Το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθη έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε δείγμα 14.000 μαθητών ηλικίας 10 – 17 ετών σχετικά με τις διαδικτυακές τους συνήθειες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 400 σχολεία από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και την Λάρισα. Στόχος ήταν η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ώστε να οργανωθούν οι κατάλληλες δράσεις αφύπνισης και ενημέρωσης.
Αποτελέσματα έρευνας για τις διαδικτυακές συνήθειες
Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν το 41% των παιδιών ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στην ηλικία των 7-8 ετών. Ένα 20% δήλωσε πως ξεκίνησε στην ηλικία των 4-6 ετών. Από επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των παιδιών που κάνουν χρήση του διαδικτύου από πολύ μικρές ηλικίες (4-6 ετών) αυξάνεται.
Κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει το 90% των παιδιών. Στις ηλικίες 10-12 ετών το 40% έχει ήδη αποκτήσει το δικό του κινητό, ενώ για τις ηλικίες 8-10 το ποσοστό φτάνει το 23%. Στα παιδιά του λυκείου το ποσοστό όσων δεν έχουν δικό τους κινητό είναι μόλις στο 2%. Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά μιας και το κινητό τηλέφωνο είναι σήμερα το κύριο μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Τι κάνεις συνήθως όταν είσαι στο διαδίκτυο
Στην ερώτηση «Τι κάνεις συνήθως όταν είσαι στο διαδίκτυο;» τα παιδιά απάντησαν σε ποσοστό 25% ότι μιλάνε με φίλους, 23% ότι βλέπουν ταινίες ή ακούν μουσική, 17% ότι παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια. Στα παιδιά του δημοτικού η κατάταξη αλλάζει καθώς η ενασχόληση με διαδικτυακά παιχνίδια ανεβαίνει στην πρώτη θέση.
Στο 33% των παιδιών του Δημοτικού, στο 42% των παιδιών του Γυμνασίου και στο 64% των παιδιών του Λυκείου οι γονείς δεν έχουν θέσει όρια και κανόνες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι έμαθαν μόνα τους τη χρήση του διαδικτύου, θεωρούν ότι ξέρουν πως να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.
Το 86% των παιδιών δήλωσαν πως διαθέτουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά άνοιξαν τους λογαριασμούς αυτούς χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους.
Το 43% των παιδιών νιώθει πως παραμελεί άλλες δραστηριότητες για χάρη του διαδικτύου. Μάλιστα στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 58%.
Πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει το 20% των παιδιών. Ένα άλλο 20% δεν ξέρει αν αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο.
Γενικές Οδηγίες
Οι γενικές οδηγίες που βγαίνουν από την παραπάνω έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είναι ότι θα πρέπει να θεσπίζονται όρια και κανόνες στη χρήση του διαδικτύου που θα αφορούν τόσο τις ώρες ενασχόλησης όσο και την ποιότητα του περιεχομένου, καθώς και να υπάρχει επίβλεψη της online δραστηριότητας των παιδιών. Η ενασχόληση με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν θα πρέπει να ξεκινά πριν από την επιτρεπτή ηλικία. Επίσης πολύ σημαντική είναι η σωστή ρύθμιση των λογαριασμών (ιδιωτικό προφίλ) και η συνεχής ενημέρωση μέσω συζητήσεων για την ασφαλή χρήση των Μέσων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
Τρύφωνας Σιάνος