To post που μας συγκίνησε από την κυρία Καλλιόπη Κρεμαστιώτη.
” Η δυτική Ιατρική αναφέρεται στην λοχεία ως μια περίοδο 6 εβδομάδων περίπου. Γιατί; Επειδή αυτή είναι η εκτιμώμενη χρονική διάρκεια επαναφοράς της μήτρας στην προ-εγκυμοσύνης κατάσταση.
Μετά από αυτές τις 6 εβδομάδες και τον αντίστοιχο γυναικολογικό έλεγχο, στις περισσότερες γυναίκες δίνονται οι οδηγίες να συνεχίσουν να κάνουν ο,τι έκαναν πριν.
Αλλά εδώ ίσως είναι σημαντικό να πούμε πως η ζωή μετά την γέννα, η ζωή με ένα βρέφος δεν επιστρέφει απλά στο να είναι όπως πριν, επειδή ο γυναικολογικός έλεγχος μας το λέει.
Αυτός ο ορισμός της λοχείας αποτυγχάνει να περιγράψει αυτή τη συγκλονιστική αλλαγή που συμβαίνει με τον ερχομό ενός μωρού και συχνά κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ανεπαρκείς ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η προσδοκία να συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν με τον τρόπο που το έκαναν πριν.
Η ζωή όμως δεν είναι καθόλου κοντά σε αυτό που ήταν πριν.
Η είσοδος στη μητρότητα είναι μια τεράστια νέα προσαρμογή-σωματικά,πνευματικά και ψυχικά.
Και ενώ μπορούμε με ευκολία να αναγνωρίσουμε την εφηβεία ως μια περίοδο μετάβασης και αλλαγής όπου ένα παιδί μεταμορφώνεται σε ενήλικα, δυσκολευόμαστε πολύ να δούμε αυτά τα μεταμορφωτικά στοιχεία στην μητρότητα.
Μοιάζει αυτή η εποχή μετάβασης που ολοκληρώνεται αργά με την γέννηση μια μητέρας να είναι τόσο μη αναγνωρισμένη στην κουλτούρα μας. Και ακριβώς όπως και στην εφηβεία, το πέρασμα στη μητρότητα είναι μια υπόθεση προσωπική και ως τέτοια διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και από γέννα σε γέννα.
- Η γέννηση μιας μητέρας είναι μια μετάβαση που μπορεί να διαρκεί μήνες ή και χρόνια.
- Η γέννηση μια μητέρας ξεπερνά τα επιστημονικά μας κριτήρια.
- Η γέννηση μιας μητέρας απαιτεί τον σεβασμό μας όπως κάθε ψυχική γέννα.
From OhBabyNutrition.
Επιμέλεια: Kalliopi Kremastioti