Επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2020 -Thisisus.gr

Επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2020 -Thisisus.gr

Ποιοι νέοι γονείς δικαιούνται επίδομα γέννησης 2000 ευρώ-Αναλυτικά κριτήρια και η διαδικασία

Γίνατε γονείς μέσα στο 2020 ή πρόκειται να γίνεται γονείς από δω και πέρα; Μπράβο! Κερδίασατε! Εκτός από το θαύμα της γονεϊκότητας, που πραγματικά δεν ανταλλάσσεται με τίποτα, εσείς οι φρέσκοι γονείς είστε και τυχεροί, αφού δικαιούστε και το νέο επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ.

Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και για να το λάβετε θα πρέπει να κάνετε ηλεκτρονική αίτηση ως εξής:

α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή

β) στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για να δείτε όμως αν το δικαούστε θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανάλογα ποιο είναι μεγαλύτερο με βάση τη φορολογική δήλωση και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

60.000 ευρώ για μόνο γονέα, χωρίς άλλα παιδιά.

70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα.

70.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο.

80.000 ευρώ για ζευγάρι με ακόμα ένα ανήλικο παιδί.

80.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα.

90.000 ευρώ για ζευγάρι με ακόμα δυο ανήλικα παιδιά.

90.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα.

100.000 ευρώ για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα.

Κριτήριο διαμονής

Ως προς το κριτήριο διαμονής: το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του

α) Έλληνα πολίτη,

β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

γ) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,

ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, η δωδεκαετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Η διαδικασία

Με την γέννηση του νέου τέκνου προβλέπεται δήλωση γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποσυστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης.

Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων γίνεται με τη χρήση του υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών.

Η δήλωση γέννησης καταρτίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιδρύματος που έλαβε χώρα ο τοκετός.

Στη δήλωση γέννησης καταχωρούνται τα στοιχεία που απαιτούνται για την κατάρτιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Στην ληξιαρχική πράξη γέννησης απαιτείται το όνομα, το επώνυμο, τη δημοτικότητα, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και, εφόσον υφίσταται, τον Φορέα Ασφάλισης του νεογνού.

Με την ληξιαρχική πράξη γέννησης ο γονιός θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα και μετά από έγκριση της αίτησης θα προβλέπεται η χορήγηση της πρώτης δόσης ύψους 1.000 ευρώ.

Και μπορεί οι 2.000 ευρώ να φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό των εξόδων που έχει η ανατροφή ενός παιδιού, όμως είναι μια καλή αρχή ώστε και η χώρα μας να δείξει έμπρακτα πως υποστηρίζει τη γονειοκότητα με κάθε της μορφή. Άντε και σε καλή μεριά!

Τιτίκα Ανουσάκη

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.