JA Greece: Οι 10 καλύτερες μαθητικές «start up» της χρονιάς

JA Greece: Οι 10 καλύτερες μαθητικές «start up» της χρονιάς

Oι ομάδες θα διαγωνισθούν στις 13 Μαΐου στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού 
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Junior Achievement Greece ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τις 10 καινοτόμες, βιώσιμες και κοινωνικά επίκαιρες μαθητικές «start up» που ξεχώρισαν και προκρίθηκαν για να διαγωνισθούν στον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022».  Το πρόγραμμα/διαγωνισμός «Εικονική Επιχείρηση» τελεί για τρίτη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 


Τα πρωτότυπα προϊόντα/υπηρεσίες που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες «startuppers» εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή του οργανισμού η οποία, αφού εξέτασε αναλυτικά τα 72 εξαιρετικά επιχειρηματικά σχέδια των μαθητικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, επέλεξε τις 10 καλύτερες που θα διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο. Ο Πανελλαδικός Μαθητικός  Διαγωνισμός για την ανάδειξη της καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης της χρονιάς, που αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση του Junior Achievement Greece, θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Η νικήτρια «Εικονική Επιχείρηση 2022» θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen_E 2022 που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12 με 14 Ιουλίου και διοργανώνει το JA Europe. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 40 μαθητικές «επιχειρήσεις» από όλη την Ευρώπη.

Η κριτική επιτροπή που ανέδειξε τις 10 «επιχειρήσεις» που ξεχώρισαν απαρτίζεται από τις/ τους: Καλλίσσα Αποστολίδου – Γενική Γραμματέας JA Greece Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & μέλος ΔΣ Raycap, Σωκράτης Γαλανάκης – Senior Relationship Manager Citi Ελλάδος, Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος – Senior Manager & Επικεφαλής Δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Accenture, Κάρολος Μαρκουίζος – Επενδυτικός & Ασφαλιστικός Σύμβουλος Ζωής, Εθελοντής Αγάπης, Μανίνα Μενιδιάτη – Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Citi Ελλάδος, Κωνσταντίνος Νικολάου – Διευθυντής Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, Ιωάννης Σωτηρόπουλος – Μέλος ΔΣ JA Greece, Γενικός Διευθυντής Δυτικών Βαλκανίων CHIPITA Global,  Νίκος Χρηστάκης – HP Managing Director Ελλάδας & Κύπρου. 
 
Οι 10 μαθητικές «start up» που θα διαγωνισθούν στον Πανελλαδικό Τελικό του 2022, με αλφαβητική σειρά επωνυμίας της «επιχείρησης» είναι:  

