«Γέγονε – Μέσα στο μουσείο»: Η πρωτοποριακή σειρά stop motion animation της ΕΡΤ -Thisisus.gr

«Γέγονε – Μέσα στο μουσείο»: Η πρωτοποριακή σειρά stop motion animation της ΕΡΤ -Thisisus.gr

Κάθε Σάββατο στις 9.45 το πρωί, τo «Γέγονε» φέρνει τα παιδιά κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, ξεκλειδώνει τη φαντασία τους, αλλά και τις πόρτες του κάθε μουσείου.

Σε συνεργασία με μουσεία της Αττικής δημιουργήθηκε η νέα σειρά stop motion animation «Γέγονε – Μέσα στο μουσείο», που με καλλιτεχνικό βάθος και επιστημονική εγκυρότητα αναβαθμίζει την έννοια του παιδικού τηλεοπτικού προγράμματος.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και προβάλλεται κάθε Σάββατο, στις 09:45. Κάθε επεισόδιο διαρκεί 5΄και απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών, αν και η αντίληψη των όσων πραγματεύεται είναι διαφορετική όταν τη δει κανείς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σκοπός της σειράς είναι να δημιουργήσει μια πρώτη επαφή των παιδιών με τα μουσεία, μέσα από μια ψυχαγωγική αφήγηση. Ταυτόχρονα, δημιουργεί το έδαφος για οικογενειακή ψυχαγωγία και συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά και μέσα σε μουσεία και σχολεία.

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των παιδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του κάθε μουσείου, έχουν επιλεγεί χαρακτηριστικά εκθέματα που αντιπροσωπεύουν το κάθε μουσείο (δύο εκθέματα ανά μουσείο). Αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται σε τρισδιάστατα μοντέλα. Η συγγραφή του σεναρίου γίνεται κατόπιν μιας εξαιρετικής συνεργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του κάθε μουσείου, αλλά και των αντίστοιχων εφορειών αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η τεχνική του stop motion animation είναι μία από τις πιο απαιτητικές, αλλά και δημιουργικές τεχνικές. Συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, το χειροποίητο με το computer generated animation. Είναι μια τεχνική που ξαναγεννιέται παγκοσμίως και στην ΕΡΤ καταφέραμε να την ανάγουμε – για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας – σε σειρά.

Παράλληλα, η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση στα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, αποκαλύπτει τις εξαιρετικές δυνατότητες της ΕΡΤ να στηρίξει παιδιά και πολιτισμό με την παραγωγή μιας σειράς με καλλιτεχνικό βάθος και επιστημονική εγκυρότητα.

To «Γέγονε» φέρνει τα παιδιά κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, ξεκλειδώνει τη φαντασία τους, αλλά και τις πόρτες του κάθε μουσείου.

Πηγή

About Author