Φτιάξτε ΤΟ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ που κρατά τις αναμνήσεις μιας σχολικής χρονιάς -Thisisus.gr

Φτιάξτε ΤΟ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ που κρατά τις αναμνήσεις μιας σχολικής χρονιάς -Thisisus.gr

Ακούμε συχνά τη φράση «Όσα έμαθα τα έμαθα στο νηπιαγωγείο» και πόση μεγάλη αλήθεια κρύβει αυτή η φράση.

Τα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων ετών έρχονται για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, όχι για να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν, αλλά για να κοινωνικοποιηθούν. Τι κρύβει όμως η λέξη «κοινωνικοποίηση»; Κρύβει συναισθήματα, εμπειρίες αλλά και το πώς γινόμαστε ομάδα. Τα παιδιά μαθαίνουν τους κανόνες της τάξης για να δουν τους κανόνες της κοινωνίας. Τα παιδιά αναγνωρίζουν, ονοματίζουν και εκφράζουν τα συναισθήματα για να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους. Να χτίσουν την προσωπικότητά τους αλλά και να ενδυναμωθούν. Κι όλα αυτά τα μαθαίνουμε στο νηπιαγωγείο.

Καθημερινά, το νήπιο βρίσκεται σε μια ομάδα συνομηλίκων που θέλουν το ίδιο παιχνίδι, που θέλουν να μιλήσουν, που πρέπει να συνυπάρξουν. Σκεφτόμαστε πολλά οι νηπιαγωγοί για να τα κάνουμε να αισθανθούν ομάδα, να μάθουν από το παράδειγμά μας – κι όχι από τα λόγια μας. Με οδηγό το «Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς» του Μάριου Μάζαρη, που κυκλοφορεί από εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και την προσωπική μου ανάγκη να παρατηρώ και να ακολουθώ τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού, στην φετινή τάξη κάναμε πολλές δράσεις ενδυνάμωσης αλλά και διαχείρισης συναισθημάτων. Η χρονιά ξεκίνησε με λύπη, πέρασε στη χαρά, στον θυμό, στη ζήλια, στην ευτυχία και την ευγνωμοσύνη, στον φόβο και έκλεισε με το συναίσθημα της νοσταλγίας.

Όταν ήρθε στα χέρια μου «Το Σπιρτόκουτο» της Δέσποινας Λιαράκου που κυκλοφορεί από Εκδόσεις Καστανιώτη, γεννήθηκε μια ιδέα.

Η Σοφία ανακαλύπτει ένα σπιρτόκουτο και σε αυτό κρύβει όσα βρίσκει. Όμορφα, άσχημα, όλα χωράνε σε αυτό. Απίστευτο; Και το σπιρτόκουτο «Ανοιχτό τραγουδάει! Κλειστό, σταματάει! Φως, τραγουδάει! Σκοτάδι, σταματάει!» Έτσι είναι και τα συναισθήματα. Κάποιες φορές τα κρύβουμε μέσα μας, ή σε μικρά σπιρτόκουτα, και σταματάνε. Κι όταν δεν ανοίγουν ξανά, θέλει δύναμη να ελευθερώσεις όσα έκρυβες σε αυτά. Ξεχύνονται και με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρετάς και προχωράς… και μένει η νοσταλγία. Νοσταλγία για όσα έζησες και ένιωσες, όσα έμαθες.

Έμαθαν πολλά στο νηπιαγωγείο. Πολλά που κρατήθηκαν σε μικρά χαρτάκια «καλού κουτσομπολιού», «σκέψεις καλοσύνης», «αγκαλιές» που πήραν από τις δωρεάν αγκαλιές, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με ύφος «κυρία, κοιτάξτε τι φτιάξαμε», φωτογραφίες με τις «φιλοφρονήσεις» που ανταλλάξαμε, την καρτέλα που μας έμαθε το όνομά μας, την καρτέλα που βάζαμε το συναίσθημά μας, κρυμμένα αυτοκόλλητα στο συρτάρι μας… Κι όλα αυτά, μπήκαν σε ένα «σπιρτόκουτο». Ένα σπιρτόκουτο φτιαγμένο με αγάπη (κουτί από χαρτομάντηλα και χαρτόνι με οδηγίες που βρήκα στο https://www.youtube.com/watch?v=7R4Ly5CzSY0&t=4s καθώς ήταν μεγάλο το ποσό αγοράς τους για 22 παιδιά).

Ένα σπιρτόκουτο που τα παιδιά ζωγράφισαν απ’ έξω τον εαυτό τους στο στάδιο που μας αποχαιρέτησαν (στο νηπιαγωγείο η φιγούρα των παιδιών περνάει πολλά στάδια καθώς εξελίσσονται και όλοι θαυμάζουμε το πώς ζωγράφιζαν τον εαυτό τους την πρώτη και την τελευταία μέρα). Ένα σπιρτόκουτο που μπορούν να ανατρέχουν για να θυμούνται όσα έμαθαν στο νηπιαγωγείο. Ένα σπιρτόκουτο που τους δείχνει πως μπορούμε να κρατάμε τις αναμνήσεις μας, τις ευχές, τα σ’ αγαπώ, τις αγκαλιές και τα συναισθήματά μας αλλά και να τα παρατηρούμε και να τα θυμόμαστε ξανά και ξανά.

Καλό καλοκαίρι σε όλα τα παιδιά και ελπίζουμε να έμαθαν και να ένιωσαν πολλά στο νηπιαγωγείο. Εμείς μαθαίνουμε συνεχώς από αυτά.

Εσείς έχετε ένα δικό σας σπιρτόκουτο για να κρατάτε τις αναμνήσεις σας και όσα σας δίνουν το αίσθημα της νοσταλγίας;

ΥΓ: Ευχαριστώ τις συναδέλφους Θεοδώρα – Σπυριδούλα Μαρώση και Μαρίνα Τσιάπρα για τη συνεργασία μας όλη τη χρονιά και τη βοήθειά τους να δημιουργήσουμε αναμνήσεις και σπιρτόκουτα.

ΥΓ2: Ευχαριστώ τη Δέσποινα Λιαράκου, τη Γιώτα Κοκκόση και τις εκδόσεις Καστανιώτη που δημιούργησαν «Το σπιρτόκουτο» που μας έδωσε την έμπνευση να κρατήσουμε τις στιγμές μας, αλλά και να αποχαιρετήσουμε άξια αυτή την χρονιά. Το σπιρτόκουτο ήταν το δώρο μας για τα παιδιά.

ΥΓ3: Και ευχαριστώ τη Σοφία Μητράκη του thisisus.gr που δίνει τη δυνατότητα να διαβαστούν αυτές οι σκέψεις και οι δράσεις μας στο κοινό της.

ΥΓ4: Στο προφίλ μου στο Instagram big_mama_paidagogoi μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις ενδυνάμωσης που κάναμε τη φετινή χρονιά και πόσα πολλά κρύψαμε στο σπιρτόκουτό μας.

Ανδρομάχη Καλλιβρούση

Παιδαγωγοί με ενσυναίσθηση

About Author

Προσθέστε Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *