Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ! Ένα βιβλίο για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες -Thisisus.gr

Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ! Ένα βιβλίο για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες -Thisisus.gr

Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ! Μια ιστορία για τους διατροφικούς περιορισμούς που βιώνουν τα παιδιά.

Ένα παιδικό βιβλίο, για τις τροφικές αλλεργίες και τους διατροφικούς περιορισμούς, δοσμένο με τρυφερότητα και χιούμορ, και με μια εξόχως διασκεδαστική ιστορία που πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο της. Ενημερώνει, εξηγεί και ανακουφίζει μέσα από μια υπέροχα ζωηρή εικονογράφηση που αρέσει πραγματικά πάρα πολύ στα παιδιά.

Το θέμα του βιβλίου έχει ανοίξει εδώ και χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα. Οι τροφικές αλλεργίες των παιδιών δεν αφορούν πλέον μόνο τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους, αλλά και όλη την σχολική κοινότητα και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Με απλά βήματα (όπως το να μην επιλέγουμε φαγώσιμα κεράσματα στο σχολείο) και με τη σωστή ενημέρωση κάνουμε κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Αρωγός μας σε αυτή την ευαισθητοποίηση στέκεται επάξια τούτο το μοναδικό βιβλίο!

Μέρος των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα αλλά και των εσόδων του εκδοτικού πηγαίνει στο Σύλλογο Γονεών και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες.

«Κουνέλι και να μην τρώει καρότα; Πού ακούστηκε;»

Τι νιώθει το Κουνελάκι όταν συνειδητοποιεί ότι η πιο λαχταριστή λιχουδιά είναι απαγορευμένη για εκείνο και μόνο; Πώς αντιδρά βλέποντας όλους τους άλλους να απολαμβάνουν τις ατελείωτες επιλογές τους; Μήπως τελικά κάνει λάθος να απογοητεύεται; Μήπως όλοι ακούμε πού και πού κάποια όχι και τελικά τα ΝΑΙ είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε;

Ένα παιδικό βιβλίο που ευαισθητοποιεί τους αναγνώστες στο θέμα των διατροφικών περιορισμών. Το παιδί θα ταυτιστεί με τον ήρωα, θα νιώσει ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά και τα πισωγυρίσματα αναμενόμενα. Το περιβάλλον (οικογένεια, σχολείο, φίλοι αλλά και κοινωνία) θα καταλάβει ότι μέσω της σωστής ενημέρωσης μπορεί να σταθεί δίπλα στο παιδί και όλοι μαζί να πορευτούν με αποδοχή και ασφάλεια.

«Το διάβασα απνευστί και κατέληξα με δάκρυα στα μάτια. Καθρεφτίζει πλήρως την καθημερινότητα ενός αλλεργικού παιδιού, μιλάει στην ψυχή μας. Ευχαριστούμε γι’ αυτό το δώρο».  Μαρία Ζιώγα, μητέρα

Τίτλος: Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ!
Συγγραφέας: Ηλιάνα Χριστοπούλου- Κουτάντζη
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Αρχοντάκη
Εκδόσεις: Sweet Serendipities 

Ένας boutique publisher στην Ελλάδα με boutique μοναδικά βιβλία.

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

Το πρώτο παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα με θέμα την τροφική αλλεργία και τους διατροφικούς περιορισμούς εν γένει που βιώνουν τα παιδιά. 

Η Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός Ηλιάνα Χριστοπούλου Κουτάντζη σε συνεργασία με την εικονογράφο Κωνσταντίνα Αρχοντάκη, έρχονται να μας προσφέρουν ένα βιβλίο που έλειπε από την ελληνική παιδική βιβλιογραφία.

Το βιβλίο προλογίζει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Παιδοαλλεργιολογίας Σοφία Τσαμπούρη.

Τα αλλεργικά νοσήματα και οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας έως το 2025 πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια αλλεργία ενώ, σήμερα, 7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν με μια τροφική αλλεργία.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πόσο εξαιρετικά πολύτιμο είναι αυτό το βιβλίο και πόσο έλλειπε ένα τέτοιο υλικό από την ελληνική παιδική βιβλιογραφία.

Είναι ένα βιβλίο που θα έπρεπε να βρίσκεται σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες και σε όλες τις παιδικές αγκαλιές.

Παιδαγωγική αξιοποίηση του «Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ!»

Το «Ένα τραπέζι γεμάτο ΝΑΙ!» είναι ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διαβαστεί σε όλες τις σχολικές τάξεις και από όλους τους εκπαιδευτικούς. Η ευαισθησία μας απέναντι στις τροφικές αλλεργίες και η ενημέρωση των παιδιών (αλλά και των γονιών) για ένα τόσο σημαντικό θέμα, στο μέλλον σίγουρα θα αποτελεί μονόδρομο.

Στο site του εκδοτικού Sweet Serendipities θα βρείτε δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο και πλούσιο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει το αντίστοιχο qr code για εύκολότερη χρήση! Τις δραστηριότητες έχουν επιμεληθεί η νηπιαγωγός και συγγραφέας Χριστίνα Κωνσταντουδάκη και η συγγραφέας του βιβλίου Ηλιάνα Χριστοπούλου- Κουτάντζη.

Επίσης το ίδιο το βιβλίο προσφέρει από μόνο του κάποιες σπουδαίες και εξαιρετικά βοηθητικές κατευθύνσεις. Σε αυτό το βιβλίο τίποτα δεν είναι τυχαίο! (όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται). Κάποιες φράσεις, κάποιες λέξεις έχουν άλλο χρώμα:

Το μπορντό αναδεικνύει την ιδανική στάση των φροντιστών απέναντι στα παιδιά με διατροφικούς περιορισμούς.
Το πράσινο περιγράφει τα συναισθήματα του παιδιού.
Το μπλε τονίζει την αλλαγή νοοτροπίας από το κοινωνικό περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας, στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε ένα σημαντικό σημείωμα της συγγραφέως προς τους γονείς και τους φροντιστές. Κάποιες σύντομες προτάσεις, με σκοπό την κατανόηση από το γενικότερο περιβάλλον της συνολικής μας ευθύνης, όπως και την καλύτερη ψυχολογική διαχείριση της κατάστασης από την οικογένεια.

Και τέλος υπάρχουν 2 μικρά κείμενα με πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε για την Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία και για τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με αλλεργίες.

About Author