Κόλλησε η ζυγαριά, γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος; – Thisisus.gr

Κόλλησε η ζυγαριά, γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος; – Thisisus.gr

Μια συνηθισμένη ερώτηση είναι η εξής: «Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος ενώ προσέχω τι τρώω; Μα δεν κάνω κάτι λάθος, πως γίνεται να μη μειώνεται το νούμερο στη ζυγαριά;».

Μήπως τελικά υπάρχουν κάποια πράγματα που αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τα παραπανίσια κιλά;

Ας δούμε κάποια πιθανά σενάρια:

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Λανθασμένο πρότυπο συχνότητας γευμάτων

Δεν καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, προτιμάς να τρως ένα βασικό γεύμα. Η συχνότητα των γευμάτων είναι σημαντική ώστε να αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα σωστό πρότυπο κατανάλωσης γευμάτων σύμφωνα βέβαια με την καθημερινότητα και τις ανάγκες μας.

Διατροφικό πλάνο με ελάχιστες θερμίδες

Ακολουθείς μια διατροφή με αρκετά μειωμένες θερμίδες με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός σου. Στοχεύουμε σε ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας αλλά το θερμιδικό έλλειμμα θέλουμε να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, όταν δεν λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται τότε ό,τι και να καταναλώσουμε αποθηκεύεται ως λίπος για να το χρησιμοποιήσει όταν θα χρειαστεί ενέργεια.

Καθημερινό τσιμπολόγημα

Τσιμπολογάς κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να συνειδητοποιείς πως ένα απλό σνακ μπορεί πολύ εύκολα να σε γεμίσει με παραπανίσιες θερμίδες. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που είναι θερμιδικά πυκνά(σε μικρή ποσότητα προσδίδουν πολλές θερμίδες) και συγχρόνως έχουν υψηλή θρεπτική αξία όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί. Με αυτά τα τρόφιμα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Αλάτι και υγρά

Καταναλώνεις αρκετή ποσότητα αλατιού με αποτέλεσμα να δημιουργείται κατακράτηση υγρών και δεν προσλαμβάνεις αρκετή ποσότητα υγρών επομένως δεν μειώνεται η κατακράτηση. Η κατανάλωση υγρών συμβάλλει θετικά στην απώλεια βάρους, μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις στη ζωή σου το νερό; Μια καθημερινή υπενθύμιση αρκεί.

Αλκοολούχα ποτά

Καταναλώνεις αρκετή ποσότητα αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές κενές θερμίδες, δηλαδή δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία, αντιθέτως μας στενεύουν τα ρούχα μας, ιδίως όταν συνδυάζονται με αναψυκτικά.

Σωματική δραστηριότητα

Αλλάζει η σύσταση σώματος λόγω της έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αυξάνεται η μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα στη ζυγαριά το βάρος να αυξάνεται ή να μένει σταθερό.  Όμως η εικόνα του σώματος αλλάζει προς το καλύτερο αλλά πολλές φορές αυτό δε γίνεται αντιληπτό από το άτομο.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Φυσικά να παρατηρούμε τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα μας, να το φροντίζουμε και να το αγαπάμε.

Μια λάθος συνήθεια που έχει πολύς κόσμος είναι να ζυγίζεται καθημερινά, με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια ενοχική σχέση με το φαγητό. Όταν κάποιος ζυγίζεται και δε βλέπει το αποτέλεσμα που περιμένει, απογοητεύεται και αυτό λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας.

Η ζυγαριά δε λέει πάντα την αλήθεια, παρατηρήστε το σώμα σας και τότε θα μπορέσετε να απαντήσετε και στην ερώτηση: “γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος ;”

Για το Thisisus.gr γράφει η Κατερίνα Βάμβουκα MSc,Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας με την κυρία Βάμβουκα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της σε Facebook Instagram αλλά και στην ιστοσελίδα της Keydiet.

Διαβάστε επίσης

Ότι φάγαμε, φάγαμε. Η δίαιτα που ακολουθεί το Πάσχα

“Τα πατατάκια μου παρακαλώ” Ιστορίες διατροφής

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική Παχυσαρκία

Η δυσκοιλιότητα είναι μια παράπλευρη συνέπεια της καραντίνας

About Author