  1. AGÔRA – ΓΕΛ Επισκοπής Κρήτης: Η AGÔRA είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα/εφαρμογή που συγκρίνει τις τιμές από διαφορετικές συνεργαζόμενες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με ένα κλικ παραδίδει στην πόρτα του καταναλωτή τα φθηνότερα προϊόντα. Με το κοινωνικό καλάθι ο καταναλωτής επιλέγει τα προϊόντα που θέλει και τα στέλνει όπου επιθυμεί ή σε συνεργαζόμενα ιδρύματα.
  2. BioVItems – 1o ΕΠΑΛ Μυτιλήνης: Η επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, με τον διακριτικό τίτλο “PRS” (Peel Recycle Shape) έχει ως σκοπό τη συλλογή, διαλογή και μεταποίηση των οικιακών απορριμμάτων και κυρίως των φλουδών εσπεριδοειδών, με σκοπό τη μετατροπή τους σε βιοαποκοδομήσιμα χρηστικά αντικείμενα π.χ. βιοπλαστικό και βιούφασμα.
  3. Δωρικός Σάπων – ΓΕΛ Γερακίου: To ΓΕΛ Γερακίου συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, , δημιουργώντας την «Δωρικός Σάπων» (“Doric Soap”), μια μαθητική «start up», με αντικείμενο την παραγωγή και διάθεση χειροποίητου, οικολογικού σαπουνιού από ελαιόλαδο και βότανα της περιοχής. Οι μαθητές  συνδέουν την  παραγωγή και προώθηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας. Έτσι συνδέουν το σχολείο με την επιχειρηματικότητα και την αειφορία.
  • Enviro Social – Πειραματικό Φλώρινας Όμιλος Ρομποτικής Γυμνασίου – Λυκείου:  Ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό κοινωνικό δίκτυο, όπου οι χρήστες διαμοιράζονται μετρήσεις που επηρεάζουν το μικρο-κλίμα, και τις οποίες συλλέγουν οι ίδιοι ενώ κάνουν ποδήλατο. Παράλληλα βλέπουν χάρτες με όλες τις μετρήσεις του δικτύου σε πραγματικό χρόνο, στατιστικά γραφήματα και ειδοποιήσεις για επιβαρυμένες διαδρομές, ενώ έχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και δικτύωσης με άλλα άτομα που διαθέτουν την εφαρμογή. Το σύστημα μας αποτελείται από μια εφαρμογή για smartphones και κινητούς περιβαλλοντικούς σταθμούς που τοποθετούνται στο ποδήλατο και σε άλλα μέσα μεταφοράς.
  • Microgreens – Magicgreens – 2o Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς: Ένας πλήρως αυτοματοποιημένος θάλαμος καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών -της πιο trendyγαστρονομικής τάσης- με τη χρήση πύργων παλιών υπολογιστών προς απόσυρση (κυκλική οικονομία). Οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας επιτυγχάνονται μέσω ενός συστήματος αυτοματισμού του οποίου ο έλεγχος γίνεται με χρήση του Internet of Things (ΙoΤ) διασφαλίζοντας τη συνεχή παρακολούθηση της καλλιέργειας από τον πελάτη και την ποιότητα παραγωγής. Διευκρίνιση: Η ομάδα λέγεται “Microgreens-Magicgreens” αλλά ο θάλαμος (δηλαδή το προϊόν) ονομάζεται MICROWONDERS.
  • MIDDLE EARTH RESORT – ΓΕΛ Αντιμάχειας Κω: Το MIDDLE EARTH RESORT είναι μια τουριστική επιχείρηση  εμπνευσμένη από τον κόσμο του Τόλκιν. Αποτελείται από 10 υπόσκαφους οικίσκους χτισμένους με τη μέθοδο Rammed Earth(πεπιεσμένη γη), ικανούς να φιλοξενήσουν 50 άτομα. Προωθεί ένα νέο είδος τουρισμού, το luxury eco-tourism, που παντρεύει την πολυτέλεια με την οικολογία. Χρησιμοποιεί τοπικά υλικά και προϊόντα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στηρίζει την τοπική οικονομία ενός όμορφου ακριτικού νησιού  αφήνοντας ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.
  • Maison de Monce Circulaire – MMC 1º ΓΕΛ Τρικάλων: Η εταιρεία Maison de Mode Circulaire- MMC δραστηριοποιείται στο χώρο της κυκλικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της μόδας. Στόχος της εταιρείας είναι η αξιοποίηση μεταχειρισμένων ρούχων και η απόδοση τους στο καταναλωτικό κοινό. Τα μεταχειρισμένα ρούχα συγκεντρώνονται σε χώρο της εταιρείας. Ακολουθείται μια διαδικασία διαλογής και επεξεργασίας και στη συνέχεια μεταπωλούνται μέσω της ιστοσελίδας. Επίσης γίνεται διαμεσολάβηση πώλησης ή ανταλλαγής μεταχειρισμένων.
  • Mini Farm – Future Farmers – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού: Η Future Farmers δημιούργησε τοMini Farm, το καινοτόμο κιτ υδροπονίας από ανακυκλώσιμα υλικά. Με το Mini Farm η διαδικασία ανάπτυξης φυτών και βοτάνων από αρχαίους ελληνικούς σπόρους βιώνεται με σύγχρονο τρόπο από μικρούς και μεγάλους. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της σχέσης με τη φύση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την διατήρηση των σπόρων ως πολιτιστική κληρονομιά.
  • My_Pine – Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Η My_Pine συλλέγει με σεβασμό στο δάσος ξερές πευκοβελόνες και δημιουργεί οικολογικά και φυσικά απολυμαντικά και καθαριστικά επιφανειών, μικροβιοκτόνα, πλήρως βιοδιασπώμενα. Με πρώτη ύλη μηδενικού κόστους, τα value for money προϊόντα της  απολυμαίνουν και καθαρίζουν χωρίς να «λερώνουν» τον πλανήτη και, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα χημικά, δεν απειλούν την υγεία.
  • The Extra Mile – Pierce American College of Greece: Η «Extra Mile» δείχνει το δρόμο στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των ποδηλατών! O αυτοματισμός συνδέεται με το κινητό μας τηλέφωνο και ειδοποιεί έγκαιρα τους άλλους οδηγούς όταν θέλουμε να στρίψουμε ή να φρενάρουμε αποτρέποντας πιθανά ατυχήματα. Έτσι, μαζί με την πρόληψη των ατυχημάτων, προστατεύουμε το περιβάλλον και ανακουφίζουμε του οικογενειακό προϋπολογισμό!

