Τα κουπέπια, όπως τα ονομάζουμε στην Κύπρο, είναι ντολμαδάκια με κιμά αλλά δεν έχουν καμία σχέση στη γεύση με τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Τα κουπέπια είναι σαφώς καλύτερα, χα!
Η μυρωδιά και η γεύση τους είναι γεμάτη από χαρούμενες αναμνήσεις γεμάτες φωνές, αναπουμπούλες, χάχανα και πολλά τραγούδια. Βλέπετε ο παππούς μου ο Κόκος είναι μεγάλος τραγουδιστής (και διασκεδαστής θα έλεγα). Τα κουπέπια λοιπόν μου φέρνουν ΠΑΝΤΑ στο μυαλό τη γιαγιά μου τη Σαββού, γιατί σαν τα κουπέπια της ποτέ, κανείς, πουθενά! Ομολογώ πως τόσα τα χρόνια που τα φτιάχνω άρχισα λίγο να πειράζω τη συνταγή, μα παραμένουν το ίδιο νόστιμα και ζουμερά κάθε φορά.
Θα μοιραστώ εδώ μαζί σας την οικογενειακή μας συνταγή για κυπριακά κουπέπια κι εύχομαι να τα απολαύσετε όσο εμείς, αλλά και να εμπλουτίσετε τις αναμνήσεις σας σε τραπεζώματα.
Το μυστικό για μένα της συνταγής βρίσκεται στην ποιότητα των κλιματόφυλλων. Κάθε χρόνο φέρνω απο την Κύπρο, ναι αυτά που μου φυλάει η γιαγιά Σαββού. Φέτος αγόρασα πρώτη φορά απο μια κυρία στην λαϊκή κι έγινε η νέα μου αγαπημένη. Ευτυχώς δεν απογοητεύτηκα. Όχι τίποτα άλλο να μην αγχώνεται και η γιαγιά ότι δεν βρίσκω στην Ελλάδα!
Κι αφού τα είπα όλα ξεκινάμε!
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
- Μισό κιλό χοιρινό κιμά
- 1,5 κούπα ρύζι (καρολίνα ή γλασσέ)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγη κανέλα
- 1 κουτί κον κασέ ή ντομάτα τριμμένη
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
- Ζωμό κότας ή λαχανικών
- 3 – 4 κουταλιές γλυκού δυόσμο ξερό
- Νερό
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο (στην Κύπρο βάζουν φυστικέλαιο – ελαφρύ λάδι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η πρώτη εκδοχή δεν θέλει να ψήνεται η γέμιση και είναι πανεύκολη. Απλά αναμιγνύετε όλα τα υλικά εκτός απο το λεμόνι, το ζωμό, το λάδι και το νερό. Έπειτα ακολοθείτε τα βήματα πιο κάτω.
Στη δεύτερη εκδοχή τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Έπειτα ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο, και το κονκασέ ή την ντομάτα. Περιμένετε λίγο να κρυώσουν κι ακολουθείτε τα ίδια βήματα, όπως παρουσιάζονται πιο κάτω.
Πλένετε τα κληματόφυλλα και τα βράζετε για 5 λεπτά. Τα βγάζετε και τα στραγγίζετε. Εάν είναι στην άρμη, τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε.
Παίρνετε ένα φύλλο, το τοποθετείτε πάνω σε πιάτο με τη γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω, και τοποθετείτε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του φύλλου.
Διπλώνετε το αριστερό μέρος προς τα μέσα, μετά το δεξί και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, ούτε πολύ σφιχτό αλλά ούτε και χαλαρό, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.

Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα στη σειρά, αρχίζοντας από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Συνεχίζετε και με τον ίδιο τρόπο ξεκινάτε και δεύτερη ή τρίτη σειρά.
Όταν ολοκληρώσετε το τύλιγμα τοποθετείτε ένα πιάτο πάνω απο τα κουπέπια μέσα στην κατσαρόλα ούτως ώστε να σκεπάζει τα περισσότερα.
Τέλος, σπάτε τον κύβο σε κομμάτια και τον πετάτε γύρω γύρω απο το πιάτο, ρίχνετε το χυμό του λεμονιού, μισή κούπα λάδι και το νερό ( η γιαγιά μου πάντα έλεγε νερό μέχρι τη μέση του πιάτου. Θα σας πω να ρίξετε περίπου 1,5 κούπα νερό. Θα το δείτε. Να τα σκεπάζει).
Όταν αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για 25 λεπτά περίπου.
Τα αφήνετε στο μάτι μέχρι να κρυώσουν.
Καλύτερα να τα μαγειρέψετε πχ πρωί και να τα φάτε μεσημέρι. Πάντα την επόμενη μέρα μου αρέσουν καλύτερα. Επίσης, τα τρώω όπως είναι παγωμένα πολλές φορές απο το ψυγείο.
Συνοδεύονται τέλεια με γιαούρτι!!!!
Καλοφάγωτα!