Γονείς με οδηγίες χρήσης-Τα πρεπει και τα μη που μας αγχώνουν -Thisisus.gr

Γονείς με οδηγίες χρήσης-Τα πρεπει και τα μη που μας αγχώνουν -Thisisus.gr

Το timeline μου στο facebook (ο αλγόριθμος του Μαρκ έχει καταλάβει εννοείται πως είμαι μαμα και μάλιστα αγχώδης) γεμίζει καθημερινά με άρθρα περι μητρότητας, ανατροφής και ευζωιας των τέκνων μας.

Κάθε τόσο ξεπηδάνε σαν μανιτάρια τα πρέπει και τα μη… και πάντα χτυπάνε  φλέβα χρυσού μέσα στο μυαλό μου αλλά και στην ψυχή μου. Οι περισσότερες περιπτώσεις με αφορούν –πραγματικά δεν ξέρω πως γίνεται να ταυτίζομαι σχεδόν με όλα-οι δε συμβουλές με αποτελειώνουν.

Και αρχίζει αυτή η φωνούλα της αυτοκριτικής μέσα μου να μου τριβελίζει το μυαλό… Και το σκηνικό συνεχίζεται, τα άρθρα περνάνε το ένα μετά το άλλο μπροστά μου και δεν μπορώ παρά να μην κάνω κλικ. Να διαβάσω, να κρίνω αλλα περισσότερο να κριθώ…Σκέτο μαρτύριο…

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μια τέτοια καθημερινότητα εξελισσόταν μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν σταμάτησα να διαβάζω αποσπασματικά και προσπάθησα να συνθέσω το παζλ. Αφορμή ήταν ένα ακόμα άρθρο. Καινούργιο εννοείται, φρέσκο από λαμπρούς επιστήμονες εννοείται (αν και τελικά δεν είμαι και τόσο σίγουρη).

Ένα άρθρο που αναιρούσε ένα άλλο που είχα διαβάσει και για το οποίο είχα αυτομαστιγωθεί σκληρά. Κι εκεί κάπου το ένστικτο μου ξύπνησε! Και τελικά όλα αυτά τα πρεπει και τα μη που είχα διαβάσει δεν ισχύουν αναρωτήθηκα. Η μήπως ισχύουν; Η μήπως πάλι εγώ δεν καταλαβαίνω; Η μηπως εγω πάλι δεν είμαι καλή μαμα (γιατί όλα από εκεί ξεκινάνε και εκεί καταλήγουν).

Τελικά πρέπει να βάζουμε όρια στα παιδιά μας ή όχι, πρέπει να τα διορθώνουμε ή όχι, πρέπει να τα παίρνουμε αγκαλιά όταν είναι μωρά ή να τα αφήνουμε να κλαίνε, πρέπει να τα αφήνουμε να κοιμούνται μαζί μας η όχι; Και τόσες ακόμα οδηγίες χρήσης, λές και τα παιδιά είναι τοστιέρα, κινητό, η ψηφιακό ρολόι.

Ε όχι λοιπόν, δεν είναι. Το ένστικτο μέσα μου ξύπνησε για τα καλά. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, κάθε περίπτωση ιδαίτερη, κάθε συμπεριφορά ξεχωριστή και από διαφορετική αιτία ορμώμενη.

Όσα βιβλία και άρθρα να διαβάσουμε, όσα πρεπει και μη να ακούσουμε, είτε από γνωστούς και φίλους είτε απο διακεκριμένους αρθρογράφους, το παιδί μας είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Και μόνο το δικό μας ένστικτο μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά , μόνο αυτό μπορεί να φωτίσει όλες τις πτυχές μιας δύσκολης κατάστασης με το παιδί μας.

Γιατί τελικά μόνο εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα πρέπει και τα μη για το παιδί μας…

Τιτίκα Ανουσάκη

About Author