Τι κάνουμε όταν ο άλλος γονέας δεν κατανοεί τις ανάγκες του μικρού μας παιδιού; Ελένη Παπαδοπούλου -Thisisus.gr

Τι κάνουμε όταν ο άλλος γονέας δεν κατανοεί τις ανάγκες του μικρού μας παιδιού; Ελένη Παπαδοπούλου -Thisisus.gr

Τι κάνουμε όταν ο άλλος γονέας δεν κατανοεί τις ανάγκες του μικρού μας παιδιού; Όταν δεν καταλαβαίνει την ανάγκη σύνδεσης; Όταν δεν του αφιερώνει χρόνο; Όταν θεωρεί ότι συμμετέχει στην ανατροφή του παιδιού του με το να καλύπτει μόνο οικονομικά τις ανάγκες του;

Όταν δεν δείχνει υπομονή στις απαιτήσεις και αντιδράσεις του μικρού παιδιού; Όταν είναι συναισθηματικά αλλά και ως φυσική παρουσία περισσότερο απών; Δύσκολο.

ekdoseis_papadopoulos

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Χρειάζεται να κάνουμε κάποιες παραδοχές:

– Ο κάθε γονέας αναλαμβάνει το ρόλο του σύμφωνα με τη δική του αντίληψη και βιώματα

– Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό μας (το ξέρω ότι είναι μεγάλη πρόκληση αυτό, αλλά εδώ δυσκολευόμαστε με εμάς τους ίδιους, αναλογιστείτε πόσο ανέφικτο είναι να το πετύχεις για κάποιον άλλο!)

– Το να προσπαθείς να νουθετήσεις, να εξηγήσεις, να πείσεις, να γκρινιάζεις, να απαιτείς, να μουτρώνεις… δεν βοηθά κανέναν, παρά τραυματίζει τη συντροφική σχέση. Ποιανού μαμά γινόμαστε; Του παιδιού μας ή και του ετέρου συντρόφου;

– Το να κάνεις όλα τα προηγούμενα είναι και έλλειψη σεβασμού: το κάθε μέλος μιας σχέσης έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τον εαυτό του, για το τι μπορεί ή θέλει να προσφέρει, με ποιον τρόπο, και αν αποφασίσει την αλλαγή δικαίωμα να το κάνει στο δικό του ρυθμό

– Η σχέση του παιδιού μας με τον έτερο γονέα είναι θέμα κυρίως του ετέρου γονέα και όχι δική μας. Προφανώς χρειάζεται να την υπερασπίσουμε, αλλά δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να την επωμιστούμε, ούτε να την αντικαταστήσουμε (κι αυτό σκληρό ενίοτε! Αλλά αληθινό).

Ξέρω, ξέρω.

Το παιδί μας χρειάζεται και τους δύο, το παιδί πληγώνεται, το παιδί έχει ανάγκες, αγαπάμε το παιδί μας, θέλουμε να το προστατεύσουμε, να του προσφέρουμε ασφάλεια και όλη την αγάπη του κόσμου, και πρωτίστως της μαμάς, του μπαμπά…. Κι εδώ είναι που χρειάζεται να δούμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αποτελεσματικά:

– Δίνουμε βάρος στη δική μας σχέση με το παιδί

– Δεν επιτρέπουμε κακοποίηση σε κανέναν βαθμό και κανενός είδους

– Είμαστε παρόντες/παρούσες για το παιδί μας: σε αυτό που κατανοούμε ότι βιώνει (π.χ. την απουσία του μπαμπά ή της μαμάς, την συναισθηματική παραμέληση, τον φόβο του στις φωνές, την απογοήτευσή του….)

Όταν δεν του αναγνωρίσουμε τι του συμβαίνει το εγκαταλείπουμε Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν ο μπαμπάς ή η μαμά του φωνάζει και βλέπουμε το παιδί τρομαγμένο ή λυπημένο – καμιά φορά το ίδιο το παιδί εκφράζει με λόγια ξεκάθαρα τι νιώθει και γιατί – κι εμείς δεν μιλάμε, ίσως για να μην οδηγηθούμε σε καυγά, αυτό είναι μια μικρή εγκατάλειψη, αλλά εγκατάλειψη.

Αν δικαιολογούμε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά προς το παιδί μας είναι κι αυτό εγκατάλειψη. – Δεν θέλουμε να καυγαδίσουμε. Θέλουμε να θέσουμε όρια. Όχι ικεσίες, όχι νουθεσίες. Όρια. Τι μπορώ να ανεχθώ; Για ποιο λόγο; Για πόσο διάστημα; Π.χ. αν ο γονέας βρίζει στο αυτοκίνητο ή μιλήσει άσχημα στο παιδί, μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι με άλλο τρόπο, λέγοντας ¨είσαι αναστατωμένος τώρα, φωνάζεις, ….εμείς πάμε στο σπίτι και θα βρεθούμε αργότερα.»

– Επικοινωνούμε ήρεμα και σταθερά τα όρια μας με τον/την σύντροφό μας. Και συζητάμε. Και λέμε συγκεκριμένα πράγματα, «όταν συμβαίνει το Χ, νιώθω το Ψ και το αποτέλεσμα σε μένα είναι το Ω. Και θέλω τη βοήθειά σου. Τι θα κάνουμε; Πως το βλέπεις εσύ; Τι θα ήθελες να συμβεί; Ταιριάζουν τα θέλω μας; Πως θα λειτουργήσουμε στο εξής;…….»

– Χρησιμοποιούμε ενεργητική ακρόαση στο παιδί μας, πράγμα που βοηθά πολύ στο να νιώσει ότι είμαστε παρούσες/παρόντες. «Απογοητεύτηκες που ο μπαμπάς/η μαμά δεν θέλει να πάτε μόνοι σας στο πάρκο». «Τρόμαξες όταν …» «Στενοχωρήθηκες όταν…»….

– Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη δική μας σχέση και με το παιδί και με τον/την σύντροφό μας. Κι αν για κάποιο λόγο δυσκολευόμαστε, ζητάμε βοήθεια. Έτσι βοηθάμε το παιδί μας, την οικογενειακή μας ζωή και τον εαυτό μας.

Είμαι δίπλα σας.

#EleniPapadopoulouMontessori #συμβουλευτικηγονεων

Ακολουθήστε την Ελένη Παπαδοπούλου στο facebook και στο instagram

About Author
ekdoseis_papadopoulos