 27% των εσόδων από φόρους νομικών προσώπων, το 20% των αμοιβών και το 24% των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.sev.org.gr

Μπορείτε να δείτε βίντεο με δηλώσεις των εκπροσώπων ΣΕΒ και JA Greece εδώ

About Author