Φιλοξένησε κι ΕΣΥ μια ψυχή: η κούκλα που πάει ενάντια στην κακοποίηση – Thisisus.gr

Φιλοξένησε κι ΕΣΥ μια ψυχή: η κούκλα που πάει ενάντια στην κακοποίηση – Thisisus.gr

Η Ράνια Ευριπίδου είναι η Κύπρια που κατήγγειλε 72χρονο για σεξουαλική κακοποίηση και κατάφερε 35 χρόνια μετά να κερδίσει τη δίκη και ο 72χρονος να καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση (για λεπτομέρειες δείτε εδώ). Με όλα όσα συμβαίνουν λοιπόν στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο θέλησα να έρθω σε επαφή μαζί της και να την γνωρίσω. Το αποτέλεσμα; Μαγικό.

Ήξερες ότι στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι τόσο σπουδαίοι; Με φως, καθαρότητα στο βλέμμα, αλήθειες και ευαισθησίες; Ναι. Ούτε κι εγώ το ήξερα, μα το ήλπιζα. Και κάθε φορά που συναναστρέφομαι με τέτοιους ανθρώπους παίρνω λίγη από τη λάμψη τους και ελπίζω ξανά σε ένα καλύτερο αύριο. Γιατί βλέπετε αυτοί οι άνθρωποι παρόλες τις δυσκολίες και τη μαυρίλα της ζωής τους πέφτουν, ξανασηκώνονται, επιμένουν, κλαίνε, χαμογελούν, δικαιώνονται, επιμένουν και ομορφαίνουν την πλάση.

Πως αλλιώς να μπορώ να χαρακτηρίσω και να περιγράψω αυτήν τη γυναίκα που ΜΟΝΗ της, έχοντας απέναντι της μια ολόκληρη οικογένεια αποφάσισε να τολμήσει και να μιλήσει για την αλήθεια της; Σε μια κοινωνία τόσο μικρή όσο η Κύπρος, που θα στιγματιστείς και θα είσαι ΕΚΕΙΝΗ που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Φιλοξένησε κι ΕΣΥ μια ψυχή

Η Ράνια λοιπόν όχι απλά το τόλμησε και κέρδισε τη λύτρωση της, μα χωρίς καμία αναγνώριση από το κράτος, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση, καθώς είναι για δεύτερη φορά άνεργη εξαιτίας της πανδημίας, τολμά και οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο ξεκινώντας την εκστρατεία «Φιλοξένησε κι ΕΣΥ μια ψυχή».

Το όραμα της είναι απλό. Να περάσει ένα μήνυμα στον κόσμο για να πάψει πια ο στρουθοκαμηλισμός. Η σεξουαλική κακοποίηση και η η ενδοοικογενειακή βία υπάρχει δίπλα μας. Και τα θύματα δεν μιλάνε γιατί φοβούνται, ντρέπονται, δε θέλουν. Η Ράνια με την διάσταση που πήρε η δίκη έχει γίνει το άτομο στο οποίο μπορούν να μιλήσουν για όλα όσα βιώνουν χωρίς να φοβούνται. Γιατί ξέρουν οτι αυτή μπορεί να τους καταλάβει. Τι σκέφτηκε λοιπόν; Να δώσει η ίδια φωνή σε αυτά τα άτομα μέσα απο μια … κούκλα! Σύμμαχοί της σε όλο αυτό πολλές εθελόντριες οι οποίες μπλέκουν τις κούκλες. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια.

Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας επικοινωνούν με τη Ράνια και μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες. Στη συνέχεια η Ράνια ενημερώνει τις εθελόντριες για την κούκλα που πρέπει να φτιαχτεί. Κάθε μία κούκλα και μια ψυχή ξεχωριστή, μοναδική, εκφράζει τη δική της ιστορία και είναι έτοιμη να ταξιδέψει σε ένα σπίτι για να βρει τη λύτρωσή της. Κάθε μία κούλα κρατάει στα χέρια της ένα πάπυρο, ο οποίος εμπεριέχει την ιστορία της… Έτσι κι εσύ και εγώ γνωρίζουμε πια όλη την αλήθεια. Κι ας μην είναι έτοιμη η ψυχή να βγει παραέξω και να μιλήσει με ονοματεπώνυμο. Της φτάνει που πια ξέρουμε… έστω κι έτσι.

