Γιατί είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με τα παιδιά μας από νωρίς; Thisisus.gr

Γιατί είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με τα παιδιά μας από νωρίς; Thisisus.gr

Γνωρίζετε το πρόγραμμα “ΓΟΝΕΙΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ;” Ούτε εμείς το γνωρίζαμε μέχρι που επικοινώνησε μαζί μας η κυρία Σοφία Κατοίκου, (M.Med Sci, MCSLT Λογοπεδικός-Λογοθεραπεύτρια). Ψάξαμε, είδαμε μας άρεσε και σας το προτείνουμε.

Λίγα λόγια…

Ο λόγος είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Βοηθάει το παιδί να εκφράζει τις ανάγκες του, να επικοινωνεί με το περιβάλλον του, του δίνει αυτοπεποίθηση και στηρίζει όλα τα υπόλοιπα στάδια της ανάπτυξής του.

Στις μέρες μας παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη αύξηση στην καθυστέρηση του λόγου των παιδιών μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η τηλεόραση, η αλλαγή στη δομή της οικογένειας (στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται και οι δύο γονείς), η προωρότητα, η διγλωσσία είναι παράγοντες που ενισχύουν αυτή την καθυστέρηση.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να βοηθάμε το παιδί μας ποιοτικά από νωρίς, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη του λόγου, αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών μας. Η προσχολική ηλικία είναι η περίοδος που θέτονται οι βάσεις για την μετέπειτα σωστή ανάπτυξη και του χαρακτήρα των παιδιών.

Με το πρόγραμμα «Γονείς ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» οι γονείς διδάσκονται δραστηριότητες και τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και γρήγορα, έτσι ώστε τα παιδιά να βοηθηθούν στην ανάπτυξη του λόγου τους. Η καθοδήγηση είναι πάντα εξατομικευμένη στις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Δε χρειάζεται πολύς χρόνος ή κόπος. Χρειάζεται σωστός τρόπος και ποιοτικός χρόνος ενασχόλησης με τα παιδιά. Απευθύνεται σε γονείς παιδιών με καθυστέρηση ομιλίας, προωρότητα, διγλωσσία, βαρηκοΐα, αυτισμό και άλλα σύνδρομα που επηρεάζουν τον λόγο και την επικοινωνία γενικότερα.

Ο χρόνος διάρκειας της καθοδήγησης είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Ένας μέσος όρος χρόνου που ο γονιός μπορεί να μάθει ικανοποιητικά να ασχολείται με το παιδί του αποτελεσματικά, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του λόγου, είναι 10 εβδομαδιαίες συνεδρίες.

Η γνώση είναι δύναμη και ακόμα μεγαλύτερη όταν είναι έγκαιρη και έγκυρη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μιλήσετε απευθείας με την κυρία Κατοίκου εδώ

About Author