Από Δευτέρα η νέα μας κανονικότητα-Τι πρέπει να ξέρουμε – Thisisus.gr

Από Δευτέρα η νέα μας κανονικότητα-Τι πρέπει να ξέρουμε – Thisisus.gr

Άλλοι το νιώθουν ως απελευθέρωση, άλλοι ως επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο τίποτα δεν θα είναι όπως πριν καθώς ό,τι κάνουμε πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των οδηγιών και των κανόνων των αρχών, για να προστατευτούμε οι ίδιοι αλλά και να προστατέψουμε και τους άλλους. 

Βγαίνοντας από το σπίτι

Από Δευτέρα λοιπόν βγαίνουμε από το σπίτι μας για οποιαδήποτε λόγο χωρίς sms ή κατοχή γραπτής βεβαίωσης για την έξοδο από το σπίτι. Οι αρχές ωστόσο επισημαίνουν πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός. 
Στη δουλειά με ΙΧ

Για όσους πηγαίνουν στη δουλειά, συστήνεται να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους και όχι τα μέσα μεταφοράς, ενώ ο δακτύλιος δεν ισχύει προς εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πάρκινγκ θα είναι ελεύθερο στις μεγάλες πόλεις ενώ θυμηθείτε…ταξί μόνο ανά ένας και με μάσκα. 
Μέσα Μεταφοράς: Στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ισχύουν τα εξής: 
Κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) θα χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζόμενους για τις ανάγκες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και αυστηρή η σύσταση για τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού.

Επιπλέον θα υπάρχουν οι λεγόμενοι «Βοηθοί επιβατών» σε  45 βασικούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας και σε σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με τα λεωφορεία, προκειμένου να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, επιβλέποντας παράλληλα και τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί εντός των σταθμών, όπως με τη χρήση σήμανσης για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Νέα ωράρια στο Δημόσιο

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα προσέρχονται σε διαφορετικά ωράρια από τις 7πμ έως τις 9πμ και ο ιδιωτικός τομέας (εκτός από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους) σε δύο κύματα,  από τις 9πμ έως τις 10πμ. Αλλαγές υπάρχουν και ως προς την έναρξη των εμπορικών καταστημάτων, που θα σηκώνουν ρολά στις 10 το πρωί.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Από Δευτέρα ανοίγουν: 

 • βιβλιοπωλεία,
 • καταστήματα οπτικών,
 • καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
 • καταστήματα πώλησης φυτών,
 • ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού)
 • καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
 • μεγάλες αλυσίδες (ηλεκτρικών συσκευών και Η/Υ),

Δεν ανοίγουν ακόμα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. 
Με κανόνες και στα καταστήματα: απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο ( έως 20 τ.μ. 4 άτομα), χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες και αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων.

Πλήρης επιστροφή προβλέπεται ακόμη για τις λαϊκές αγορές, ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις αγορές μεταξύ των περιφερειών. 

Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής:

Ιδιαίτερα αυστηροί  κανόνες έχουν επιβληθεί και σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής που ανοίγουν και αυτά από Δευτέρα. 
Σύμφωνα με τις αρχές λοιπόν ισχύουν τα παρακάτω:

 • Αυστηρά και μόνο με ραντεβού και από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.
 • μάσκες και γάντια είναι υποχρεωτικά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.
 • υποχρεωτική είναι η απόσταση δύο μέτρων ανά θέση εργασίας, όπως και η απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο εντός του χώρου, με την αναλογία να διαμορφώνεται ως εξής:
 • έως 20 τ.μ. 4 άτομα,
 • από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και
 • άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Σε νέα κανονικότητα και τα νοσοκομεία


Ξεκινά  τη Δευτέρα η διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων και απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία. Η είσοδος σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται αυστηρά μόνο με μάσκα. 

Τέλος απο Δευτέρα ανοίγουν τις πύλες τους και οι Εκκλησίες μόνο για ατομική λατρεία και με αυστηρά μέτρα προσωπικής ασφάλειας (γάντια, μασκα, απόσταση)

Δείτε συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα τη νέα μας κανονικότητα:

About Author