100 χρόνια από το θάνατο του Franz Kafka: Συνεργασία της Ομάδας Θέατρο Πρόταση  με το Goethe-Institut Thessaloniki -Thisisus.gr

100 χρόνια από το θάνατο του Franz Kafka: Συνεργασία της Ομάδας Θέατρο Πρόταση  με το Goethe-Institut Thessaloniki -Thisisus.gr

Εκατό χρόνια μετά το θάνατο του Franz Kafka (1924-2024), ενός απ’ τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, το Goethe-Institut Thessaloniki και η Ομάδα Θέατρο Πρόταση ενώνουν τις δυνάμεις τους, διοργανώνοντας ένα μεγάλο καλλιτεχνικό project, με τίτλο «Kafka-Jahr / Έτος Kafka», στο ιστορικό κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε. Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών εκδηλώσεων, που ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου 2024.

Ο εμβληματικός συγγραφέας που σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία και κληροδότησε στους σημερινούς ανθρώπους τη χαμηλή του φωνή, που σύντομα μετατράπηκε σε κραυγή απελπισίας για τον αδύναμο, φωτίζεται θεατρικά εκατό χρόνια μετά το θάνατό του, αποδεικνύοντας ότι η γραφή του εξακολουθεί να αφορά στον σημερινό άνθρωπο.

Στο πλαίσιο του «Kafka-Jahr» θα παρουσιαστούν εκ νέου δύο θεατρικές παραγωγές της Ομάδας Θέατρο Πρόταση, βασισμένες σε κείμενα του γερμανόφωνου συγγραφέα. Ο λόγος για το «Γράμμα στον πατέρα» και τη «Μηχανή Κάφκα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαλέξεων από ανθρώπους των τεχνών, όπου θα μιλήσουν γύρω από την προσωπικότητα και την γραφή του Franz Kafka.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Γράμμα στον πατέρα»
Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Franz Kafka

Το «Γράμμα στον πατέρα» του Franz Kafka, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, αποτελεί την πιο επιτυχημένη θεατρική παραγωγή της Ομάδας Θέατρο Πρόταση. Παρουσιάστηκε το 2019 σε παγκόσμια πρώτη στο Μπενσουσάν Xαν, έπειτα στο χώρο της Βίλας Καπαντζή και το 2022 στο Θέατρο Τ. Η παράσταση που παρακολούθησαν σχεδόν 4000 θεατές επιστρέφει, στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Κάφκα, σε μία νέα θεατρική εκδοχή.

Ο Kafka απευθύνεται στον πατέρα του γράφοντάς του μια επιστολή, όπου αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την τραυματική τους σχέση. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει. Τρεις ηθοποιοί επί σκηνής, μάς μεταφέρουν στον κόσμο που έζησε και μεγάλωσε ο Franz Kafka, αλλά και στον κόσμο που θα ήθελε να έχει ζήσει, αν ο πατέρας του μπορούσε να κατανοήσει και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του.

Για την παράσταση έγραψε ο κριτικός Αναστάσης Πινακουλάκης: «Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και διαφέρουν αισθητά από την πλειοψηφία των παραστάσεων που έχω παρακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Η παράσταση Γράμμα στον Πατέρα είναι ένα πραγματικό θεατρικό διαμάντι, με αξιοθαύμαστες ερμηνείες από τρεις ηθοποιούς κι έναν σκηνοθέτη, που είμαι σίγουρος πως θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια».

Δραματουργική επεξεργασία / Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής
Μουσική: Θάνος Χαριζάνης
Ερμηνεύουν οι: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Λινάρδος, Παύλος Τάνης

Πρεμιέρα: 18 Ιανουαρίου 2024
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 έως τις 9 Φεβρουαρίου

Τοποθεσία: Goethe-Institut Thessaloniki (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66)

Διάρκεια: 60’
Εισιτήρια: 13€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο) /Early Birds Tickets: 10€ έως 05/01/24
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/gramma-ston-patera-tou-franz-kafka/ και στο Σάρωθρον cafebar
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6949150750

«Μηχανή Κάφκα»
Μια παράσταση για την ένοχη σιωπή των θεατών

Η «Μηχανή Κάφκα» βασισμένη στη Σωφρονιστική Αποικία του Franz Kafka, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης 2023 και έπειτα, στο χώρο του Ινστιτούτου Γκαίτε δημιουργώντας αίσθηση στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του Κάφκα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα στη λογοτεχνία. Μια παράσταση – θέαμα που πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και αποπειράται να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του, τρώγοντας pop corn, ως ηδονοβλεψία της βίας.

Η Άννα Κανακάρη έγραψε: «Ο νεαρός και πολυτάλαντος σκηνοθέτης, Στέλιος Βραχνής, επιλέγει να μεταφέρει επί σκηνής ένα έργο πρόκληση, προσεγγίζοντάς το με σεβασμό και με μια οπτική νεωτεριστική και πρωτότυπη».

Δραματουργική επεξεργασία / Δραματουργία: Κωνσταντίνος Αβράμης Σκηνοθεσία / Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής
Μουσική: Άρης Παραπούρας
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Στέφανος Ζγούρι, Απόστολος Λινάρδος, Μαίρη Λιόλιου, Χαρά Σβάνου, Κατερίνα Φωτιάδου

Πρεμιέρα: 22 Φεβρουαρίου 2024
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 έως τη 1 Μαρτίου

Τοποθεσία: Goethe-Institut Thessaloniki (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66)
Διάρκεια: 60’
Εισιτήρια: 13€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο) /Early Birds Tickets: 10€ έως 10/02/24
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/mixani-kafka-2/  & στο Σάρωθρον cafebar
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6949150750

Συντελεστές

Καλλιτεχνικός προγραμματισμός: Στέλιος Βραχνής, Νατάσα Παπανακλή, Σωτήρης Σταμπούλης, Μαρία Τότσκα

Γραφιστικό-εικαστικό υλικό: Άρτεμις Καρυδάκη, Απόστολος Λινάρδος

Φωτογραφία: Απόστολος Λινάρδος

Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κασελίμη, Μαρία Παπαδοπούλου

About Author