Για εκείνους τους δασκάλους… – Thisisus.gr

Για εκείνους τους δασκάλους… – Thisisus.gr

Θυμάμαι τα χρόνια που ήμουν παιδί και έφτανε αυτή η ώρα που έκλειναν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η ώρα που ανά τους αιώνες φέρνει ανείπωτη χαρά στα περισσότερα παιδιά, εμένα με γέμιζε θλίψη και συγκίνηση.

Είμαι από αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους που σε κάθε αποχαιρετισμό, ακόμα και σε αυτούς τους αστείους, με το ζόρι συγκρατούν τα δάκρυα τους. Έτσι και σήμερα, τελευταία μέρα σχολείου για τα μισά παιδιά του δημοτικού, είδα στα μάτια της κόρης μου την ίδια γνώριμη μελαγχολία. Και πέρασαν από το μυαλό μου όλες εκείνες οι δασκάλες και οι λίγοι δάσκαλοι που έχουν αφήσει τόσο έντονα αποτυπώματα στην ψυχή και στο μυαλό μου.

Άλλοι άφησαν με μολύβι διακριτικά σημάδια στο χαρακτήρα μου και άλλοι με κόκκινο στυλό χαρακιές στην ψυχή μου. Έτσι είναι όμως η ζωή. Με άλλους ανθρώπους ταιριάζουμε, με άλλους όχι.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Κάθε δάσκαλος…

Κάθε δάσκαλος που περνά από το σχολικό μονοπάτι ενός παιδιού κάτι δίνει και κάτι παίρνει. Αν τα παιδιά είναι τυχερά θα συναντήσουν αυτούς τους ζηλευτούς δασκάλους, τους γεμάτους όρεξη για δουλειά που ξέρουν να πλάθουν στιγμές,να δημιουργούν όνειρα και να γεμίζουν γνώσεις τα κεφαλάκια τους. Αν όχι, τότε θα συναντήσουν εκείνους τους άλλους δασκάλους,που συχνά αδικούν, απογοητεύουν και πληγώνουν τα παιδιά. Είναι και αυτό κομμάτι της μετέπειτα ζωής. Πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν και στα δύσκολα.

Θέλω να μείνω όμως στους πρώτους, στους πολλούς, αυτούς που ψάχνουν να βρουν τα δυνατά σημεία των παιδιών,τα ταλέντα τους. Αυτούς τους δασκάλους που ωθούν, εμπνέουν και χειροκροτούν τα παιδιά. Αυτούς που προσαρμόζουν στα μέτρα των μαθητών τις απαιτήσεις τους. Αυτούς που μοιράζουν φως, αγκαλιές και αγάπη στα παιδιά. Αυτούς που τα παιδιά μας , ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσουν ποτέ,θα θυμούνται πάντα με αγάπη.

Σε όλους αυτούς τους δασκάλους θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήταν εκεί όλες εκείνες τις ώρες που δεν ήμουν εγώ.

  • Που αγκάλιασαν τα παιδιά μου όταν χτύπησαν ή όταν μάλωσαν με τους φίλους τους.
  • Που τα ενθάρρυναν να προσπαθήσουν περισσότερο όταν δεν πήγαν καλά στο τεστ αντί να τα μαλώσουν.
  • Που έσκυψαν πάνω από το κεφάλι τους να τα βοηθήσουν όταν δεν έβρισκαν την απάντηση στο πρόβλημα των μαθηματικών.
  • Που έκοψαν ένα κομμάτι από το κουλούρι τους και το μοιράστηκαν μαζί τους όταν τους έπεσε το κολατσιό στο πάτωμα.

Σε όλους αυτούς τους δασκάλους,τους δικούς μου, των παιδιών μου, των παιδιών σας, φωνάζω δυνατά ένα ζεστό ευχαριστώ από καρδιάς που η παρουσία τους δεν ήταν μόνο τυπική. Καλό καλοκαίρι!

Για το Thisisus.gr γράφει η Βάνα Μαυρίδου, συγγραφέας.

Δείτε επίσης

Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο – ένα βιβλίο για τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας

Αποτύχαμε όλοι μαζί…

About Author