Γιατί έκανες παιδί; – Thisisus.gr

Γιατί έκανες παιδί; – Thisisus.gr

Γιατί έκανες παιδί, αν είναι να γκρινιάζεις συνέχεια;

Με όσα λέτε αποθαρρύνετε τους άλλους απο το να κάνουν παιδιά!

Η κούραση της μητέρας, η γκρίνια του πατέρα, η εξάντληση και των δυο γονιών, οι δυσκολίες της καθημερινότητας σε σπίτι με παιδιά, η απομάκρυνση του ζευγαριού και τόσα άλλα “θέματα” που προκύπτουν απο τη γονεϊκότητα, προβληματίζουν τους παλαιότερους αλλά και τους νεότερους άτεκνους ανθρώπους. Η απορία και των μεν και των δε είναι: τότε γιατί έκανες παιδί;

Ας το πάμε αλλιώς. Απευθύνομαι σε εσένα που είσαι γονιός. Αν σου έλεγαν με κάθε λεπτομέρεια τις δυσκολίες που έχεις να αντιμετωπίσεις σαν γονιός, θα έκανες παιδιά; Σκέψου το με την ησυχία σου. Η δική μου απάντηση είναι ΝΑΙ.

Η ζωή με παιδιά

Απο τότε που έγινα μητέρα μου μοιάζει αδιανόητη η ζωή πριν τα παιδιά. Πως υπήρχα; Ποιος ήταν ο σκοπός μου; Είχα σκοπό; Τώρα έχω; Κι όμως είχα και έχω τον ίδιο σκοπό, το θέμα είναι οτι με τα παιδιά κατάφερα να τον πλησιάσω με μεγαλύτερο πείσμα.

Τα παιδιά αλλάζουν τον άνθρωπο. Έχει αντοχές που δεν ήξερε καν οτι έχει. Τα όρια, τα νεύρα, η χαρά, το γέλιο, η απόλαυση, η κούραση περνάνε σε άλλη διάσταση. Όλα στο κόκκινο. Κι αν οι δυσκολίες που έχουμε στην καθημερινότητα μας διαλύουν, αν τις φωνάζουμε δυνατά, αν τις επικοινωνούμε τώρα πια δεν είναι γιατί μετανιώνουμε για την ημέρα που γίναμε γονείς. Είναι για να τις αποβάλλουμε, να τις μοιραστούμε και έτσι να τις αντιμετωπίσουμε παρέα με άλλους γονείς. Γιατί είπαμε τόσες φορές, η μοιρασιά κάνει τη διαφορά και βοηθάει.

Άλλωστε το πιο εύκολο είναι να διακωμωδήσεις τα δύσκολα και να τα φωνάξεις. Έτσι και να τα ξορκίσεις.

Τα όμορφα της γονεϊκότητας

Τα άλλα, τα όμορφα, τα φιλιά, τις αγκαλιές αγάπης, τη μυρωδιά των παιδιών σου, την ανάσα τους πάνω σου, τα γέλια κάτω απο τα σεντόνια, το ταξίδι στα όνειρα και τη φαντασία τους, τα παιχνίδια, τα ευχαριστώ, τη γαλήνη και την ηρεμία που εισπράττεις όταν ξαπλώνεις δίπλα τους, αυτά όλα ΠΩΣ να τα μοιραστείς; Πως να τα επικοινωνήσεις; Ο κάθε γονιός τα βιώνει και τα ξέρει. Δεν περιμένει κανέναν άλλον να του τα πει. Είναι αυτό το μυστικό και το πρωτόγνωρο που φέρνει η γονεϊκότητα και η ανταμοιβή για κάθε δύσκολη στιγμή.

Μη μας κρίνετε που γκρινιάζουμε, που δηλώνουμε κουρασμένοι, που κλείνουν τα μάτια μας απο τις εννιά η ώρα και που επικοινωνούμε την εξάντληση μας.

Το να μεγαλώνεις παιδί (παιδιά) είναι non stop επάγγελμα. Χωρίς άδειες και αργίες.

Κάποιες μέρες είναι δυσκολότερες απο τις άλλες, μα ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ εκεί πάνω απο το προσκεφάλι τους είμαστε, τα φιλάμε και ευχαριστούμε το Θεό, το σύμπαν, γι αυτό το δώρο.

Κι ας μας ξεκάνουν.

Κι ας μας εξοντώνουν.

Κι ας μας ρουφάνε μέρες και ώρες.

Το ίδιο και παραπάνω τα αγαπάμε κάθε λεπτό.

Φιλικά πάντα,

Μαρίνα Φραγκεσκίδου

About Author