Γιατί κάνει καλό στα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα και πώς να διαλέξετε τα πρώτα τους παπούτσια –Thisisus.gr

Γιατί κάνει καλό στα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα και πώς να διαλέξετε τα πρώτα τους παπούτσια –Thisisus.gr

Ποια είναι τα οφέλη από το περπάτημα χωρίς παπούτσια για τα παιδιά; Γιατί κάνει καλό στα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα;

Περπατώντας ξυπόλητα στο σπίτι, τουλάχιστον για λίγο κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βελτιώσουν την ισορροπία τους και τη στάση του σώματος τους. Μερικές φορές μόλις γεννηθούν τα παιδιά, τους δίνονται παπούτσια ή άλλα είδη υποδημάτων για να τα προστατεύσουν από αιχμηρά αντικείμενα, μικρόβια, βρωμιά και άλλες εξωτερικές απειλές. Παρόλο που όλα αυτά είναι βάσιμοι λόγοι για να παρέχετε στα παιδιά σας υποδήματα, μπορεί επίσης να είναι αντιπαραγωγικοί, καθώς τους εμποδίζει να ξοδεύουν χρόνο ξυπόλητα. Οι γονείς συχνά κάνουν τα παιδιά τους να φορούν παπούτσια όλη την ώρα επειδή δεν γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει το να περπατάς ξυπόλητος. Σήμερα τα παιδιά έχουν παπούτσια για εξωτερικούς χώρους και για όταν είναι στο σπίτι. Λάβετε υπόψη ότι μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα πέλματα των ποδιών τους από ό, τι στις παλάμες τους. Το να περπατούν ξυπόλητα έχει βρεθεί ότι παρέχει απτική διέγερση και προωθεί επίσης τη νευρολογική τους ανάπτυξη.

Γιατί το να περπατούν ξυπόλητα είναι καλό για τα παιδιά;

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τα παιδιά πρέπει να επιτρέπεται να περπατούν ξυπόλητα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό θα τους επιτρέψει να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους με ασφάλεια. Το περπάτημα ξυπόλητος όχι μόνο βοηθά και προωθεί την καλή στάση και την ισορροπία, βοηθά επίσης να δημιουργηθεί ένας άμεσος δεσμός με το έδαφος. Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τη δημιουργία συναισθηματικής σταθερότητας. Με άλλα λόγια, το περπάτημα ξυπόλητος μπορεί να αυξήσει συναισθήματα όπως η εξοικείωση και η αυτοπεποίθηση.

Βελτιώνει την ανάπτυξη των ποδιών

Τα παιδιά πρέπει να περάσουν λίγο χρόνο ξυπόλητα κάθε μέρα. Περπατώντας ξυπόλητα βοηθά πραγματικά τα πόδια τους να αναπτυχθούν φυσικά. Το περπάτημα ξυπόλητος τους βοηθά επίσης να αναπτύξουν ένα καλύτερο βήμα. Κάποιοι περπατούν βάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους στη φτέρνα τους. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι τείνουν να βάζουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους στην άκρη του ποδιού τους, επομένως φαίνεται να πηγαίνουν από το σημείο Α στο σημείο Β στις άκρες των ποδιών τους. Το στυλ περπατήματος του παιδιού σας μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα στη ζωή του, επομένως ως γονέας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτό. Το περπάτημα ξυπόλητος διεγείρει την ικανότητα του παιδιού να πιάσει με τα δάχτυλα των ποδιών του. Διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των οστών και των συνδέσμων του.

Άμεση επαφή με τη φύση

Όταν τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα στην παραλία, βιώνουν μια αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη και ικανοποιητική. Το περπάτημα ξυπόλητος βοηθά επίσης τα παιδιά να έχουν μια πλήρη αισθητηριακή εμπειρία. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, περπατήσαμε ξυπόλητοι και αναπτύξαμε τις αισθήσεις μας στο έπακρο.

Λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμό

Όταν τα παιδιά είναι ξυπόλητα, τα πόδια τους ενισχύονται. Αυτό τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμό. Περπατώντας ξυπόλητα προωθείται επίσης η ανάπτυξη των αρθρώσεων και των μυών τους.

Βελτιώνει την αντίληψή τους για το χώρο

Ένα άλλο πλεονέκτημα του να περπατάει κανείς ξυπόλητος είναι ότι βοηθά στη βελτίωση της αντίληψης των παιδιών για το περιβάλλον τους και τη σχέση τους με αυτό. Αυτό τους επιτρέπει να εντοπίζουν με ευκολία αντικείμενα γύρω τους. Τους επιτρέπει επίσης να είναι προσεκτικά όταν αντιμετωπίζουν πιθανές απειλές.

Πότε πρέπει τα μωρά να φορούν πάνινα παπούτσια;

Παρόλο που οι γονείς συχνά επιλέγουν υποδήματα για τα παιδιά τους από νεαρή ηλικία, είναι προτιμότερο να τους παρέχουν κάλτσες. Τα πόδια τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και πρέπει να μην είναι περιορισμένα. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να βάλετε στο παιδί σας αθλητικά παπούτσια για λίγο, ίσως για μια φωτογραφία. Ωστόσο, είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου το παιδί αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα προτού να φορέσει τα πάνινα παπούτσια.

Πώς να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια για το πρώτο έτος;

Τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν μεταξύ 12 έως 15 μηνών. Αυτό το διάστημα είναι που πρέπει να τους παρέχετε παπούτσια. Τα παπούτσια που επιλέγετε πρέπει να είναι κατάλληλα για τα πόδια τους. Εάν τα μικρά σας αισθάνονται άβολα με τα παπούτσια που έχουν, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλες πιο άνετες επιλογές. Εδώ είναι μερικά χαρακτηριστικά που οι γονείς θα πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται να πάρετε τα σωστά παπούτσια:

Τα παιδικά παπούτσια πρέπει να προστατεύουν τα πόδια τους. Αυτή η προστασία πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμό και απομόνωση των ποδιών τους από εξωτερικά ερεθίσματα. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ισορροπία, την κίνηση και τη στάση τους. Το πέλμα των παπουτσιών τους θα πρέπει επίσης να έχει τη βέλτιστη επαφή με το έδαφος.

Τα παπούτσια τους πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Αυτό θα επιτρέψει στα πόδια τους να αναπνεύσουν, πράγμα που θα βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργιών.

Τα πέλματα των παπουτσιών τους πρέπει να είναι αντιολισθητικά και εύκαμπτα. Αυτό θα επιτρέψει στα πόδια του παιδιού να καμπυλώσουν σωστά ενώ περπατούν.

Οι άκρες των παπουτσιών τους πρέπει να είναι στρογγυλεμένες και ευρείες. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στα δάχτυλα των ποδιών τους να κινούνται πιο ελεύθερα. Λάβετε υπόψη ότι οι άκρες των παπουτσιών τους δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 15 χιλιοστά από τις άκρες των ποδιών τους.

Το περπάτημα ξυπόλητος δεν είναι “βρώμικο” καθόλου, είναι πραγματικά απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Όπως πάντα είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα άκρα. Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν πάρα πολύ υποδήματα ή να ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο ξυπόλητα. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πώς να διατηρούν μια θετική ισορροπία.

Πηγή: corfoot.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν τα παιδιά επιτυχημένα και ευτυχισμένα

29 λόγοι για τους οποίους το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό σε περιόδους κρίσης και άγχους – Εκτυπώστε Δωρεάν την αφίσα

Earth Speakr και η φωνή των παιδιών θα σώσει τον Πλανήτη

Θα αγοράσετε κούκλα στο αγοράκι σας;

About Author