Η Ράνια Ευριπίδου κρατώντας ψυχές στα χέρια της…

Ορφανοτροφείο για ενήλικες

Μα το όραμα της Ράνιας δε σταματά εκεί. Θέλει ουσιαστικά να βοηθήσει ανθρώπους. Και πιο συγκεκριμένα επιθυμία της είναι να ιδρύσει ένα Σύνδεσμο όπου θα βοηθάει άτομα ηλικίας 18-25 να ενταχτούν στο κράτος και να ενηλικιωθούν καλύτερα. Πείτε το ένα “ορφανοτροφείο για ενήλικες”. Κάτι που δεν υπάρχει στην Κύπρο και δεν γνωρίζω κι αν υπάρχει κάπου αλλού στον κόσμο.

Τα ορφανοτροφεία φιλοξενούν παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια και μετά αυτά τα παιδιά καλούνται να ζήσουν στον έξω κόσμο. Χωρίς δουλειά, χωρίς καμιά βοήθεια απο το κράτος. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά συλλαμβάνονται για χρήση ναρκωτικών, βία, κακοποίηση και κλεψιά. Αυτός ο σύνδεσμος, λοιπόν, θα φιλοξενεί αυτά τα παιδιά και θα τα βοηθάει να ισορροπήσουν στην ενήλικη ζωή τους, παρέχοντας τους στέγη και ψυχολογική υποστήριξη. Μακροπρόθεσμα το ιδανικό θα ήταν να μπορεί ο σύνδεσμος να βοηθάει οικονομικά τους καλούς μαθητές να σπουδάσουν. Η επιλογή των ατόμων που θα φιλοξενούνται θα γίνεται με συνεννόηση με το γραφείο Ευημερίας κι άλλους φορείς.

Σε ένα ανύπαρκτο κράτος η Ράνια επιμένει

Η Ράνια Ευριπίδου είναι μια γυναίκα που αξίζει το θαυμασμό όλων μας. Τα τελευταία χρόνια δίνει διαλέξεις αφιλοκερδώς, σε ιδρύματα καθώς συνεργάζεται και με το γραφείο ευημερίας, την αστυνομία Κύπρου και το Hope for Children την ίδια στιγμή που το κυπριακό κράτος αγνοεί την ύπαρξή της. Η δε Υπουργός δικαιοσύνης ανέφερε ότι : δεν γνωρίζει την κοπέλα. Την ίδια κοπέλα που χρόνια μετά θα είναι η πρώτη που κέρδισε δικαστική μάχη που αφορούσε κακοποίηση που υπέστη 35 χρόνια πριν.

Αυτές τις γυναίκες θα έπρεπε να τις έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας. Να τις τιμούμε κι όχι να τις αγνοούμε. Όπως επίσης θα έπρεπε να τους ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα σε κάθε τους προσπάθεια κι όχι να τους βάζουμε τρικοποδιές. Μα η ίδια δεν πτοείται, δεν έχει ανάγκη. Το τηλέφωνό της δεν σταματά να χτυπά, δίπλα της έχει απο εκείνους τους ανθρώπους τους αληθινούς που επιθυμούν και οι ίδιοι έναν καλύτερο κόσμο και πολεμούν ΜΑΖΙ. Ενάντια σε κάθε μορφής βία.

Αν επιθυμείς κι εσύ να φιλοξενήσεις μια ψυχή τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους στη σελίδα στο Facebook “Φιλοξένησε και ΕΣΥ μια ψυχή – Rania Evripidou” πατώντας εδώ. Κοστίζει μόλις 50 Ευρώ. Και αυτά τα λεφτά θα χρηματοδοτήσουν τον σύνδεσμο που ξεκινάει.

Οι εθελόντριες που πλέκουν τις κούκλες βρίσκονται τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα και οι κούκλες αφορούν και άντρες και γυναίκες…

Μια αντρική ψυχή που επιθυμεί να μοιραστεί μαζί σου την ιστορία της…
Εθελόντρια μαζί με τη ψυχή που μόλις έφτιαξε.

Είμαστε δίπλα σου σε ότι χρειαστείς. Το λέμε και δημόσια πια. Καλή συνέχεια σε έναν υπέροχο άνθρωπο.

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.