Πώς να ΞΕκολλήσουν τα παιδιά από τις οθόνες; -Thisisus.gr

Πώς να ΞΕκολλήσουν τα παιδιά από τις οθόνες; -Thisisus.gr

Εργαλεία για την θετική απεξάρτηση των παιδιών από τις οθόνες .

Κινητά, τάμπλετ, ηλεκτρονικά παιχνίδια και τηλεόραση, όλα μαζί συχνά αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη του κάθε γονιού, που βλέποντας την αρνητική επίδραση που έχουν στο παιδί του, καταλήγει πολλές φορές σε ακραίες συμπεριφορές όπως απαγορεύσεις, τιμωρίες και στερήσεις, μόνο για να φέρει ακρίβως το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει.

ekdoseis_papadopoulos

Όσο πιο πολύ στερούμε με τη βία από τα παιδιά μας κάτι το οποίο τους προσφέρει με ευκολία και αμεσότητα, αυτό που ανάλογα την ηλικία τους αποζητούν, τόσο αυτά θα πεισμώνουν και θα μας εναντιώνονται, διεκδικώντας όλο και πιο έντονα, περισσότερο χρόνο με την αγαπημένη τους ενασχόληση, αδιαφορώντας για ότιδήποτε άλλο.

Κουράγιο και επιμονή

Το μικρότερο παιδί, θα κλαίει κάθε φορά που θα του κλείνεις το YouTube αφού δε βλέπεις πια νόημα στο να δει για χιλιοστή φορά το “Mummy fingerμε την ακαταλαβίστικη προφορά του παιδιού από δεν ξέρω και ´γω ποια χώρα, που κάνει καριέρα σπάζοντας μαζί με τα χρωματιστά μπαλόνια, τα νεύρα μας. Έπειτα το μεγαλύτερο παιδί, θα σου πετάει ένα επεισόδιο ξεσπάσματος, όταν θα του απαγορεύεις να βλέπει βιντεάκια που δείχνουν παιδιά να τρώνε δημητριακά μουλιασμένα σε αναψυκτικό τύπου cola και εσύ όλο να βάζεις τα δικά σου, επιμορφωτικού τύπου, παιδικά ντοκιμαντέρ, μόνο για να επιστρέψεις από την κουζίνα και να βρεις τον αμφιβόλου καταγωγής (ανθρώπινης ή εξωγήινης) «pen pineapple apple pen» και να νιώθεις ένα μίνι εγκεφαλικό να σε προλαβαίνει στη γωνία.

Αλλά εκεί που σοβαρεύουν τα πράγματα είναι όταν πας να βάλεις φραγμούς στη χρήση των ΜΜΔ στο εφηβάκι σου (το οποίο τα έχει παίξει από τις ορμόνες) και είσαι ο εχθρός και το εμπόδιο στη διαδικτυακή του δημοτικότητα, οπότε σε μισεί και σου κάνει βαρύγδουπες απειλητικές δηλώσεις του στυλ «μου καταστρέφεις τη ζωή» ή «θέλω να πεθάνω» και σου ´ρχεται το στομάχι στο λαιμό και η καρδιά στα πόδια.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αν λοιπόν δεν ξέρεις τι θα κάνεις και σε έπιασε η απελπισία, σου έχω κάποιες προτάσεις που μπορεί και να δουλέψουν.

