Εργαστήριο για παιδιά: Η Ευγενία Φακίνου και η Ντενεκεδούπολη -Thisisus.gr

Εργαστήριο για παιδιά: Η Ευγενία Φακίνου και η Ντενεκεδούπολη -Thisisus.gr

Από τα τέλη Νοεμβρίου, συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά τα εργαστήριά για παιδιά εμπνευσμένα από Έλληνες συγγραφείς στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, μετά το «Δέντρο του Αντώνη» που ήταν αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαράκη, θα υλοποιήθεί ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην Ευγενία Φακίνου και στη Ντενεκεδούπολη.

Στόχος είναι των εργαστηρίων είναι να γνωρίσουμε την Ευγενία Φακίνου, τη ζωή και το έργο της, συνδέοντας το παράλληλα με τις αξίες της Ανακύκλωσης, μια συνθετική πρόταση η οποία περιλαμβάνει:

-Εργαστήριο δημιουργικής γραφής, σκηνογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθέατρου

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

-Δημιουργία κειμένων

-Δημιουργία συλλογής διηγημάτων

-Δημιουργία θεατρικού έργου/ κουκλοθέατρου

-Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών

-Παράσταση θεατρικού έργου

Στον πυρήνα της ιδέας είναι η γνωριμία με τη ζωή και το πολύπλευρο έργο της Ευγενίας Φακίνου από την «Αστραδενή» μέχρι τη Ντενεκεδούπολη -το αντικειμενοθέατρο ή κουκλοθέατρο, που ήταν δική της έμπνευση- αλλά και τα σημαντικά της  βιβλία από τα οποία θα διαβάσουμε αποσπάσματα. Στη σκέψη των εργαστηρίων είναι και η γνωριμία με την ίδια τη συγγραφέα και η συζήτηση μαζί της.

Θα ασχοληθούμε με τον τρόπο που η παράδοση περνά δημιουργικά στα βιβλία και στις υπόλοιπες δραστηριότητές της.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην αξία της Ανακύκλωσης.

Πρόγραμμα

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο

-Θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και θα διαρκεί 3 διδακτικές ώρες

-Απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών

-Με την ολοκλήρωσή του εργαστηρίου σχεδιάζεται:

Α. Η εκτύπωση της συλλογής διηγημάτων που θα γράψουν/ εικονογραφήσουν τα παιδιά

Β. Το θεατρικό έργο/ κουκλοθέατρο που θα έχει δημιουργηθεί να παρουσιαστεί σε επιλεγμένο χώρο του Δήμου.

Περιεχόμενο

Θα διαβάσουμε και θα συζητήσουμε για την Ευγενία Φακίνου, θα συνομιλήσουμε με την ίδια και θα καλέσουμε ανθρώπους που τον έχουν γνωρίσει ή έχουν μελετήσει το έργο της.

Θα μάθουμε για την ιδιαίτερη πατρίδα της τη Σύμη, την ιστορία και τα έθιμά της, έτσι όπως περνάνε μέσα από τα έργα της συγγραφέως

Θα συνεργαστούμε με Συμιακά σωματεία ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τις παραδόσεις του νησιού -σκοπός και η συμμετοχή μας σε γιορτές που γίνονται στην Αθήνα.

Θα μιλήσουμε για την ανακύκλωση και για τις κατασκευές μας θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους ανακυκλώσιμα υλικά.

Παράλληλα θα αρχίσουμε μαθήματα δημιουργικής γραφής και σχετικών ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα μαθαίνουμε τα μυστικά του θεάτρου και της σκηνογραφίας.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ατομικές ιστορίες από τους συμμετέχοντες, εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του.

Στόχος μετά την πρώτη φάση των εργαστηρίων είναι να δημιουργηθεί ένας συλλογικός τόμος με ιστορίες των παιδιών που θα εικονογραφηθούν από τα ίδια και στη συνέχεια ένα θεατρικό έργο/ κουκλοθέατρο εμπνευσμένο από την Ευγενία Φακίνου, το οποίο θα παιχτεί από τα παιδιά που θα δημιουργήσουν τους ήρωες από ανακυκλώσιμα υλικά και τα σκηνικά.

Έναρξη/ Ολοκλήρωση

Τα Εργαστήρια να ξεκινήσουν τέλη Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα -Σάββατο 3.30 -5.45 μμ στον χώρο του Αετοπούλειου.

Θα υπάρχει η δυνατότητα και για εξ αποστάσεως συμμετοχή. Αν το επιβάλλουν οι συνθήκες -λόγω πανδημίας- τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά

Πρόβες θα γίνουν τον Ιούνιο και το έργο θα παρουσιαστεί σε χώρο που θα οριστεί.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν

Για εγγραφές μπορείτε να μας στείλετε μειλ στο: stoforos@yahoo.com μέχρι την Κυριακή 21  Νοεμβρίου

About Author