ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΓΟΝΕΑ πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο Ανδρομάχη Καλλιβρούση Ευτυχία Βαρσαμή -Thisisus.gr

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΓΟΝΕΑ πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο Ανδρομάχη Καλλιβρούση Ευτυχία Βαρσαμή -Thisisus.gr

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΓΟΝΕΑ πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο με την Ανδρομάχη Καλλιβρούση και την Ευτυχία Βαρσαμή στο βιβλιοπωλείο Onar στην Ηλιούπολη.

Τα τελευταία χρόνια, οι γονείς έχουν πιο ενεργητικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Και για να το πω πιο σωστά, συνειδητοποιούν πως είναι οι βασικοί παιδαγωγοί των παιδιών τους και ψάχνουν, επιμορφώνονται και συζητούν για το πώς θα προετοιμάσουν το παιδί για την είσοδό του στην κοινωνία.

Η κοινωνικοποίηση των παιδιών ξεκινά με την είσοδο στις μεγάλες ομάδες. Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν με τον παιδικό σταθμό, όπου οι παιδαγωγοί εξηγούν τα αναμενόμενα για την κάθε ηλικία και ταυτόχρονα «εκπαιδεύουν» τους νέους γονείς ώστε τα παιδιά να είναι πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα άτομα, απ’ ότι περίμεναν. Ο μεγαλύτερός τους φόβος είναι αν θα είναι απότομος ο αποχωρισμός και πόσο καιρό θα πάρει η προσαρμογή του παιδιού τους. Μια προσαρμογή που διαφέρει από παιδί σε παιδί τόσο στη διάρκεια όσο και στη συχνότητα. Κάποια παιδιά θηλάζουν, άλλα δεν κοιμούνται εύκολα, μερικά δεν τρώνε ή τρώνε μόνο αλεσμένα (ή αντίστοιχα κομμάτια με τη μέθοδο blw), πολλά με μεταβατικά αντικείμενα.

Στα 4 τους χρόνια, ξεκινά η υποχρεωτική εκπαίδευση με την είσοδο στο νηπιαγωγείο. Οι γονείς έχουν προσδοκίες για την κοινωνικοσυναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να εντάξουν τα παιδιά σε ομαδικοσυνεργατικές διαδικασίες και να καλλεργήσουν τις – αναμενόμενες για την ηλικία – δεξιότητες. Οι γονείς ακούν πολλά που μπορεί να τους αγχώνουν και να τους προκαλούν σύγχυση. Πολλά που θεωρούνται αυτονόητα, αλλά για έναν νέο γονιό είναι τελείως καινούρια. Εργαστήρια δεξιοτήτων, σνακ, μεσημεριανό, ολοήμερο, πρώτα πάρτι, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, δικαιώματα, σύλλογοι γονέων.

Στη μετάβαση για το δημοτικό, έχουν ήδη αναλάβει οι νηπιαγωγοί από την προηγούμενη χρονιά να μεταφέρουν το κλίμα των μεγαλύτερων τάξεων, αλλά και των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων. Τα παιδιά μπαίνουν στην ηλικία των 6 ετών και συναναστρέφονται με μεγαλύτερα παιδιά – τα προεφηβάκια. Αλλά είναι ακόμα παιδιά και το παιχνίδι είναι απαραίτητο.

Οι νέοι γονείς είναι λογικό να νιώθουν ανασφάλεια για τη μετάβαση των παιδιών σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες. Από τη μία θέλουν (ή πρέπει να πάνε) σε εξω-οικογενειακό χώρο, από την άλλη δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα αποχωριστούν οι ίδιοι. Η μετάβαση αφορά και τον γονιό – τον κάθε γονιό – όχι μόνο το παιδί.

Έτσι, σας καλούμε την Πέμπτη 6 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο Όναρ στην Ηλιούπολη (Δημοκρατίας 69) για να συζητήσουμε με δυο παιδαγωγούς με ενσυναίσθηση, την Ευτυχία Βαρσαμή (ψυχοπαιδαγωγός με μεταπτυχιακό στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία) και την Ανδρομάχη Καλλιβρούση (νηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων) ώστε να λύσουμε κάθε απορία αλλά και να ενδυναμώσουμε νέους γονείς για τη σχολική προσαρμογή.

Σας περιμένουμε

Ανδρομάχη και Ευτυχία

About Author

Προσθέστε Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *