Γιορτάστε την επιστροφή στην κανονικότητα, μην χάσετε όμως επαφή! – Thisisus.gr

Γιορτάστε την επιστροφή στην κανονικότητα, μην χάσετε όμως επαφή! – Thisisus.gr

Τι σημαίνει τελικά επιστροφή στην κανονικότητα ;

Αν κάτι κερδίσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι η ανθρώπινη επαφή. Επαφή με τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Μπορεί αρχικά να μας φάνηκε δύσκολο να απομακρυνθούμε από το κοινωνικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας και τις δραστηριότητές μας. Βρεθήκαμε αρκετές φορές σε τέλμα. Ερωτήσεις όπως «Τί θα μπορώ να κάνω τώρα με το παιδί μου;», «Πώς θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σε ένα ευχάριστο κλίμα όταν η δράση μας περιορίζεται;», «Με ποιόν τρόπο μπορώ να δημιουργήσω όμορφες αναμνήσεις και να καταπολεμήσω την ανησυχία του παιδιού μου;» βρήκαν απαντήσεις στη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι. Η στενή συναναστροφή των γονέων με τα παιδιά οδήγησε σε ένα ουσιαστικότερο δέσιμο που βασίστηκε στην αμοιβαία επικοινωνία και κατανόηση.

 Η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι όμως ένα γεγονός που μας γεμίζει ικανοποίηση. Η επιστροφή στην εργασία και στην κοινωνικοποίηση θα καλύψει πρακτικά και ψυχολογικά όσα στερηθήκαμε στην καραντίνα. Μην ξεχάσετε όμως όσα χτίσατε αυτό το διάστημα. Η σχέση με το παιδί σας και ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί είναι σημαντικό να διατηρηθούν, ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις σας πλέον θα είναι αυξημένες.

Κρατήστε επαφή

Όσο περιορισμένος κι αν είναι ο χρόνος υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να μοιραστείτε:

  • Διαβάστε ένα βιβλίο ή παρακολουθήστε μια ταινία. Ταξιδέψτε μαζί σε φανταστικές καταστάσεις, ταυτιστείτε με καινούριους ήρωες και συζητήστε για τις αγαπημένες σας σκηνές.
  • Δώστε γεύση στις στιγμές σας! Ανακατέψτε, στολίστε, ψήστε και απολαύστε! Μαγειρέψτε παρέα νόστιμες συνταγές και λαχταριστά γλυκά, και μοιραστείτε την φροντίδα για την οικογένεια.
  • Παραβρεθείτε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις. Ενημερωθείτε για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές και διασκεδάστε όλοι μαζί. Εναλλακτικά, οι δήμοι οργανώνουν δρώμενα για τα οποία ενημερώνεστε από τις σελίδες τους. Στην ίδια λογική κατευθύνονται και πολλά εκθεσιακά κέντρα και μουσεία.
  • Δείξτε στα παιδιά σας μια πιο ανθρώπινη στάση ζωής με αφορμή την πανδημία. Μπορείτε να επισκεφθείτε οικογενειακά κάποιο ίδρυμα, σύλλογο ή οργανισμό και να προσφέρετε εθελοντικά τη βοήθειά σας ή κάποια δωρεά. Για τα παιδία θα ήταν πιο προσωπικό αν μοιράζονταν με παιδιά που το έχουν ανάγκη ρούχα ή παιχνίδια τους που δεν χρησιμοποιούν πια.
  • Συζητήστε μαζί τους! Διατηρήστε την επικοινωνία μεταξύ σας! Χωρίς συγκεκριμένη αφορμή επιδιώξτε να μιλάτε με τα παιδιά σας και να δένεστε συναισθηματικά!
  • Εξακολουθήστε να πραγματοποιείτε περιπάτους στη φύση και να αθλείστε. Παρά το γεγονός ότι οι επιλογές σας για ψυχαγωγία πλέον θα είναι περισσότερες, φροντίστε να επιδιώκετε την επαφή με τη φύση και να την μετατρέψετε σε μια οικογενειακή ρουτίνα.

Επιστρέφουμε όλοι, λοιπόν στην κανονική μας ζωή, κρατώντας ως εφόδιο τη σημασία που έχει η επαφή με την οικογένειά μας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτούς που αγαπάμε!

Για το Thisisus.gr γράφει η η Βερλέκη Ιωάννα, Νηπιαγωγός – Ειδική Παιδαγωγός

Δείτε επίσης

Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό; 

Πως επιλέγω babysitter για το παιδί μου

Πώς θα οργανώσετε ένα τέλειο παιδικό πάρτι στην καραντίνα 

About Author