  1. Να υπάρχει δωμάτιο φύλαξης και φορτισμού των ηλεκτρονικών συσκευών, το οποίο φυσικά δε θα είναι σε κάποιο υπνοδωμάτιο. Στα μικρά παιδιά ένα πολύ καλό κόλπο είναι να μη φορτίζεται πλήρως η οποιαδήποτε συσκευή, έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε το χρόνο χρήσης χωρίς καν να επέμβετε. Στα μεγαλύτερα παιδιά, είναι αρκετό να συμφωνήσετε ΜΑΖΙ μια λογική ώρα που οι ηλεκτρονικές συσκευές θα κλείνουν και θα φορτίζονται. Καλό θα ήταν να δώσετε κι εσείς οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα.
  2. Αντί να πείτε στο παιδί σας «Φτάνει, κλείσε το, αρκετά κτλ.», παρουσιάστε μία αντιπρόταση όπως, θα ήθελες να κάτσουμε λίγο παρέα, να πάμε μια βόλτα, να φτιάξουμε ένα κέικ, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο, ή ακόμα και να πείτε «βαρέθηκα, θέλεις να κάνουμε κάτι παρέα; Πες μια ιδέα». Επίσης, προτρέψετέ το να καλέσει φίλους στο σπίτι και δώστε ιδέες, αλλά και ελευθερία ως προς το τι θα κάνουν.
  3. Διαμορφώσετε τον χώρο ανάλογα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να είναι συνεχώς ακατάστατος. Μην έχετε σε κοινή θέα και σε εύκολη πρόσβαση τα ηλεκτρονικά αντικείμενα. Βάλτε άλλα αντικείμενα, σε κεντρικά σημεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Αν έχετε για παράδειγμα φυλαγμένα τα επιτραπέζια στο ντουλάπι και το κινητό στο τραπέζι, ή το PlayStation έτοιμο στην πρίζα ενώ το σκάκι είναι κλειστό στο κουτί του στο πάνω ράφι, μαντέψτε ποιο θα επιλέξουν τα παιδιά σας.
  4. Να έχετε μόνο ένα κεντρικό router σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο όπως πχ. το σαλόνι και όχι ενισχυτές σήματος σε όλο το σπίτι, το οποίο θα κλείνει το βράδυ κάποια ώρα που εσείς θα επιλέξετε.
  5. Καθιερώστε ρουτίνες μαζί με τα παιδιά σας και μοιραστείτε τις «υπευθυνότητες», αναθέτοντάς τους αυτές που τους αντιστοιχούν. Επιβραβεύστε τη συνεισφορά τους με το να τα κανακεύσετε αργότερα φτιάχνοντας τους κάτι που τους αρέσει όπως ζεστό κακάο ή αφήνοντας ένα σύντομο σημείωμα στο κρεβάτι τους κτλ. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζετε τον χρόνο που έχουν να διαθέσουν στις ηλ. συσκευές.
  6. Ωθήστε τα παιδιά σας στον αθλητισμό ή τις τέχνες. Όχι μόνο θα τα κρατήσουν μακριά από τις οθόνες, αλλά είναι αμέτρητα τα οφέλη που θα αποκομίσουν.
  7. Δώστε τους κίνητρο για να διαβάσουν βιβλία. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να παρακινήσετε το παιδί σας, ζητώντας του να σας συνοδεύσει στη βιβλιοθήκη. Εκεί θα είναι εύκολο να το προτρέψετε να επιλέξει κι αυτό ένα βιβλίο να δανειστεί. Αν το επιλέξει μόνο του, είναι και περισσότερες οι πιθανότητες να το διαβάσει.
  8. Νιώστε ασφάλεια, εφαρμόζοντας τον γονεϊκό έλεγχο στις συσκευές και στους λογαριασμούς του παιδιού σας. Προστατέψτε το από τους διαδικτυακούς κινδύνους που ελλοχεύουν, με δωρεάν εφαρμογές όπως το Norton Family, το Kid Logger και το K9 Web Protection. Αν το θέσετε από την αρχή ως προϋπόθεση για να αποκτήσει πρόσβαση στα ΜΜΔ και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τότε θα περάσει αρκετός καιρός πριν σας ζητήσει να τον απενεργοποιήσετε και από την πλευρά σας θα το τραβήξετε όσο μπορείτε. Μην επεμβαίνετε όμως, ΕΚΤΟΣ κι αν νιώθετε πως το παιδί σας κινδυνεύει.
  9. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για εποικοδομητικούς λόγους όπως για παράδειγμα να διεκπεραιώσετε μια εργασία, ή να επιλύσετε ένα πρόβλημα που έχετε. Στο you tube κυκλοφορούν τα βίντεο «how to…» που μπορούν να σε καθοδηγήσουν από το να φτιάξεις μια ομελέτα μέχρι το να χτίσεις ένα σπίτι. Έτσι το παιδί σας θα μάθει πως μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στο διαδίκτυο από το scroll up, μια ανάρτηση, ή ένα σχολιασμό.
  10. Μη ξεχνάτε ότι αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας. Αν εμείς περνάμε σχεδόν όλο τον ελεύθερό μας χρόνο μπροστά από μια οθόνη, πως να έχουμε απαίτηση από τα παιδιά μας να μην κάνουν το ίδιο; Και μη ξεχνάτε! Χτίστε μια ανοικτή σχέση με τα παιδιά σας, που να νιώθουν ότι μπορούν να βασιστούν σε εσάς σε περίπτωση που νιώσουν άβολα ή πως κινδυνεύουν. Αν συνέχεια αποδοκιμάζετε τις πράξεις και τις τάσεις τους, τότε δε θα σας εμπιστευτούν εκεί που πραγματικά μετράει. Συγκρατήστε την ανάγκη σας να τα προστατεύσετε από όλους κι από όλα και εκφράστε συχνά τη θέση σας, με ήπιο συμβουλευτικό και όχι επικριτικό ύφος.

Ζητήστε βοήθεια

Τέλος, καλό θα ήταν να υπογραμμίσω ότι ο εθισμός στην οθόνη είναι υπαρκτός, έντονος άκρως επιβλαβής και ενίοτε επικίνδυνος. Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νέα μορφή εξάρτησης, και αφορά την υπερβολική χρήση του ίντερνετ και την δυσθυμική διαταραχή, που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή της. Αν νιώθετε ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει, ζητήστε βοήθεια από επαγγελματία. Μπορείτε να καταφύγετε στη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ τηλ. 80011 80015 για Ελλάδα, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους σε θέματα χρήσης – κατάχρησης διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους, ή στη Γραμμή Βοήθειας Helpline 1480, για Κύπρο.

Ένα εθισμένο παιδί μπορεί να επιδεικνύει εκτός από εκνευρισμό, επιθετική συμπεριφορά, ελλειμματική προσοχή ή και απάθεια, κυκλοθυμική συμπεριφορά, έντονες εναλλαγές στη διάθεση ή και κατάθλιψη, αποξένωση, μειωμένη απόδοση στο σχολείο, διαταραχές ύπνου και πάντα θα υπάρχει η άρνηση ότι μπορεί όντως να είναι εθισμένο, απορρίπτοντας όλες τις επισημάνσεις.

Για το Thisisus.gr γράφει η Φωτεινή Φωτιάδου, εκπαιδευτικός

About Author
ekdoseis_papadopoulos