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες ετοιμάζονται με ενθουσιασμό για τη μεγάλη ημέρα του τελικού διαγωνισμού. Θα βρίσκονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 13 Μαΐου, θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους από τα περίπτερά τους στην κριτική επιτροπή, θα δώσουν συνεντεύξεις κεκλεισμένων των θυρών, θα πραγματοποιήσουν τις επίσημες παρουσιάσεις τους στη σκηνή του Θόλου παρουσία της κριτικής επιτροπής, θα επιστρέψουν στα περίπτερα και η ημέρα θα κλείσει με την απονομή των βραβείων. 

Η τελετή των βραβεύσεων θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 19:00 με την απονομή του 1ου Βραβείου. Η περυσινή νικήτρια ομάδα «FlowOn» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατάφερε να κατακτήσει τη 2η θέση, το αργυρό «μετάλλιο» στην Ευρώπη, και δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Το Junior Achievement Greece είναι μέλος του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού μαθητικής επιχειρηματικότητας JuniorAchievementWorldwide που είναι υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2022. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το JA Greece, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.jagreece.org

Καλή επιτυχία στις 10 καλύτερες μαθητικές «start up» 2022!

Χορηγοί προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση»: Citi Foundation, Raycap, EY, Accenture
ΧορηγοίΕκδήλωσης: Viemaster Events IKE, NN Hellas 
Υποστηρικτές Εκδήλωσης: Ελληνική Ένωση Τραπεζών, SPA Films
Χορηγοί επικοινωνίας:  ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, Έρα Σπορ, Κosmos FM, Καθημερινή, Aθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Capital.gr, The Toc, Athens Deejay, Rock FM, Λάμψη, Tηλεθεατής, Τηλέραμα, epixeiro.gr, ελculture.gr, AtticaNews.gr , thisisus. 
Η εκδήλωση υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ακολουθήστε το JA Greece στα social media: 
Facebook: https://www.facebook.com/JuniorAchievementGreece
Instagram: https://www.instagram.com/ja_greece/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/jagreece/
Twitter: https://twitter.com/ja_greece
YouTube: https://www.youtube.com/user/SENGREECE


Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Γιαννέτου
Δημοσιογράφος
Διευθύντρια Επικοινωνίας Junior Achievement Greece
6932192633 – maria.giannetou@jagreece.org

Φωτεινή Κοκκινάκη
Δημοσιογράφος 
Communications Specialist JA Greece 
6970280150 – fotini.kokkinaki@jagreece.org

About Author