Κλιματική αλλαγή –Μπαίνει ως μάθημα στα σχολεία -Thisisus.gr

Κλιματική αλλαγή –Μπαίνει ως μάθημα στα σχολεία -Thisisus.gr

“Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους”

Κομφούκιος

Ηγέτες παγκόσμιου βεληνεκούς την αμφισβητούν, άλλοι προειδοποιούν και άλλοι παίρνουν μέτρα. Ο λόγος για την ιταλική κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε πως η κλιματική αλλαγή θα διδάσκεται σε όλα τα δημόσια σχολεία και σε όλες τις τάξεις.

Έτσι από τον Σεπτέμβριο του 2020 οι δάσκαλοι στη γειτονική χώρα θα διδάσκουν μαθήματα για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, ενώ οι ίδιοι θα έχουν ολοκληρώσει την επιμόρφωσή τους μέχρι το καλοκαίρι. Για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, το ιταλικό υπουργείο «σκέφτεται να εφαρμόσει το μοντέλο του παραμυθιού». Τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτίθενται σε πιο τεχνικές πληροφορίες, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου θα μελετούν ενδελεχώς το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030.

Εμπνευστής της πρωτοβουλίας αυτής ώστε η Ιταλία να γίνει η πρώτη χώρα που θα εισάγει το μάθημα της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία της, ήταν ο υπουργός Παιδείας Lorenzo Fioramonti.

Ο Fioramonti εξήγησε στο Reuters: «Θέλω να κάνω το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα το πρώτο που θα τοποθετήσει το περιβάλλον και την κοινωνία στον πυρήνα όλων όσων μαθαίνουμε στο σχολείο. Όλο το υπουργείο έχει στόχο να θέσει στο κέντρο του εκπαιδευτικού μοντέλου τη βιωσιμότητα και το κλίμα».

Ο ίδιος ο υπουργός είχε βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής επειδή είχε παρακινήσει μαθητές να μην πάνε σχολείο ώστε να συμμετάσχουν διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τιτίκα Ανουσάκη

About Author