Κι αν η ζωή είναι άδικη, οι στιγμές είναι τέλειες – Thisisus.gr

Κι αν η ζωή είναι άδικη, οι στιγμές είναι τέλειες – Thisisus.gr

Η ζωή μπορεί να είναι άδικη, οι στιγμές όμως είναι τέλειες.

Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως έχουμε προγραμματίσει τότε μπορεί να μιλήσουμε για ατυχία, για κακό κάρμα, για κακό μάτι και να βρούμε χίλιες δικαιολογίες να ονοματίσουμε την κατάσταση. Όμως τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται. Η ζωή έχει τους δικούς της ρυθμούς και τίποτα δεν μένει σταθερό. Μαθαίνουμε να αναζητούμε την ασφάλεια και τη σιγουριά σε όλους τους τομείς επαγγελματικούς, ερωτικούς, οικογενειακούς κ.α.

Το μόνο σίγουρο, όμως, που θα μας συμβεί είναι ο θάνατος και …η εφορία. Όλα τα άλλα μπορούν να αλλάξουν και αλλάζουν. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον άνεμο λένε οι καπετάνιοι, μπορούμε όμως να σαλπάρουμε μαζί του ή να ρυθμίσουμε τα πανιά μας.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η ζωή είναι στιγμές

Η ζωή είναι στιγμές και σε κάθε στιγμή κρύβεται μια αιωνιότητα.

Σε κάθε στιγμή του παρόντος υπάρχει μόνο ζωή και τίποτα άλλο. Και στο μυαλό μας υπάρχει θέση για μια μόνο σκέψη κάθε φορά. Αυτή την σκέψη την καθορίζουμε εμείς και κανένας άλλος κι αν δεν είναι καλή, οι επιλογές είναι δύο: ή επωμιζόμαστε τις συνέπειες καθώς οι σκέψεις γεννάνε συναισθήματα ή την αλλάζουμε.

Ο Επίκουρος αναφέρει πως η πραγματικότητα είναι μια αλλά υπάρχουν χίλιοι διαφορετικοί τρόποι να τη δει κανείς. Ανάλογα πως την βλέπει έχει το αντίστοιχο συναίσθημα.

Έτσι λοιπόν πολύ απλά όταν δεν μας αρέσει η πραγματικότητα μας ή την αλλάζουμε ή αλλάζουμε τον τρόπο που την ερμηνεύουμε. Σε όλες τις καταστάσεις πάντα υπάρχει κάτι καλό και κάποιες φορές η απόλυτη ευκαιρία να συμβεί το καλύτερο.

Το παιχνίδι το χάνουμε όταν προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δεν βρίσκονται στο παρόν μας αλλά στο μέλλον. Τι θα γίνει αν, τι θα γίνει αύριο, τι θα γίνει σε ένα χρόνο …γιατί; Γιατί δεν αισθανόμαστε σιγουριά για τον εαυτό μας πως θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που δεν το ξέρουμε. Σκεφτείτε όμως, όλες εκείνες τις ανησυχίες, όλες εκείνες τις υποθετικές καταστροφές που κάνατε κάποτε για κάποιες καταστάσεις. Κάποιες δεν γίνανε ποτέ πραγματικότητα κι αυτές οι ελάχιστες που γίνανε εσείς καταφέρατε να ανταποκριθείτε να τα βγάλετε πέρα, ακόμα και να κερδίσετε κάτι από αυτό.

Μένουμε στο τώρα, στο εδώ, στο παρόν με όλες τις αισθήσεις μας.

Κινούμαστε προς τα όνειρα μας με εργαλεία τις καταστάσεις και τα δεδομένα που έχουμε κάθε φορά στο παρόν μας. Η ζωή είναι ένας κήπος γεμάτος λουλούδια, αγριόχορτα, σκουλήκια, χώματα και πέτρες. Είναι δική μας επιλογή τι θα κάνουμε σε αυτόν τον κήπο. Αν θα μυρίσουμε τα λουλούδια, αν θα φυτέψουμε άλλα, αν διαμαρτυρηθούμε για τα σιχαμένα, γλοιώδη σκουλήκια που εξαιτίας τους αερίζονται οι ρίζες των λουλουδιών και τα κάνουν να ανθίζουν.

Η ζωή μπορεί να είναι άδικη, οι στιγμές είναι όμως τέλειες.

Για το Thisisus.gr γράφει η Νένα Γεωργιάδου, ψυχολόγος.

Για πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κυρίας Γεωργιάδου εδώ

About Author