Επετειακή έκθεση: “1821 o αγώνας στη θάλασσα” απο το Ίδρυμα Ευγενίδου – Thisisus.gr

Επετειακή έκθεση: “1821 o αγώνας στη θάλασσα” απο το Ίδρυμα Ευγενίδου – Thisisus.gr

«Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα»

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μία επέτειος που γιορτάζεται με περισσή λαμπρότητα μέσα από δράσεις και εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Ευγενίδου συνδιοργανώνει με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους την Επετειακή Έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.  1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα». Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία του τόσο με τη ναυτιλία όσο και τη ναυτική εκπαίδευση.

Η Επετειακή Έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι αφιερωμένη στον ναυτικό αγώνα των Ελλήνων, των καραβοκυραίων εκείνων που μετέτρεψαν τα εμπορικά τους πλοία σε πολεμικά αγωνιζόμενοι και οι ίδιοι με γενναιότητα, αποφασιστικότητα και φιλοπατρία. Διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 και περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες. Ο επισκέπτης ακολουθώντας την αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων  από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, γίνεται κοινωνός του μεγέθους αλλά και της συμβολής των ηρωικών μορφών που αναδείχθηκαν μέσα από τον ένοπλο Αγώνα.

Έννοιες όπως αυταπάρνηση, θάρρος, δίψα για ελευθερία είναι διάχυτες και πλημμυρίζουν το Περιστύλιο του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου φιλοξενείται η Επετειακή Έκθεση. Τεκμήρια, μουσειακά κειμήλια και σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές ενώνουν το παρελθόν με το παρόν συνθέτουν μία δυνατή εικόνα, την εικόνα του Έλληνα που αγωνίστηκε για την Ελευθερία του. Η περιήγηση στην έκθεση είναι μία ζωντανή θύμηση των μεγάλων αγώνων που έδωσαν οι Έλληνες στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), έχουν αναπτυχθεί με τεχνολογίες αιχμής τα εκθέματα σχετικά με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.  Ο επισκέπτης, μέσω του εξοπλισμού VR που υπάρχει στην έκθεση, μπορεί να περιηγηθεί εικονικά πάνω στο κάθε πλοίο και να έρθει σε επαφή με λεπτομέρειες από τη ναυμαχία

Στόχος της έκθεσης

Η τόσο σημαντική αυτή έκθεση έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη της συμβολής της ναυτιλίας, ως δύναμης ανατροπής, αλλά και του σημαντικού  ρόλου που η τελευταία διαδραμάτισε στην επιτυχή έκβαση της ελληνικής επανάστασης.

Όπως θα διαπιστώσει ο επισκέπτης, τα τεκμήρια της Έκθεσης πλαισιώνονται και από ιδιαίτερα καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα για μια εξαιρετικά βιωματική προσέγγιση. Έτσι συνδυάζεται η ιστορική προσέγγιση με τη σύγχρονη ματιά, αλλά και η παράδοση με την καινοτομία.

Από τις 9 Ιουνίου  το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί από κοντά την Έκθεση και θα έχει έτσι την ευκαιρία να βιώσει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία μέσω της προβολής των αρχειακών τεκμηρίων, των μουσειακών κειμηλίων και των ψηφιακών εφαρμογών.

Το περιεχόμενο αλλά και ο τρόπος παρουσίασης της Επετειακής Έκθεσης αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πίστη των Ελλήνων στη δύναμη της θάλασσας και στις μοναδικές εμπειρίες και δυνατότητες που προσφέρει για ελευθερία.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

About Author